Hopp til innhold

Lykken har snudd for IS

Kalifatet slår sprekker for IS. I 2015 tapte den ekstreme gruppen 15 prosent av sitt terreng.

MIDEAST-CRISIS-IRAQ-RAMADI A member from the Iraqi security forces holds an Iraqi flag in the city of Ramadi

Det irakiske flagget reises i byen Ramadi og det feires over hele landet. IS er blitt tvunget til å trekke seg ut av sin siste stillinger i byen.

Foto: STRINGER / Reuters

Gjenerobringen av Ramadi er de irakiske styrkenes største seier siden offensiven mot jihadistene i IS startet for ett år siden med amerikansk flystøtte. Flere eksperter mener lykken har snudd for IS.

– Det er ikke tvil om at IS er på defensiven på flere fronter i Irak, sier professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter til NRK.

IS-krigerne som i fjor tok både Mosul og Raqqa med sitt selvoppnevnte kalifat taper terreng.

APTOPIX Mideast Iraq Islamic State

Harde kamper om byen Ramadi endte med en viktig gjenerobring for den irakiske regjeringen.

Foto: Rwa Faisal / Ap

Ramadi ligger bare ti mil vest for Bagdad, og er administrativt sentrum i Anbar-provinsen. Anbar er Iraks største provins og har grense med Syria, Jordan og Saudi-Arabia.

IS-kalifatet er på vikende front

I 2015 har den ekstreme islamistiske gruppen IS mistet rundt 14 prosent av det området gruppen før kontrollerte, ifølge den amerikanske tenketanken IHS.

I tillegg til Ramadi er den irakiske byen Tikrit og Baiji med sitt oljeraffineri tapt for jihadistene. I Syria har de mistet grensebyen Tell Abyad ved grensen mot Tyrkia. Forsyningslinjene deres på veien mellom Raqqa i Syria og Mosul nord i Irak er også delvis brutt.

Irakiske styrker hevder å ha tatt kontrollen over byen Ramadi med help av luftstyrker fra USA-ledede koallisjonsstyrker.

Se de irakiske styrker gå fra hus til hus i Ramadi og tar IS krigere til fange.

Den irakiske hæren hadde før gjenerobringen av Ramaldi gjenvunnet seks prosent av sitt område. Men også irakiske kurdere og andre opprørsgrupper har bidratt i kampen mot IS.

IS er slått tilbake av den amerikanskledede koalisjonen som bomber fra luften. Både Storbritannia og Frankrike har intensivert sine raids den siste tiden. I slutten av september innledet Russland sine flyangrep mot væpnede opposisjonsgrupper i Syria men også IS-grupper i landet.

Kart over IS i Irak og Syria

IS' territorium har krympet med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer i 2015, ifølge tenketanken IHS. Blant tapene er den strategisk viktige byen Tell Abyad ved Syrias grense med Tyrkia, byen Tikrit i Irak og oljeraffineriet Baiji i Irak. Ekstremistgruppen har imidlertid også tatt store landområder i 2015. Det er fortsatt harde kamper rundt Aleppo og Homs.

Foto: NRK

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI sier ISIL er på defensiven.

– Lenge var jo ikke kampen mot ISIL prioritert i Washington. Men etter at atomavtalen med Iran kom i boks, og etter at Russland engasjerte seg militært i Syria, så har det blitt mer fart i sakene, sier Lodgaard til NRK.

Fortsetter å rekruttere utenlandske krigere

IS-krigere i Raqqa i Syria

IS kontrollerer byen Raqqa, men har tapt terreng i Irak og Syria i 2015.

Foto: Uncredited / Ap

Men selv om IS taper terreng så har tallet på utenlandske IS-krigere i Irak og Syria doblet seg det siste året, og teller 27.000 i alt, ifølge den amerikanske gruppen Soufan, skriver nyhetsbyrået AFP.

Og IS har det siste året vist en skremmende evne til å kunne gjennomføre terroraksjoner også i Europa.

Gjør seg klare til kamp om Mosul

Det er ventet harde kamper om byen Mosul i Irak den kommende tiden. Mosul og områdene rundt er i dag kontrollert av IS, men irakiske styrker planlegger en offensiv mot byen.

Men kampene blir harde.

– Tikrit, Ramadi, Mosul er helt ulike kamper. Det er flere utfordringer med Mosul. Byen betyr mer for IS, og de har sterk støtte blant mange, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt