Hopp til innhold

Russland innsetter ny «menneskerettighetsmajor»

Tatjana Moskalkova ville fengsle punkgruppen Pussy Riot for angrep på moralen. Nå har hun blitt utnevnt som Russlands nye «menneskerettighetsmajor».

2735016 Moscow hosts 2015 Forum of European and Asian Media

I fjor foreslo hun å omdøpe Russlands innenriksdepartement til «Tjeka» som var det første navnet på Sovjetunionens hemmelige politi.

Foto: Vladimir Trefilov / Sputnik

Menneskerettighetsaktivister frykter de har tapt sin siste skanse når generalmajoren Tatjana Moskalkova inntrer som nytt sivilombud i Russland.

Med bakgrunn fra parlamentpartiet «Rettferdig Russland» har hun fremmet en rekke lover som innskrenker sivilsamfunnets rettigheter og begrenser ikke-statlige organisasjoners virke.

Moskalkova har stemt for strengere demonstrasjonsregler, forbud mot «homo-propaganda» og at organsiasjoner med utenlandsk støtte skal registreres som «fremmede agenter», skriver avisen Politiken.

Nå har hun blitt den høyest utnevnte myndighetspersonen på menneskerettighets-spørsmål, og kalles for Russlands «menneskerettighetsmajor».

Politiske aktivitster, menneskerettighetsforkjempere og regimekritikere varsler et sivilsamfunn med et hemmet handlingsrom. Reaksjonene har ikke latt vente på seg på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Historiker: – Hun er et reaksjonært mørkemenneske

Menneskerettighetsorganisasjonen Memorial oppgir at listen over politiske fanger i Russland nå teller 62 navn, blant dem den ukrainske jagerpiloten Nadesjda Savtjenkoog den liberale opposisjonslederens bror, Oleg Navalnij.

Men Moskalova fnyser av kritikken. I et nylig intervju med den russiske tv-kanalen Dosjd kaller hun politiske protester for kriminelle.

– Vi kan ikke kalle ekstremisme, terrorisme eller landsforræderi for politiske forbrytelser. Dette er kriminelle handlinger, sier Moskalkova.

Under rettsaken mot aktivistene fra punkgruppen Pussy Riot i 2012 fremmet hun et lovforslag der hun ville gjøre «angrep på moralen» forbudt.

– Moskalkova er reaksjonær og et mørkemenneske. Hun har støttet alle lovforslag som innstrammer menneskerettighetene, og tatt initiativ til flere av dem, skriver historikeren Aleksandr Skobov i den russiske avisen Grani.

RUSSIA-PROTEST/ Anti-gay protesters attack gay rights activists during LGBT community rally in central Moscow

PROTESTER: Menneskerettighetsforkjempere og politiske aktivister blir møtt med vold av russisk politi under en demonstrasjon.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Tortur, mishandling og forfølgelse

Amnesty har de senere årene gitt Russland krass kritikk for forverring av myndighetenes maktmisbruk. I en rapport fra 2012 skriver organisasjonen at Putins tredje presidentperiode er kjennetegnet av en systematisk undergravelse av grunnleggende menneskerettigheter.

– Lovverket brukes som et effektivt våpen til å forhindre ytringer og bringe sivilsamfunnet til taushet, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.

Russia Gay Rights

KJEMPER MOT: – Russland beskytter ikke mennesket mot staten, men staten mot mennesket, skriver en russisk aktivist. Her fra en demonstrasjon for homofiles rettigheter.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Hun forteller at fredelig politisk protest blir møtt med undertrykkelse, og at menneskerettighetsforkjempere, journalister og advokater er utsatt for omfattende forfølgelse og overgrep.

– Myndighetenes kontroll av internett øker. Snart er all media statskontrollert. Vi er lite optimistiske til utviklingen videre, sier Kaate.

I en tale til parlamentet i forkant av utnevnelsen understrekte Moskalkova at Russland ikke må la seg kue av Vestens menneskerettighetsagenda.

– Et menneskerettighetsombud må ikke forsvare det enkelte mennesket, men også hele verdisystemet i Russland, sa hun.

Nå reagerer russerne med å kritisere styringsmaktene.

– Valget av Moskalkova reduserer ombudet til en politibetjent, som ikke beskytter mennesket mot staten, men staten mot mennesket, skriver Marija Sjelesjnova i den liberale avisen Vedomosti.

SISTE NYTT

Siste nytt