Hopp til innhold

Legger ned etterforskning av selvmordsbomber

Påtalemyndigheten avslutter etterforskningen av Sveriges første selvmordsbomber. De vet hvordan bombene ble laget, men har ikke funnet andre mistenkte enn den døde gjerningsmannen.

På pressekonferansen viste de både skisser av hvordan mannen bar bomber på kroppen, og en overvåkingsvideo som viste hvordan han lenge gikk fram og tilbake midt i en handlegate og tydeligvis ikke klarte å utløse bomben i menneskemengden. videoen sees mannen markert med en hvit pil som går fram og tilbake blant svært mange julehandlende svensker.

FILMET EKSPLOSJONEN: Se overvåkingsvideoen slik den ble vist på pressekonferansen. Videoen viser hvordan gjerningsmannen gikk fram og tilbake midt i folkemengden (merket med hvit pil) for å prøve å sprenge seg selv i lufta.

Det var den 11. desember 2010 midt i julehandelen at Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta på Bryggargatan i Stockholm.

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab

Foto: Afp

I fire år har etterforskningen pågått av forsøket på terrorangrep midt i Sveriges hovedstad, men nå legges etterforskningen ned.

– Etterforskningen legges ned. Mistenkte er død, er den korte konklusjonen fra sjef Agnetha Hilding Qvarnström i Riksenheten för säkerhetsmål.

Enheten har ansvaret for alle saker fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i påtalemyndigheten.

Selv om de nå legger ned etterforskningen gjør påtalelederen det klart at den kan gjenopptas. Derfor ber de fortsatt de som vet noe om å bidra til oppklaring.

– Hvis noen har opplysninger som kan hjelpe oss må de stå fram med dette. For det er slik at etterforskninger kan tas opp igjen, sier Qvarnström på pressekonferansen i Sverige.

Abdulwahab satte en bil i brann et lite stykke unna før han utløste eksplosiver. I eksplosjonen mistet han selv livet, men ingen andre ble drept eller skadd i forsøket på terrorangrep til tross for at det skjedde midt i Stockholm under julehandelen.

Les også: Dette er selvmordsbomberen

Mener han forsøkte å sprenge seg midt i folkemengden

Etterforskerne mener at Abdulwahab startet sin radikaliseringsprosess allerede i 2003 i forbindelse med starten av Irak-krigen.

Påtaleleder Qvarnström går langt i å koble et kjent jihadistisk magasin med bombene som gjerningsmannen brukte.

– Bombene han bar på sin kropp, og som ble funnet i bilen, er akkurat slik som beskrives i dette bladet, sier Agnetha Hilding Qvarnström på pressekonferansen.

I jihadistbladet som ble publisert på internett sommeren 2010 beskrives det hvordan man kan «lage en bombe på mammas kjøkken», og andre steder i bladet er det artikler som fordømmer karikaturer av Muhammed. Da skrives det også om tegnerne, inkludert den svenske tegneren Lars Vilks.

– Dette er interessant spesielt med tanke på den lydmeldingen som gjerningsmannen selv leste inn der han henviser til karikaturtegningene til Lars Vilks, sier påtalelederen.

Selvmordsaksjon i Stockholm

I en gate midt i Stockholm bare meter fra julehandlende svensker sprengte mannen seg selv i lufta.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

På pressekonferansen viste de både skisser av hvordan mannen bar bomber på kroppen, og en overvåkingsvideo som viste hvordan han lenge gikk fram og tilbake midt i en handlegate og tydeligvis ikke klarte å utløse bomben i menneskemengden.

– Tanken vår er at han forsøkte å sprenge seg midt i folkemengden, men at han så gikk ned i en sidegate fordi han ikke fikk utløst bomben, sier Qvarnström.

I videoen sees mannen markert med en hvit pil som går fram og tilbake blant svært mange julehandlende svensker.

Se videoen i toppen av saken

Deretter sees eksplosjonen i bildekanten fra sidegaten der han til slutt utløste bomben og selv døde uten å skade noen andre. Bare noen av eksplosivene skal ha blitt utløst.

Etterforskerne har slått fast at gjerningsmannen kjøpte inn de ulike ingredienser han trengte for å lage bombene ulike steder både i England, Nederland og Sverige.

Flere uavklarte forhold

Selv om sikkerhetspolitiet Säpos etterforskning har pågått i nesten fire år er det flere forhold som de aldri har klart å få svar på.

To konkrete forhold ble dratt fram av påtalelederen:

  • de vet ikke hvor bombene er laget
  • 40 minutter av dagen for hendelsene vet ikke politiet hva gjerningsmannen gjorde
  • gjerningsmannen ringte til en mobil i Irak bare timer før handlingen, men de har ikke avhørt personen

– Det er en periode på ca. 40 minutter fra han forlot leiligheten sin til han kjørte inn til Stockholm der vi ikke vet hva som skjedde, sier påtalelederen Qvarnström.

Mobiltelefonen i Irak er sporet til en konkret person. Myndighetene i Irak sa på våren i 2014 at de hadde funnet ut hvem som eide mobilen, og sa at svenske etterforskere kunne komme for å gjennomføre avhør, men det er ikke gjort.

– På grunn av forholdene i Irak i vår og sommer, og at personen er bosatt i IS-kontrollert område valgte vi å ikke reise ned for å gjøre et avhør, sier Qvarnström og viser til at det også var gått lang tid.

Samtidig er det mange forhold etterforskningen mener å ha klart å slå fast.

– Ett år etter handlingen visste vi både hvordan eksplosivene var laget og en del om motivet. For motivet hadde vi jo lydopptaket han selv spilte inn med henvisning til Sveriges tilstedeværelse i Afghanistan og Lars Vilks, sier Qvarnström på pressekonferansen.

Påtalemyndigheten spiller også av opptaket der gjerningsmannen forklarer sine gjerninger på pressekonferansen.

Opptaket ble blant annet sendt til svenske medier.

– Har ikke fått nok bistand

I beslutningen gjør påtalemyndigheten det klart at de ikke har lyktes med å sikre all den hjelpen fra andre land som de skulle ønske.

Etterforskningen i Sverige har involvert rundt 100 politifolk, det er gjennomført rundt 1600 avhør og det er gjort tekniske undersøkelser av blanta annet begge åstedene.

Svensk politi har bedt om og fått hjelp fra politi i både Irak, England og Skottland.

Men påtalemyndigheten gjør det klart at det har vært betydelige problemer med å få inn alle den informasjonen de ønsket.

Fra Irak har de fått svar, men ikke alle de svarene og informasjonen de ønsket på grunn av den ustabile situasjonen i landet.

Fra England har politiet fått informasjon om bankkontoer tilhørende Abdulwahab, informasjon om hans reiser, samt informasjon om hans mobiltelefoner og datamaskiner.

Det ble også bedt om hjelp til avhør, men her er ikke svensk politi helt fornøyde.

– Flere avhør er gjennomført etter ønske fra svensk politi, men ikke i den utstrekning som ønsket fra min side, skriver sjef Agnetha Hilding Qvarnström i Riksenheten för säkerhetsmål.

Les også: Kona la ut Stockholm-bomberens selvmordsmelding på Youtube

Ifølge påtalemyndigheten i Sverige har britiske myndigheter gjort det klart at det mangler rettslig hjemmel til å tvinge noen til å forklare seg i avhør i Storbritannia. Dermed har flere aldri forklart seg i saken.

– De siste årene har det kommet ulike svar fra England på om all rettslig bistand skulle gis, eller ikke. I juli i år kom en endelig beskjed om at gjenstående avhør ikke ville bli gjort, skriver påtalemyndigheten.

Til tross for dette takker påtalelederen andre lands politi for mye hjelp på pressekonferansen onsdag.

– Det har vært et veldig godt samarbeid med politiet i de ulike landene, sier Agnetha Hilding Qvarnström.

Video Bilbombe midt i sentrale Stockholm

En av bilene som eksploderte brant kraftig etterpå.

Én dømt i Skottland for finansiering

Bare én person er stilt til ansvar i tilknytning til terrorforsøket i Stockholm.

Det er en mann dømt for finansiering av Taimour Abdulwahabs planlegging før selvmordsbombingen.

Mannen som heter Nesserdine Menni, var tiltalt for å ha finansiert og å ha vært med i planlegging av angrepet som Taimour Abdulwahab gjennomførte i Stockholm. Påtalemyndigheten i Skottland mente at han i flere år har bidratt i komplottet som førte fram til det mislykkede angrepet.

I første rettsinstans ble mannen dømt, men dommen er ennå ikke rettskraftig.

Menni har også vært avhørt i forbindelse med den svenske etterforskningen.

SISTE NYTT

Siste nytt