Hopp til innhold

McCain til angrep i natt

Når de to presidentkandidatene om noen timer møtes til sin tredje og siste debatt er republikaneren John McCain i angrepsposisjon.

John McCain
Foto: Carolyn Kaster / AP

Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Det er da han er best, men denne gang virker oppgaven nærmest uoverkommelig.

It’s the economy, stupid!

Økonomi er temaet når Barack Obama og John McCain møtes på Hofstra universitetet utenfor New York og det er ikke første gang økonomien spiller en avgjørende rolle i en amerikansk valgkamp.

I 1992 var det også nedgangstider. Den gang hadde den unge Arkansas-guvernøren Bill Clinton lite å fare med mot president George H.W. Bush’ utenrikspolitiske erfaring.

Demokratene måtte få debatten over på den økonomiske krisen i landet. Clintons rådgiver James Carville mente de måtte få en hver idiot til å forstå at valget dreide seg om landets økonomi: ”The economy, stupid!”.

Bill Clinton (tv.) innsettes i 1993 og har nettopp avlagt eden. George Bush applauderer.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Clinton mot Bush i 1992

”Deja-vú all over again!”

Historien gjentar seg. Temaet for den tredje debatten var fastsatt lenge før den alvorlige krisen var et faktum. Det skulle ha vært utenrikspolitikk, McCains sterkeste kort. Men for seks uker siden forandret den tverrpolitiske debattkommisjonen tema: Den tredje debatten skulle dreie seg om innenrikspolitikk og økonomi.

Velgernes tillit til de folkevalgte i allminnelighet – Obama og McCain inkludert – er på et lavmål for tiden; men ifølge meningsmålingene har de større tro på at en president Obama kan ordne opp enn at en president McCain kan gjøre det.

McCain har innrømmet at han ikke har nok greie på økonomi – prisverdig ærlig, men valgtaktisk uheldig.

Les: 10 gode grunner til at løpet er kjørt

"Come back"-gubbe!

Den 72 år gamle McCain har vært avskrevet før. Etter nederlaget i nominasjonsvalget i 2000 avskrev han sogar seg selv som fremtidig president. Men han er en fighter. Ikke en gang fem og et halvt års fangenskap og tortur i det såkalte Hanoi Hilton knekket den unge piloten.

Nett-TV: Vietnam-krigen, USA og McCain

Nett-TV: Her løslates John McCain

Ved disse tider i fjor høst var hans kampanje nede for telling. Han lå på tredje og fjerdeplass blant de republikanske håpefulle i nominasjonsvalgkampen med mellom 9 og 14 prosent. Det er denne enestående evnen til å reise seg igjen John McCain satser på nok en gang.

Men 20 dager før valget kan det være for sent. Han ligger for langt bak Obama på meningsmålingene og trenger nå drahjelp fra enten en dramatisk ytre begivenhet eller et mirakel - og helst begge deler.

Matchball Obama

Alle meningsmålinger, valgvinder, tendenser og prosesser ser nå ut til å gå Obamas vei.

Ikke bare leder han i alle de statene demokratenes kandidat John Kerry vant i 2004. Han leder i en rekke stater som George W. Bush vant for fire år siden.

Den økonomiske krisen har hjulpet Obama, mens uavhengige velgere har vendt McCain ryggen på grunn av hans negative fremstøt og utfall mot Obama.

At Obama leder klart på meningsmålingene er oppløftende for kandidaten, men at selv bookmakerne nå mener han kommer til å vinne overlegent er nesten like positivt sett med Obamas øyne.

Siste: 53 prosent ønsker Obama

Har ikke vunnet ennå

Én ting er hva folk sier at de mener, en ganske annen ting er hva de satser pengene sine på! Barack Obama har ikke vunnet ennå, men hvis han viser god politisk form i debatten er mye gjort.

McCain må vinne en knusende seier i håp om å påvirke opinionen i innspurten. En slik knock-out triumf til McCain er lite sannsynlig og etter alt å dømme heller ikke nok. Selv før debatten har Barack Obama minst én fot i Det Hvite Hus.

NRKNyheter.no overfører debatten fra klokken 03.00.

Følg siste presidentdebatt direkte

SISTE NYTT

Siste nytt