Hopp til innhold

Myndighetene jakter på hvitvasking

Indiske myndigheter har tatt beslag i eiendommer tilhørende Telenors partner i India, og det jaktes nå på bevis for hvitvasking av penger i den store telekorrupsjonsskandalen.

Uninor

Reklameplakater for Uninor utenfor en indisk mobilbutikk.

Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

8 milliarder kroner, som Telenor har investert i indisk mobiltelefoni, kan gå tapt for selskapet, og Telenor kan bli ilagt en saftig bot for å ha brutt loven om hvitvasking av penger, skriver den indiske avisen Times of India i dag.

Uninors styreformann Sanjay Chandra slipper heller ikke ut av fengsel mot kausjon.

Den indiske korrupsjonsskandalen 2G dreier seg i hovedsak om at enkelte indiske selskaper ble tildelt mobiltelefonlisenser på falske premisser.

Telenor ble innblandet i skandalen da de kjøpte seg inn i den indiske eiendomsgiganten Unitech som er ett av selskapene som er «i sentrum av skandalen», som Times of India formulerer det som.

Utenlandske bankgarantier

Et fem-mannsteam fra det indiske øko-krim (ED) er nå på Mauritius for å
granske såkalte «front-selskaper» som er blitt brukt i forbindelse med overføring av svarte penger i 2G-skandalen.

Etterforskerne fra ED skal ha kommet over utenlandske bankgarantier som er i strid med den indiske valutalovgivningen.

Enhver pengeoverføring som ikke går via den indiske sentralbanken, vil kunne bli straffet med bøter om vilkårene for overføring av fremmed valuta er brutt.

Ifølge Times of India er ledelsen i Unitech allerede blitt forhørt om detaljene rundt overføringene fra Telenor.

Unitech fikk lisensene billig og solgte til Telenor til markedspris. Det er dette mellomlegget indiske myndigheter er interessert i. Påtalemyndigheten mener Unitech har påført statskassen et tap på nærmere 3 milliarder kroner ved denne transaksjonen.

Myndighetene i India skal ha begynt å kartlegge Unitechs eiendommer for å forberede et beslag som kan dekke tapet.

Gode resultater i motvind

Uninor, som sammenslutningen mellom Telenor og Unitech heter, er med sine 25 millioner abonnementer, den minste av de store mobiloperatørene i India.

Men til tross for at Uninors navn har vært nevnt i indiske nyheter i mer enn et halvt år i forbindelse med den største korrupsjonsskandalen i landets historie, har tilsiget av nye kunder - ifølge Telenor selv - gått over all forventning og de får flere nye kunder enn selskaper med større ressurser som ikke har fått like mye
negativ omtale.

Men det innrømmes uoffisielt at skandalen har ført til problemer.

Indiske underleverandører er ikke like fristet av et samarbeid med Uninor som tidligere, og det blir påstått at indiske myndigheters forhold til Uninor er blitt kjøligere, noe som gjør det vanskeligere å drive business.

Telenor har god samvittighet

Sigve Brekke som leder Telenor/Uninor i India har tidligere sagt til NRK - og til indiske medier - at Telenor ikke kunne ha gjort noe annerledes da de kjøpte seg inn i Unitech i 2008.

Telenors argument er at selskapet ikke kan straffes da det kjøpte seg inn i Unitech etter at lisensene var tildelt og godkjent av indiske myndigheter.

Telenor argumenter også med at pengene selskapet betalte for 67 prosent av Unitechs lisenser utelukkende har gått til investeringer og drift og at ingenting er betalt til tredjepart eller mellommenn.

Korrupsjon er svært utbredt i India og en del av den indiske hverdagen, men Telenors representanter understreker ved alle anledninger at selskapet har absolutt nulltoleranse i forhold til korrupsjon.

Går til topps

Times of India skriver i dag at den norske regjeringen eier 54 prosent av aksjene i Telenor. Underforstått at den norske staten er involvert i 2G-skandalen, der Indias tidligere teleminister A. Raja sitter fengslet sammen med et parlamentsmedlem og flere rådgivere.

Fem teleledere, blant dem Uninors styreformann Sanjay Chandra er også i fengsel.

New Delhis høyesterett avslo tidligere denne uken Chandras søknad om å bli løslatt mot kausjon. Retten var av den oppfatning at Chandra og de fire andre dersom de ble satt på frifot kunne forsøke å påvirke vitner, så de blir sittende bak lås og slå.

Telenor har bedt Chandra trekke seg som styreformann i Uninor, noe han nekter å gjøre da han selv mener at han er uskyldig.

Times of India skriver - for å understreke alvoret i saken - at statsminister Jens Stoltenberg har tatt opp saken om Telenors rolle i 2G skandalen med sin indiske kollega statsminister Manmohan Singh.

SISTE NYTT

Siste nytt