Hopp til innhold

Norge gir 20 millioner til Filippinene

Norge vil bidra med 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene, opplyser utenriksminister Børge Brende.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende uttrykker sin medfølelse for filippinerne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Norge kommer også til yte ytterligere bistand når det foreligger en bedre oversikt over behovene, sier Brende i en pressemelding søndag

– Jeg vil uttrykke medfølelse med det filippinske folk som er blitt rammet så hardt av denne katastrofen, sier utenriksministeren, som for tiden oppholder seg i India.

– Det er en selvfølge at Norge stiller opp og hjelper Filippinene i denne alvorlige humanitære krisen. De 20 millionene som vi nå bidrar med vil bli kanalisert gjennom FN, Røde Kors og andre humanitære organisasjoner som har tilgang til de rammede områdene, sier Brende.

Vanskelig redningsarbeid

Tyfonen Haiyan ødela alt på sin vei og raserte store deler av byen Tacloban. Men redningsarbeidet er svært vanskelig, melder Røde Kors.

– Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng med å redde liv, søke etter overlevende og gi hjelp til de som er kommet til evakueringssentrene. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien.

– Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl.

Mistet alt

Så mange som 12.000 mennesker fryktes omkommet i provinsene Leyte og Samar. Hundretusenvis av andre har mistet hjemmene sine og alt de eier. Det er mangel på mat og vann, og situasjonen er prekær, melder flere internasjonale hjelpeorganisasjoner.

At telefonkommunikasjonen ligger nede og strømforsyningen er brutt, gjør heller ikke redningsarbeidet enklere.

– Vi har Røde Kors team inne i de rammede områdene, men vi har ennå ikke fått kartlagt omfanget av hjelpen de trenger, fortsetter Raustøl.

1,7 millioner barn utsatt

FNs barneorganisasjon UNICEF sier at anslagsvis 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.

– 36 provinser er ifølge myndighetene berørt av tyfonen, og vi vet at et betydelig antall barn har blitt hardt rammet, sier UNICEFs sjef i Filippinene, Tomoo Hozumi.

– Vår første prioritet nå er livreddende tiltak, å få medisiner, mat og vann ut til barna og deres familier, fortsetter han.

Kommunikasjonssjef Merete Agerbak Jensen sier det er en forferdelig tragedie som har rammet landet.

– Barn er alltid den svakeste parten i slike katastrofer.

Hun sier til NRK at organisasjonen nå er i ferd med å få sendt ut medisiner, mat og utstyr til å få renset vann.

Norge vil hjelpe

Statsminister Erna Solberg sier Norge kommer til å hjelpe Filippinene dersom de ber om hjelp. Hun sier det nå er viktig å få oversikten over hvor hjelpen trengs og at Norge vil bidra.

– Situasjonen er tragisk, slike katastrofer rammer raskt og nådeløst, sier hun.

Hun sier den norske bistanden vil bli gitt gjennom FN-systemet og at det er viktig at hjelpen koordineres slik at den når frem.

EU-kommisjonen gir 3 millioner euro i nødhjelp til Filippinene.

– Dette er en av de kraftigste stormene verden har sett noensinne, sier EU-kommissær for humanitær hjelp, Kristalina Georgieva.

– Vi er lei oss for at så mange menneskeliv har gått tapt, og vi føler dyp sympati med dem som er rammet av tyfonen, sier hun.

Bekymringsmeldinger

Utenriksdepartementet har mottatt noen meldinger fra bekymrede nordmenn som ikke har fått kontakt med sine venner eller slektninger i Filippinene.

– Men vi har ingen opplysninger om at noen skal være direkte rammet, sier pressevakt Kristin Enstad til NRK.no. Hun understreker at brutte telefonlinjer og kaotiske tilstander gjør det vanskelig å komme i kontakt med folk.

Hun sier det er umulig å si hvor mange nordmenn som befinner seg i området som er rammet av tyfonen. Rundt 300 har registrert seg hos Utenriksdepartementet og de norske ambassadene i området.

SISTE NYTT

Siste nytt