Hopp til innhold

Norge skal delta i ny, europeisk innsatsstyrke med 10.000 soldater

LONDON (NRK): På vegne av Norge underskrev forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i dag en avtale som innlemmer Norge i en ny allianse som skal sette inn militære styrker hurtigere ved kriser ute i verden.

Ine Eriksen Søreide og Michael Fallon

TETTERE FORSVARSSAMARBEID: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide signerte i dag en avtale om norsk deltakelse i en hurtig-reaksjonsstyrke mellom sju land i Nord-Europa. Her utveksler hun håndtrykk med den britiske forsvarsministeren, Michael Fallon, foran Lancaster House i dag.

Foto: Sergeant Ross Tilly/Ministry of Defence

Samarbeidsavtalen om utsendelse av internasjonale styrker heter Joint Expeditionary Force (JEF). Foruten Norge teller koalisjonen Danmark, Nederland, Estland, Latvia, Litauen samt Storbritannia, som skal lede samarbeidet.

Ine Eriksen Søreide og Michael Fallon undertegner avtalen om JEF på vegne av Norge og Storbritannia

Ine Eriksen Søreide og Michael Fallon undertegner avtalen om JEF på vegne av Norge og Storbritannia.

Foto: Espen Aas/NRK

Forsvarsministre fra de sju landene var i dag samlet i London for å undertegne forsvarssamarbeidet.

Opptil 10 000 soldater

Avtalen sikrer en felles styrke fra de sju landene som skal kunne rykke ut kjapt der det trengs. Styrken skal ha høy beredskap og skal kunne mobilisere opptil 10 000 soldater hvis en krise oppstår.

– Hendelsene i Paris og i Mali minner oss om at farene vi står overfor i dag øker både i omfang, størrelse og kompleksitet, sa den britiske forsvarsministeren, Michael Fallon, da avtalen ble signert.

Ine Eriksen Søreide utdyper overfor NRK:

– Tanken er at hvert land stiller med det de har tilgjengelig på kort varsel når en krise oppstår. Beslutningen om deltakelse skal tas i hver enkelt hovedstad, understreker hun.

Søreide sier at styrken vil bidra til bedre sikkerhet i Europa.

Hurtig innsats

Styrken skal både kunne brukes militært og i humanitære operasjoner, som for eksempel en ny ebola-krise.

– JEF øker muligheten til å svare raskt på kriser som er under utvikling, både i og utenfor Europa. Den kan brukes for alt fra kollektivt forsvar og avskrekking, til evakuering og humanitære kriser, sier Søreide.

Hun peker også på at JEF bringer nære allierte tettere sammen, og sier at vi, gjennom den høye beredskapen, får vi bedre sikkerhet for alle.

– Bra for mindre land

JEF gir også mindre land større muligheter til å bidra til internasjonal krisehåndtering, fordi landene samles i en felles styrke som også skal øve sammen.

Avtalen ble underskrevet i Lancaster House i London av de sju forsvarsministrene; Michael Fallon (Storbritannia), Peter Christensen (Danmark), Hannes Hanso (Estland), Janis Garisons (statssekretær Latvia), Juozas Olekas (Litauen), Jeanine Hennis-Plasschaert (Nederland) og Norges Ine Eriksen Søreide.

Ifølge den norske forsvarsministen er dette en videreutvikling av Norges tette samarbeid med britene, og er ikke minst viktig for Norge med tanke på maritim sikkerhet.

Signering JEF Joint Expedionary Force JEF i London 30.11.2015

Her blir avtalen signert i fellesskap av de sju forsvarsministrene i Lancaster House London.

Foto: Espen Aas/NRK

SISTE NYTT

Siste nytt