Hopp til innhold

Over 4,4 millioner på flukt i Kongo: Esters mann og sønn ble brutalt drept

Flere millioner mennesker er internt fordrevne flyktninger i Den demokratiske republikken Kongo. – Dette er en av de verste humanitære krisene i verden, mener forsker.

Ester Emakule med sine fem gjenlevende barn

NYTT HJEM: Ester har mistet sønnen (15) og sin mann. Nå står hun alene i en flyktningleir med sine fem barn og er gravid med ett. Snart er hennes nye hjem klart.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

– Mens Syria produserer flyktninger som kommer til Europa, produserer konflikten i DR Kongo intern fordrevne, sier Morten Bøås, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Bøås mener det er en årsakene til at krisen i Kongo har kommet i skyggen av andre konflikter.

Brutal milits

Interahamwe er en brutal militsgruppe som var aktive under folkemordet i Rwanda i 1994, da det ble drept rundt 800.000 til en million mennesker.

Militsen tilhørte folkegruppen hutuene og sto for en ekstrem ideologi som gikk ut på å eliminere folkegruppen tutsiene. Da krigen tok slutt, flyktet mange av Interahamwes medlemmer til Den demokratiske republikken Kongo.

Vegard Tjørhom

I KONGO: Kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp, Vegard Tjørhom. Kirkens Nødhjelp bidrar nå med hjelp i to av flyktningleirene.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp / Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp jobber i to flyktningleirer øst i DR Kongo, og beskriver situasjonen i landet som alvorlig.

Vegard Tjørhom, kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp, møtte nylig Ester Emakule i en av flyktningleirene.

Ester bodde tidligere i en landsby i utkanten av byen Masisi øst i Kongo. En kveld i januar i år skal noen menn fra militsgruppa Interahamwe ha brutt seg inn i huset til familien.

Ester Emakule i DR Kongo

KONGO: Landet er rammet av flere konflikter. Konfliktene har ført til at det er over fire millioner på flukt.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Fant mann og sønn drept

Ifølge Tjørhom har Emakule fortalt at mannen hennes forsøkte å flykte ut den ene døren, men ble stanset. Hun skal bare ha hørt at han ropte «Jeg dør. Dere må løpe».

Familien løp ut en annen dør, men den eldste sønnen, som var 15 år gammel, ble igjen i huset for å få på seg klær.

– Hun fortalte at mennene tok seg helt inn i huset. De spurte først sønnen etter penger, og deretter etter moren hans. Han hadde ingen penger, og da drepte de ham, forteller Tjørhom.

Emakule dro tilbake til huset to dager etterpå og fant likene til sønnen og mannen sin. Det var da hun skal ha bestemt seg for å flykte.

Ester med sitt lille barn

MINSTEMANN: Den yngste i søskenflokken Josephine sitter trygt på mamma sin rygg foreløpig.

Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Nytt hjem

Flere kvinner og menn skal ha blitt drept i landsbyen der Emakule bodde.

Kvinnen er nå blitt alenemor til fem barn, samtidig som hun er gravid igjen, forteller Tjørhom. På flukt møtte hun en fremmed kvinne som tok henne med til flyktningleiren i byen Minova, over 400 km fra hjembyen.

Der får hun nå hjelp til å bygge seg et nytt hus. Om bare en måned skal Ester føde, så de andre i leiren hjelper til med å bygge huset som skal bestå av plastduker og trestokker.

Fire millioner på flukt

Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI

NUPI: Morten Bøås er seniorforsker og jobber i hovedsak med tema knyttet til fred og konflikt i Afrika. Fred i Kongo vil ta tid, mener han.

Foto: NRK

– Militsene er der konstant, men jo mer spent den lokale og nasjonale politiske situasjonen blir, jo mer voldelig blir konflikten. Det går først og fremst utover en allerede helt utslitt sivilbefolkning, sier NUPI-forsker Morten Bøås til NRK.

I Kongo er 4,4 millioner på flukt i sitt eget land, ifølge RelifWeb. Det er rundt to millioner flere enn i 2017.

– Dette er lut fattige mennesker som enten bor i leirer som er delvis finansiert av det internasjonale samfunnet, eller som bor i andre lokalsamfunn som er like fattige, sier Bøås.

Flyktninger i DR Kongo

FLUKT: Her er noen av de fire millionene som er drevet på flukt fra sine hjem i Kongo, mange er barn.

Foto: Erik Abild, Flyktninghjelpen

Flere konflikter i landet

Kongo har en kompleks historie, det frodige afrikanske landet har opplevd konflikter i flere tiår.

En rekke grupper kriger mot hverandre øst i landet, og det er stor motstand mot presidenten Joseph Kabila som motsetter seg nyvalg i landet generelt.

– Den politiske og humanitære krisen i DR Kongo har nå vart i flere tiår, og nå er situasjonen igjen svært prekær, sier Bøås.

Democratic Republic of Congo's President Joseph Kabila prepares to receive Republic of Congo President Denis Sassou Nguesso and Angola's new President Joao Lourenco at the State House in Kinshasa

JOSEPH KABILA: Han skulle gått av som president for Kongo, men holder makten med en jernhånd. Det har ført til flere konflikter i landet.

Foto: Kenny Katombe / Reuters

Det er provinsene øst i landet som er hardest rammet. Slik har det vært siden det første opprøret mot den tidligere diktatoren, Mobutu Sese Seko, som startet i etterkant av folkemordet i Rwanda i 1994.

– En av militsgruppene som var aktive i folkemordet i Rwanda herjer i dag også i de østlige delene av Kongo, sier Bøås.

Det kan også Kirkens Nødhjelp bekrefte. De er i området og leverer vann, latriner og hygieneartikler til flyktningene der.

– Flere av gruppene som oppholder seg i de østlige delene av Kongo var sentrale i folkemordet i Rwanda, sier Vegard Tjørhom i Kirkens Nødhjelp

FN i DR Kongo

FRED: FN er i landet i håp om å skape fred og gjøre det tryggere for sivilbefolkningen. I desember ble 15 FN-soldater drept og 53 såret i et angrep mot en FN-base i landet.

Foto: Alex Mcbride / AFP

Fremtiden

– Alt tar slutt en gang, men jeg ser ingen umiddelbar slutt på konflikten i Kongo, sier Morten Bøås.

Krigen har vart i flere år, og det er flere generasjoner som ikke kjenner til annet en krig.

FN er i dag i området med sin største og dyreste fredsbevarende styrke, men Bøås tror det vil ta lang tid å få til ordentlig fred i landet.

– Dessverre klarer ikke jeg å se en fremvoksende politisk kraft i landet med tilstrekkelig styrke til å fremme et slikt politisk prosjekt på kort eller mellomlang sikt, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt