Hopp til innhold

Pensjonistene frykter minus-oppgjør

Mens mange lønnstakere kan vente seg et såkalt nulloppgjør, kan mange pensjonister gå i minus.

Else Holthe Møll (78), Helga Braathen (89) og Kjell Bråstad (72).

PÅ SENIORSENTERET: De klager ikke for egen del, men synes ikke det er riktig at pensjonister som har lite fra før skal bli rammet. Fra venstre: Else Holthe Møll (78), Helga Braathen (89) og Kjell Bråstad (72).

Foto: Hallvard Norum / NRK

Måten alderspensjonene reguleres på etter pensjonsreformen er dårlig nytt for mange pensjonister

Else Holthe Møll (78)

OPPLEVES LITT KRENKENDE: – Vi skal ikke bli neglisjert selv om vi er blitt pensjonister, sier Else Holthe Møll på Røe seniorsenter i Oslo.

Foto: Hallvard Norum / NRK

– Det er ikke noe synd på meg, men generelt sett synes jeg det oppleves litt krenkende overfor pensjonistene. Vi skal ikke bli neglisjert selv om vi er blitt pensjonister, sier Else Holthe Møll på Røe seniorsenter i Oslo.

– Pensjonistene har levd et langt liv og bidratt til samfunnets oppbygging. Det er blitt lovet gang på gang at dette skal de slutte med. Derfor synes jeg det er ganske ille at de ikke klarer å stoppe det, sier Kjell Bråstad (72).

Pensjon i minus

Etter at pensjonsreformen trådte i kraft i 2011, skal pensjonene hvert år øke med 0,75 prosentpoeng mindre enn lønnsoppgjøret. Tanken var at pensjonistene hvert år skulle få en noe lavere økning i kjøpekraften enn vanlige lønnsmottagere.

Men så kom oljeprisfall, økning i arbeidsledighet, og med det behov for svært moderate lønnsoppgjør. Og dermed risikerer pensjonistene med sine 0,75 prosentpoengs fratrekk å få mindre enn prisstigningen. Altså at de reallønnsmessig går i minus.

– Det var aldri intensjonen at pensjonene skulle reguleres lavere enn prisveksten, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

I trygdeoppgjøret i fjor gikk pensjonistene for første gang svakt i minus i kjøpekraften. I år tyder anslag fra Statistisk Sentralbyrå på at tapet kan bli langt større. Nesten 1 prosent dersom reglene ikke endres.

– De som vil slite, er de som har en lav eller middels pensjon. De vil nok merke det mest, sier Norman.

Får ikke svar

Etter trygdeoppgjøret i fjor varslet regjeringen at alle steiner skulle snus for at ikke pensjonistene skulle bli de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør.

Et utvalg ble satt ned, og skulle være ferdig i god tid før årets trygdeoppgjør som finner sted i mai.

Arbeids- og sosialdepartementet vil ikke stille til intervju om saken, men skriver i en e-post at regjeringen vil komme tilbake når utvalgets arbeid er ferdig. Men de vil ikke si når de regner med å bli ferdig, ei heller om målet er å få til endringer i år.

– Det føler vi er ganske arrogant av denne regjeringen at de ikke har kommet med dette ennå. Vi har også i år sendt et brev til statsråden tidlig i januar hvor vi har kommet med våre bekymringer til trygdeoppgjøret i 2016. Men vi har ikke fått noe svar, sier Norman.

AKTUELT NÅ