Hopp til innhold

Raser mot politiet etter forsvinningsskandale i Mexico

Illsinte mexicanere har satt fyr på offentlige bygninger i delstaten Guerrero. Demonstrantene krever svar på lokalpolitiets rolle i forsvinningen til 43 lærerstudenter, som trolig er drept.

For to uker siden forsvant 43 studenter fra byen Iguala, sør for Mexico City. Nå rulles en rystende historie opp om tette bånd mellom myndigheter og narkotikakarteller.

Se innslaget om opptøyene fra Urix.

Flere hundre opprørte lærere og demonstranter gikk på tokt i en offentlig bygning i Chilipancingo, hovedstaden i den mexicanske delstaten Guerrero i Mexico natt til tirsdag.

Demonstrantene ransaket bygningen til statsadministrasjonen i byen. Etter å ha latt ansatte gå, ble bygningen og nærliggende kjøretøy tent på.

Demonstrantenes krav er at delstatsguvernøren i Guerrero, samt Mexicos president må gå av.

Grunnen er 43 studenters forsvinning, og det demonstranter og påtalemyndigheten mener er lokalpolitiets rolle i forsvinningen, samt drapene på ytterligere seks personer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Mexico

Rasende studenter fra Ayotzinapa Teacher Training College kaster steiner mot politiet. Studentene mener politiet har vært involvert i forsvinningen til 43 andre lærerstudenter ved skolen.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Politi med gjengtilknytning

Byen Iguala, med rundt 140.000 innbyggere ligger om lag 200 kilometer sør for millionbyen Mexico by. Det var her en gruppe på mellom 80 og 120 lærerstudenter arrangerte demonstrasjoner 26. september. Formålet var å vise sin motstand mot nye utdanningsreformer, samt å samle penger til en tur til Mexico by.

På slutten av dagen skal lærerstudentene ha brukt makt for å ta seg inn i tre busser. Det er fortsatt uklart om bussene skulle bringe dem tilbake til skolen de tilhørte, eller om de skulle rett til Mexico by, skriver Washington Post.

At lærere og studenter tar over busser, er ikke uvanlig i Mexico. Bussene blir som regel returnert i etterkant, og politi og myndigheter har sett gjennom fingrene når det gjelder praksisen. Dette til tross for bryderiet det medfører for andre passasjerer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Plakat med savnede studenter i Mexico

Plakater som viser noen av de savnede lærerstudentene fra Ayotzinapa Teacher Training College er hengt opp på en veisperring, satt opp av lærerorganisasjonen Funpeg på veil til Acapulco, Mexico. Totalt 43 lærerstudenter har vært savnet i over to uker.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Denne dagen kan imidlertid bussturen ha blitt skjebnesvanger for 43 av studentene, som nå har vært forsvunnet i over to uker. Den samme natten ble også seks mennesker drept, og 25 såret i sammenstøt med gjenger og lokale politifolk.

Selv om det foreløpig ikke er klart hva som har skjedd med de 43 lærerstudentene, skriver flere medier at bussen med studenter ble beskutt av politiet før forsvinningen.

En av teoriene som verserer er derfor at lærerstudentene skal ha blitt ført opp i fjellsidene, der de skal ha blitt massakrert av lokale politimenn og gjengmedlemmer fra gruppa Guerreros Unidos. En annen teori er at politiet overleverte studentene til medlemmer av det beryktede narkotikakartellet.

Bakteppet er et lokalpoliti som lenge har vært i lomma på narkokarteller. Ifølge Washington Post anses de to «institusjonene» av mange for å være to sider av samme sak.

– Vi ser at politimenn i kommunen har hatt tilknytning til denne gjengen, sa justisminister Jesus Morillo Karam i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukjent grav i Mexico

Dette bildet fra 6. oktober viser en av gravene i Iguala, Mexico, der politiet har funnet 28 lik. DNA-analyser er gjort, men det vil ta tid før man får avklart om det er noen av de savnede studentene som er funnet.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap

28 lik funnet

Demonstrerende lærere er ikke uvanlig i Mexico. Washington Post skriver at mange mexicanere har sett seg lei på «militante lærere», som gjerne blokkerer trafikk eller hindrer turister i å rekke fly. Målet er å vinne frem i lønnsforhandlinger, eller sørge for at andre arbeidsrettigheter ikke krenkes.

Hendelser den siste tiden har imidlertid gjort at sympatien nå er tilbake hos lærerne. Eller rettere sagt – frustrasjonen rettet mot lokale myndigheter og politi har igjen tatt overhånd.

Mexicanske myndigheter har så langt ikke klart å komme med en forklaring på hva som har skjedd med de forsvunnede studentene. Tidligere denne uken ble det meldt at teknikere kunne ha funnet likene til minst 28 av dem.

Likene ble funnet i en massegrav i utkanten av Iguala, ikke langt fra stedet der studentene forsvant. Mange av likene var sterkt forbrente, og politiet sa det kunne ta lang tid å identifisere disse.

Onsdag opplyser riksadvokat Jesús Murillo Karam at ingen av ingen av de 43 studentene som er savnet i den mexicanske delstaten Guerrero, er blant de 28 likene som er funnet i en massegrav.

Demonstrasjoner i Mexico

Et brennende kjøretøy ligger veltet på bakken, etter at demonstranter gikk amok i Chilipancingo natt til tirsdag.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

Massegraver

Men allerede noen dager senere sa Guerrero-guvernør Angel Aguirre at flere av de døde som ble funnet, ikke var de savnede studentene, ifølge CBS.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har de siste undersøkelsene i åsene rundt Iguala-området avdekket at området i alle tilfeller har blitt brukt av narkotikakartellene til å grave ned lik.

Så langt er levningene etter minst 80 personer funnet, skriver nyhetsbyrået.

– De fleste visste at det var massegraver her. Jeg vet ikke hvorfor regjeringen ikke har gjort noe med det tidligere, sier Jorge Popoca, som leder den lokale handelsforeningen, til AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Opprørspoliti i Mexico

Opprørspoliti tar oppstilling i Chilipancingo. Demonstrasjonene i kjølvannet av forsvinningen til 43 lærerstudenter har vokst i omfang den siste tiden.

Foto: YURI CORTEZ / Afp

26 politimenn pågrepet

Så langt har 26 politimenn blitt pågrepet i saken. Påtalemyndigheten mener disse har hatt tilknytning til narkotikakartellet Guerreros Unidos. Politimennene er siktet for å ha skutt mot bussene med studenter 26. september. Fire gjengmedlemmer ble også pågrepet den samme natten.

Ikke godt nok, mener mange mexicanere, som den siste tiden har gått i gatene for å demonstrere mot mexicanske myndigheter og korrupt politi.

Ordføreren i Iguala har gått av, det samme har politimesteren i byen. Flere ønsker at delstatsguvernør Aguirre skal gjøre det samme. Etter hvert som demonstrasjonene har spredt seg til andre byer, har lignende krav også kommet mot president Enrique Peña Nato, melder nyhetsbyrået Ap.

Stadig flere mexicanere mener presidenten har brukt for mye tid på markere seg internasjonalt, og for lite tid på lokale sikkerhetsforhold.

– Iguala er bare et eksempel på forfallet innen statlige og kommunale sikkerhetsinstitusjoner, sier Duncan Wood, direktør ved Mexico-instituttet ved the Woodrow Wilson Center i Washington D.C.

– Dette kommer antagelig ikke til å bli det siste eksempelet, sier Wood, som mener behovet for reform innen politi – og rettsvesenet i Mexico er skrikende.

I mellomtiden er det fortsatt uklart hva som egentlig har skjedd med de 43 lærerstudentene fra Iguala.

Plakat med savnede studenter i Mexico

En plakat der det utloves en dusør på én million pesos, i underkant av en halv million norske kroner, til personer som kan bidra med informasjon om de savnede studentene. Bildet er tatt i utkanten av Iguala 13. oktober.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt