Hopp til innhold

Minst tolv døde i skred på Mount Everest

Snøskredet som tok tolv liv og betegnes som historiens verste på Mount Everest langfredag, gikk i et område som betegnes som et av de farligste på verdens høyeste fjell.

Mount Everest

TOLV OMKOM: Minst tolv lokale sherpaer mistet livet etter et snøskred ved Khumbu-isbreen. Dette bildet er tatt i mai i fjor.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp

Hittil har tolv mennesker mistet livet og flere er savnet etter skredet, som gikk fra Western ridge og ned i Khumbu-isbreen på Mount Everest fredag morgen, norsk tid.

Flere nordmenn skal befinne seg på Mount Everest. Disse er i god behold ved base camp. NRK har vært i kontakt med en av de norske klatrerne, som befinner seg på campen.

Han forteller at skredet traff en stor gruppe lokale sherpaer, som var på vei opp til de øvrige campene med forsyninger.

– Livsfarlig område

Stemningen nede på base camp er nå nedstemt og kaotisk, ifølge nordmannen.

– Det kommer kontinuerlig helikoptre med likposer ned i dalen. Alle ekspedisjonslederne hjelper til i letearbeidet og vi får lite informasjon, sier nordmannen, som ikke ønsker å siteres ved navn fordi ekspedisjonsledelsen har bedt deltakerne om ikke å snakke med pressen.

KAGGE

Skredulykken på Everest er en stor tragedie, sier Erling Kagge. Han besteg Mount Everest i 1994.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han omtaler området hvor skrevet gikk som svært farlig, og sier at flere mennesker har mistet livet der.

– Khumbu er kjent for å være det stedet på ruten hvor flest mennesker har mistet livet, sier han.

Opplysningene bekreftes fra flere hold.

Norske Erling Kagge har tidligere besteget Mount Everest, og kjenner godt til det krevende terrenget ved isbreen, eller «popkornmarken», som området også kalles.

– Stor tragedie

– Det er et veldig farlig område hvor isen er i stadig bevegelse, og en rekke ulykker forekommer. En isbre som ligger høyt på fjellet velter seg nedover Khumbu-dalen, og det er en rekke sprekker og blåis, sier Kagge til NRK.

Han har gått igjennom der rundt ti ganger, og er ikke i tvil om hvordan han vil plassere det på vanskelighetsskalaen.

– Det er en av de mest krevende strekningene på ekspedisjonen.

Kagge sender sine tanker til klatrerne på base camp. Flere hundre klatrere befant seg der fredag formiddag, i påvente på at været skal bli bra nok til at fjellet kan bestiges.

– Det er en stor tragedie i seg selv, og ytterligere mange tragedier som følger hvert av dødsfallene. Samtidig er det en risiko å bestige verdens høyeste fjell. Det omkommer mennesker der hvert år og alle er innforstått med det.

Stein P Aasheim

VAR MED PÅ FØRSTE EKSPEDISJON: Journalist og forfatter Stein P. Aasheim var med på den første norske ekspedisjonen til verdens høyeste fjell i 1985.

Foto: Kai Erik Bull / NRK
Kalkulert risiko

Journalist og forfatter Stein P. Aasheim var med på den første norske ekspedisjonen til verdens høyeste fjell i 1985. Han sier at alle som begir seg ut på ekspedisjonen tar en stor risiko.

– Det er opplagt en stor risiko, og alle som går inn der gjør det med en så stor sikkerhetsmargin som mulig. Men de er vel vitende om at det skjer på en arena som er risikofylt.

Han legger til at sherpaene umulig kunne forberedt seg på det som skjedde fredag.

– Etter store snøfall bør man unngå å ferdes i Khumbu-dalen, men så vidt jeg forstår hadde det vært stabile værforhold forut. Isbreen er uforutsigbar og i kontinuerlig bevegelse, og ofte er det andre ting en snøskred som tar liv i dalen.

– Hva vil skje med videre ekspedisjoner?

– Antakeligvis ingenting. Det er store penger knyttet til ekspedisjonene og de som deltar vet at det er en risikosport. Da mener jeg ikke risiko for å briste ankelen, men for å miste livet, og det er en reell sannsynlighet for det.

Verste ulykken noensinne

Ulykken er den dødeligste på fjellet noensinne, fastslår Elizabeth Hawley, som regnes som en av verdens fremste eksperter på fjellklatring i Himalaya.

– Fram til nå har den verste enkelthendelsen på Mount Everest vært en ulykke i 1996 der åtte personer mistet livet. I fjor sommer mistet til sammen åtte personer livet i fjellet i løpet av klatresesongen.

Siden verdens høyeste fjell ble besteget første gang i 1953 har rundt 250 mennesker omkommet her. Flere enn 4.000 klatrere har nådd toppen, som ligger i grenselandet mellom Nepal og Tibet.

Snøskred på Mount Everest

SISTE NYTT

Siste nytt