Hopp til innhold

Nord-Korea innfører egen tidssone

Om en uke skrur myndighetene i Nord-Korea tiden en halvtime tilbake, og oppretter sin egen tidssone.

NORTHKOREA-AGRICULTURE/ North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance to the Jangchon Vegetable Co-op Farm in Sadong District, Pyongyang City, whose looks have undergone a radical change to be a model and a standard of the socialist rural cultural construction

Nord-Koreas sterke leder Kim Jung-un vil gjeninnføre landets gamle tidssone fra 1910. Fra tiden før Japan koloniserte Korea-halvøya.

Foto: KCNA / Reuters

I dag har de samme tid som Sør-Korea og Japan, men ønsker markere frigjøringen fra Japan og slutten på 2. verdenskrig ved gjeninnføre tidssonen de hadde før 1910. Da den koreanske halvøya ble kolonisert av Japan.

Halvtime foran Sør-Korea

– De ondskapsfulle japanske imperialistene har gjort seg skyldig i utilgivelige forbrytelser som å frata Nord-Korea sin en egen tidssone, samtidig som de tråkket ned landet, skriver landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Fra den 15. august vil Nord-Korea ligger 8 og en halv time før GMT og en halvtime foran Sør-Korea og Japan, skriver BBC.

Også Sør-Korea har tidligere tatt avstand fra Japan ved å endre tidssone. Endringen ble gjort i 1954, men ble reversert sju år senere da Park Chung-Hee kom til makten.

Sørkoreanske myndigheter sier den nye tidssonen vil by på utfordringer ved det sørkoreanske industrikomplekset Kaesong, som ligger like over grensen til Nord-Korea.

Må ikke godkjennes

Det er ingen internasjonale organer som må godkjenne et lands tidssoner. Det er helt opp til hvert enkelt land selv å bestemme hva klokken skal være innenfor sine landegrenser.

– Det er ingen som kan si ja eller nei. Det eneste myndighetene trenger å gjøre er å informere det internasjonale samfunnet og de som produserer kart, sier den britiske atlasprodusenten David Mumford til BBC.

I 2011 forandret Samoa sin tidssone til den andre siden av datolinjen og mistet dermed en hel dag, men fikk samtidig litt enklere kommunikasjon med sine naboer i Australia og New Zealand.

Kim Jong-un er heller ikke den eneste statslederen som har ønsket en egen tidssone. I 2007 ønsket Venezuelas president Hugo Chávez «en mer rettferdig soloppgang for innbyggerne» og stilte klokken en halvtime tilbake.

Mens Kina har bestemt seg for å kun ha en tidssone, har Russland 11 og den amerikanske delstaten Indiana har to. Det samme har den lille, 300 meter lange øya Märkets Fyr i Østersjøen. Fyret er både svensk og finsk og deles med en sikksakklinje som også markerer to forskjellige tidssoner.

I Australia er det en 90 minutters tidsforskjell mellom statene Western Australia og South Australia, og den avsidesliggende byen Eucla på grensen mellom de to australske statene, opererer med sin egen tidssone. Den ligger 45 minutter foran Western Australia, og 45 minutter bak South Australia.

Tidssoner brukes ofte politisk og det lille fjellandet Nepal ligger inneklemt mellom gigantene Kina og India, og kunne hatt samme tidssone som sine naboer i sør. Men for ikke å bli beskyldt for å favorisere noen av sine mektige naboer har Nepal valgt å ligge ett kvarter foran India, og 5 timer og 45 minutter foran GMT. Mens Pakistan, som lenge har ligget i konflikt med India, har valgt å ligge en halvtime bak sin naboer i sørøst.

SISTE NYTT

Siste nytt