Hopp til innhold

Norge dømt for kjønnsdiskriminering

Norge er dømt til å betale millionerstatning til Ellen Ewald fordi hun fikk mindre lønn enn sin mannlige kollega ved det norske konsulatet i Minneapolis i USA.

Ellen Ewald

Ellen Ewald (56) hevder hun ble kjønnsdiskriminert i jobben ved det norske konsulatet i Minneapolis.

Foto: Privat / Wikipedia

– Jeg er lettet og veldig glad. Jeg trodde det skulle gå bra, men man vet jo aldri. Dette var en kjempefin nyttårsgave, sier Ewald til NRK.

En domstol i byen St. Paul i delstaten Minnesota fastslo onsdag at norske myndigheter har brutt delstatens diskrimineringslov og lov om likelønn, skriver Minneapolis Star Tribune. Det var VG som først meldte saken i Norge.

Norge er dømt til å betale Ellen Ewald rundt 1,3 millioner norske kroner i erstatning og rundt 740.000 norske kroner for den følelsesmessige belastningen hun opplevde etter at hun ikke fikk lønnen økt.

Tjente 200.000 mindre enn kollega

Ewald er gift med investoren Terje Mikalsen fra Farsund, som flyttet med sin kone til USA da hun i 2008 ble ansatt ved det norske konsulatet i Minneapolis.

Hun ble ansatt samtidig med en mannlig kollega, men fikk drøyt 200.000 kroner (30.000 dollar) mindre enn sin mannlige kollega, enda de ifølge den amerikanske dommen utførte samme type arbeid.

– Jeg håper dette kan hjelpe andre kvinner som befinner seg i samme situasjon som meg; som blir diskriminert. Jeg er ikke alene om dette. Det er viktig at kvinner vet at uansett hvor stor organisasjonen er, så er det viktig å si ifra, sier Ewald til NRK.

Jeg hadde ikke ventet at de skulle kjempe så enormt mot meg.

Ellen Ewald

Hun hadde ansvar for å legge til rette for norsk-amerikansk samarbeid om høyere utdanning og forskning. Hennes mannlige kollega hadde ansvar for forretningssamarbeid.

– Jeg ble fortalt at jobbene våre var like, og at vi skulle jobbe som et team, sa Ewald til NRK i mars.

– Han var yngre enn meg, hadde aldri vært i Norge før, og kunne ikke norsk. Mens jeg hadde nettverk både i Norge og USA, fortalte Ewald den gang.

Varsler ytterligere millionkrav mot Norge

Ellen Ewald bodde 20 år i Norge. I Bergen tok hun hovedfag i statsvitenskap, før hun flyttet hjem til USA og fikk jobben ved det norske konsulatet.

– Jeg er veldig fornøyd over at dommeren har avgjort at alle, store eller små, må overholde loven. Selv fremmede land må betale lik lønn for likt arbeid, sier Ewalds advokat, Sheila Engelmeier.

De største utgiftene for Norge er ennå ikke avklart.

Vi har fra norsk side ment at søksmålet har vært grunnløst.

Frode Andersen, pressetalsmann i UD

De fire advokatene til Ewald varsler at saksomkostningene kan komme opp mot 15 millioner kroner (2 millioner dollar).

Advokaten sier utgiftene ble så høye fordi «Norge kjempet imot på hvert punkt, og nektet å gjøre det rette.»

Uvisst om UD anker

Men ifølge norske myndigheter fikk de to ulik lønn fordi det dreier seg om «to ulike stillinger med ulik avlønning».

Frode Andersen, UD.

TRENGER BETENKNINGSTID: Pressetalsmann Frode Overland Andersen sier UD nå vil studere dommen nærmere før de tar stilling til hva de gjør videre.

Foto: UD

– Vi har fra norsk side ment at søksmålet har vært grunnløst og har avvist kravet om erstatning, skriver UDs pressetalsmann Frode Overland Andersen i en e-post til NRK.

Han viser til at Ewald jobbet med forskning og utdanning, mens hennes mannlige kollega arbeidet med næringsliv og innovasjon.

– Vi har hele tiden ment at lønnsforskjellen mellom de to stillingene var velbegrunnet og basert på saklige forhold, sier han.

Andersen sier staten har tatt saken på største alvor, siden anklagene omfattet en rekke alvorlige beskyldninger.

– Saksøker fremsatte påstander om blant annet kjønnsdiskriminering, trakassering, utilbørlig behandling og krevde et meget høyt erstatningsbeløp fra UD, sier Andersen.

Han påpeker at Norge er blitt hørt på flere av punktene.

– Fra UDs side er vi tilfreds med at den amerikanske domstolen har avvist syv av de åtte søksmålsgrunnlagene Ewald har påberopt seg.

Det er uvisst om UD kommer til å anke dommen.

– Vi tar dommen til etterretning og vil nå studere den nærmere før vi tar stilling til hva vi gjør videre, sier Andersen.

Behandlet politisk i Norge

Saken kom først opp for en føderal domstol i Minneapolis i 2011. Den har også vært behandlet politisk i Norge. Høyres André Oktay Dahl tok i 2012 saken opp med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er litt overraskende at det nettopp er Norge som er involvert i denne saken. Norge er jo kjent for å ha kommet langt når det gjelder likestilling. Dette viser at man også må gjennomføre likestilling i praksis og ikke bare snakke om det, sier Ewald.

Hun sier hun hadde tenkt seg om, hadde hun visst at prosessen skulle bli så hard.

– Det har vært en veldig lang og krevende prosess. Jeg hadde ikke ventet at de skulle kjempe så enormt mot meg. De trodde nok at jeg skulle gi opp, sier Ewald.

Siden hun forlot konsulatet, har Ewald, som bor i Minneapolis, vært partner i Tysvar, et firma som hjelper norske bedrifter med å etablere seg i Midtvesten.

SISTE NYTT

Siste nytt