Hopp til innhold

Representanthusets leder vil starte riksrettssak mot president Trump

Demokratene ødelegger en god dag i FN med sin heksejakt, mener Donald Trump. Nå starter de en prosess som kan ende med riksrett mot ham.

Representanthusets leder vil starte riksrettssak mot president Trump.

Representanthusets leder vil starte riksrettssak mot president Trump.

Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus i USA, sier at de innleder en etterforskning fordi Trump-regjeringens handlinger undergraver nasjonal sikkerhet og etterretning.

– Jeg kunngjør at Representantenes hus går videre med en offisiell riksrettsgransking. Presidenten må stilles til ansvar, sier Pelosi.

Bakgrunnen er at presidenten forsøker å holde tilbake innholdet i et varsel mot ham. Varsleren reagerte på en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president i sommer.

– Våre seks komiteer skal samle inn informasjon. Ingen er hevet over loven, sier demokraten Nancy Pelosi.

Hun svarte ikke på spørsmål etter kunngjøringen.

Laster Twitter-innhold

– En så viktig dag i FN, så mye arbeid og så mye suksess, og demokratene med vilje måtte ødelegge, skriver president Donald Trump etter Pelosis kunngjøring.

Trump deltar på FNs toppmøteuke i New York. Han kaller prosessen, som kan lede fram til en riksrettssak, en heksejakt.

Trump skåler under FN-lunsj

Donald Trump møter verdenslederne i New York i kveld mens demokratene vurderer å starte riksrettssak mot ham. Statsminister Erna Solberg sitter rundt samme lunsjbord.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Trump har tidligere sagt at utskriftene fra samtalen han hadde med Ukrainas president skal offentliggjøres i morgen.

– Dere vil se at det var en vennlig og helt passende samtale, sa han.

Det hvite hus vil derimot ikke frigi rapporten fra varsleren. Skulle de gjøre det, kan det være at Representanthusets komiteer stanser prosessen med å få stilt Trump for riksrett.

Pelosi har tidligere vært tilbakeholden med å starte en riksrettsprosess. Hun, og andre demokrater, skiftet mening da det tegnet seg et bilde av at presidenten søkte hjelp fra en utenlandsk stat til å bli gjenvalgt.

Telefonsamtalen i sommer har gjort mer for tilhengerne av riksrett enn to år med Robert Muellers spesialetterforskning.

Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier den folkevalgte forsamlingen vil starte en riksrettsprosess mot president Donald Trump. USA-korrespondent Anders Magnus sier at dette vil gi Representantenes hus flere rettslige virkemidler.

Joe Biden, som ønsker å bli demokratenes presidentkandidat, sa tidligere i kveld at nasjonens kjerneverdier står i fare og at president Trump driver med maktmisbruk.

Joe Biden

Joe Biden anklager president Trump for maktmisbruk etter varslingen om en Ukraina-samtale.

Foto: KATHRYN GAMBLE / Reuters

– Vi har en president som tror han har ubegrenset makt, at han kan gjøre hva som helst og slippe unna med det. Presidenten tror at loven ikke gjelder for ham, sier Biden,

Han mener Trump må samarbeide og gi Kongressen all informasjon de folkevalgte ber om.

De neste dagene og ukene blir det klart hvordan saksgangen blir og når Representanthusets gransking eventuelt blir ferdig.

Akkurat nå er det uklart om det er justiskomiteen som skal lede prosessen ved siden av andre gjøremål, eller om en spesialkomite blir oppnevnt.

Etter planen skal Kongressen ha fri de to første ukene i oktober.

Demokratene vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn.

Biden kan bli Trumps utfordrer i presidentvalget i 2020.

Ein etterretningsoffiser skal ha varsla at Donald Trump gjorde eit overtramp da han snakka med ein utanlandsk leiar, ifølgje amerikanske media.

Ein etterretningsoffiser skal ha varsla at Donald Trump gjorde eit overtramp da han snakka med ein utenlandsk leiar, ifølgje amerikanske media.

Saken ble kjent etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Tjenestemannen varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, ifølge amerikanske medier.

Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske Hunter Biden, Joe Bidens sønn. Han ble i 2014 valgt inn i styret i for det korrupsjonsanklagede ukrainske gasselskapet Burisma Holdings.

Aktivister utenfor Trumps bygg i New York

Aktivister utenfor Trumps hovedkvarter i New York i ettermiddag. Krigsveteraner fra Irak og Afghanistan mener presidenten må stilles for riksrett for måten han har utført jobben sin på.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Få dager før samtalen ba Trump om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina skulle fryses. Dette var penger godkjent av Kongressen.

I ettermiddag understreket Trump at pengene ble utbetalt, men at han gjerne på nytt kan holde tilbake penger for å få flere land til å være med på spleiselaget.

Kongressen skal i morgen stemme over en tekst som uttrykker misnøye med Trump-administrasjonens forsøk på å holde tilbake innholdet i varslerens klage.

Teksten tar også til orde for å beskytte varsleren, ifølge en felles uttalelse fra Pelosi og flertallsleder Steny Hoyer.

Personen som varslet om telefonsamtalen ønsker nå å møte i kongressen, skriver Adam Schiff (D), som leder representanthusets etterretningskomite.

Laster Twitter-innhold

Torsdag skal Joseph Maguire, fungerende leder for nasjonal etterretning (DNI), møte i en åpen høring i etterretningskomiteen. Det er knyttet spenning til hva han vil si om varslerens klage. Demokratene krever at han offentliggjør klagen.

Det er de 100 senatorene som eventuelt dømmer presidenten i en riksrettssak. Republikanerne har flertall i Senatet og derfor er det lite sannsynlig at de stemmer for å avsette Trump.

Stemningen er også laber blant demokratene og de uavhengige i Senatet. Bare 16 av 47 senatorene har offentlig støttet riksrett.