Hopp til innhold

NRK-korrespondent fikk svineinfluensa

NRKs London-korrespondent er slått ut av H1N1-viruset.

Tore Moland
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRKs London-medarbeider Tore Moland er en av mange bosatt i Storbritannia som er smittet av svineinfluensa.

- Så langt må jeg si at det er omtrent som å ha vanlig influensa. Jeg har en feber som øker raskt, smerter i muskler og ledd, og en dundrende hodepine. Så det er lite annet å gjøre enn å pakke seg inn i dyna, og sørge for nok drikke, søvn og febernedsettende midler. Men foreløpig er ikke dette spesielt fryktinngytende, sier han til NRK Nyheter fra sykesenga.

Storbritannia hardt rammet

Minst 10.000 personer er smittet, og myndighetene har nå gitt opp å telle alle enkelttilfellene. Samtidig er minst 17 personer døde. Storbritannia er blant de aller hardest rammede landene i Europa, og man frykter at 100.000 kan bli smittet hver eneste dag i august.

Og teorien om at kun de aller svakeste kan dø er kun en myte. Tidligere denne uka døde en tilsynelatende frisk seksåring i London av svineinfluensa.

(Artikkelen fortsetter)

Svineinfluensa i Storbritannia

Ved St Catherine's Catholic School i Nordvest-London, døde en ung og tilsynelatende frisk jente av svineinfluensa for få dager siden.

Foto: Luke Macgregor / REUTERS

- Britiske myndigheter påstår at de har noen av de beste pandemi-planene. Likevel tror man at en tredel av alle briter kan få svineinfluensa i løpet av vinteren, og at viruset blir værende i landet i fire-fem år framover, sier Moland.

Han tror at han selv er smittet via den lokale barneskolen hvor datteren hans går.

- Vi har i flere uker fått lapper med hjem fra skolen om at det er oppdaget en lang rekke tilfeller av svineinfluensa der. Nordvest-London, som vi bor i, har også vært et senter for smitten i Storbritannia, sammen med områdene rundt Birmingham, sier han.

Fikk diagnosen over telefonen

- Har du fått vite om smitten har spredd seg i nabolaget?

- Ja, svineinfluensa er såpass utbredt her borte at de har gitt opp å laboratorieteste alle, isolere de smittede og å spore alle som har vært i kontakt med de smittede. Jeg fikk diagnosen over telefon fra mitt legekontor. De var veldig klare på at de ikke ville ha besøk av meg eller noen fra min husstand på legesenteret.

Han sier at han har fått beskjed om å hvile og holde en viss avstand fra familien.

- Jeg får heller ikke tamiflu fordi de har begynt å se tegn til resistens i viruset her. Medisinen er forbeholdt de mest alvorlige tilfellene og de mest utsatte gruppene.

- 0,4 prosents sjanse for å dø

- Er du bekymret?

- Ikke spesielt. Men jeg liker jo å sjekke fakta og har lest meg til at jeg ifølge Verdens helseorganisasjon har 0,4 prosents sjanse for å dø av dette. Men man blir mer bekymret for barna. Vi har to unger her i huset som visstnok har en 35 prosents sjanse for å bli syke, og all erfaring herfra tilsier at barn blir hardere rammet enn voksne. Vi har en treåring som er hjemme i dag med feber, og hvis den kryper oppover på 38-tallet skal han få tamiflu.

Moland sier at de fleste briter forholder seg til svineinfluensaen med latter, ispedd litt frykt og forvirring.

- Det er fortsatt ingen som vet hvor alvorlig dette er eller kan bli. Allerede i vår kom det svineinfluensabrosjyrer hjem til alle hjem med råd om hvordan vi skulle oppføre oss. Senere har smitten blitt mer og mer utbredt. Myndighetene har gitt opp politikken med å stenge skoler der det var oppdaget tilfeller av smitte.

Svineinfluensa-fester

Han sier at det har spredt seg en holdning om at det er greit å få dette unnagjort, og bli ferdig med hele svineinfluensaen nå i sommer før det kanskje kommer tilbake sintere til høsten.

Moland forteller at det i Storbritannia har bredt om seg med svineinfluensa-fester hvor folk sørger for å spre smitten imellom seg og barna.

- På denne måten kan man få det og bli ferdig med det – på samme måte som at det har vært vanlig å la barn med vannkopper leke sammen andre barn som ennå ikke har fått det.

SISTE NYTT

Siste nytt