Hopp til innhold
Urix forklarer

Krisene står i kø

RIO DE JANEIRO (NRK): Brasils politikere er tilbake på jobb etter fellesferien, og det er en fryktinngytende liste med problemer som venter dem: Zika-epidemien, riksrettssak mot presidenten, tidenes korrupsjonsskandale og en dramatisk nedgang i økonomien.

Kamp mot zika i Brasil

Brasils myndigheter har erklært krig mot myggen som sprer det fryktede Zikaviruset.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Og i øyeblikket er det ingen utsikter til løsning på de enorme utfordringene landet står overfor.

UPOPULÆR

Det store flertallet av Brasils velgere mener at president Dilma Rousseff ikke er den rette til å styre landet.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Økonomien fortsetter å falle, og ingen venter noen bedring dette året. Zika-epidemien fortsetter å øke i omfang, selv om regjeringen har erklært krig mot myggen som sprer viruset. Og president Dilma Rousseff fortsetter å regjere, selv om bare drøyt 10 prosent av Brasils velgere er fornøyd med hennes styre.

I et klassesamfunn som Brasil er det i liten grad enighet om hva som er det beste for landet. De rike har sine interesser – de fattige har ofte helt andre. Derfor er det så vanskelig å samle seg om felles løsninger på problemene.

To politiske liv

I sentrum for Brasils politisk krise står to av landets ledende politikere, president Dilma Rousseff fra arbeiderpartiet PT, og kongressens leder Eduardo Cunha fra sentrumspartiet PMDB. De to er bitre politiske fiender, og de kjemper begge for sitt politiske liv.

Konflikten nådde sitt klimaks i desember i fjor, da Cunha benyttet seg av sin rett som kongressleder til å starte en riksrettssak mot Rouseff. Og selv om de aller fleste brasilianerne ønsker å bli kvitt presidenten, så reagerte mange på begrunnelsen for riksrett – at regjeringen hadde «pyntet på» noen budsjett-tall foran siste valg.

KORRUPT

Mange mener han er Brasils mest korrupte politiker. Men kongresslederen Eduardo Cunha har startet en prosess for å stille landets president for riksrett.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

I tillegg var tidspunktet for kongresslederens utspill mer enn påfallende: Dagen før hadde presidenten gitt sine partifeller grønt lys for å kunne fjerne ham fra stillingen. Bakgrunnen var at Eduardo Cunha etter alt å dømme har overført flere titalls millioner dollar til en hemmelig konto i Sveits.

Økonomien stuper

Samtidig som de to lederne kjemper for sine politiske liv, er økonomien i kjempelandet Brasil i nærmest fritt fall. De endelige tallene for 2015 viser en økonomisk nedgang på hele 4,3 prosent – en av de høyeste i den vestlige verden.

Brasil lever i stor grad av å eksportere råvarer som kjøtt, soya, kaffe, frukt og metaller, og verdien av denne eksporten har de siste årene falt kraftig, delvis på grunn av at den økonomiske veksten i Kina har bremset mye de siste årene.

En annen grunn til problemene er at regjeringen Rouseff driver en statsdirigert og proteksjonistisk politikk som næringslivet er svært misfornøyd med. Et stort- og lite effektivt offentlig byråkrati sluker store summer, og gjør det vanskelig å drive forretningsvirksomhet.

Rundt 150 norske selskaper, med Statoil og Hydro i spissen, har investert mer enn 200 milliarder kroner i Brasil – den største norske satsingen utenfor EU og USA. Og de norske merker i høyeste grad krisa og proteksjonismen. De siste par årene har flere av selskapene forlatt Brasil, men de aller fleste holder ut og håper på bedre tider.

NORSK I RIO

Norske forretningsfolk har satset tungt på Brasil, og sliter nå med å tjene penger under krisa.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Mange stjeler

På toppen av de økonomiske og politiske problemene er Brasil preget av den mest omfattende korrupsjonsskandale i nyere tid. Nærmere 50 milliarder av kroner er forsvunnet fra den halvstatlige oljegiganten Petrobras, og flere hundre fremtredende politikere og forretningsfolk er tiltalt for grov korrupsjon.

President Dilma Rousseff var styreleder i selskapet i sju år mens denne virksomheten pågikk for fullt, og mange mener hun må bære en stor del av ansvaret for at forbrytelsen kunne skje. Men foreløpig er hun ikke mistenkt for å ha gjort noe ulovlig.

Den gode nyheten i denne saken er at Brasils rettsvesen har opptrådt redelig og besluttsomt, og har brakt noen av landets ledende politikere og næringslivsfolk bak lås og slå. Mange håper derfor at Petrobras-skandalen kan bli et vendepunkt i kampen mot korrupsjon i Brasil.

PETROBRAS KORRUPSJON

Petrobras-skandalen er det største korrupsjonssak i Brasils historie og har ført til omfattende demonstrasjoner.

Foto: TASSO MARCELO / Afp

Krigen mot myggen

«Brasil er i krig», kunngjorde president Dilma Rousseff i forrige måned. Og selv om fienden er liten, så står den nå øverst på den politiske dagsordenen her i Brasil. Zika-myggen ble en verdensnyhet da den ble satt i sammenheng med en uhyggelig sykdom: Mikrokefali, som gjør at barn fødes med svært liten hjerneskalle og store hjerneskader.

Nå bruker Brasil enorme ressurser på å bekjempe myggen. Hundretusener av soldater er i sving over hele landet for å fjerne vannreservoarer der myggen kan legge egg, og folk oppfordres til å delta i den store nasjonale dugnaden.

Men midt i det hele kommer det nå påstander som kan kaste Brasils regjering ut i en ny, og enda verre krise: Argentinske forskere hevder nemlig at det ikke er myggen som er årsaken til mikrokefali, men brasilianske myndigheters egen bruk av kjemikalier for å drepe mygglarver.

ZIKA OG MIKROKEFALI

Flere forskere tviler nå på at det er en sammenheng mellom zika-viruset og hjerneskaden mikrokefali.

Foto: Felipe Dana / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt