Hopp til innhold

Krisa i Brasil - mange skurker og nesten ingen helter

RIO DE JANEIRO (NRK): Brasils dype krise nærmer seg et klimaks. Opposisjonen ønsker å stille presidenten for riksrett, og prosessen kan bli satt i gang nå til uken. Men hvem skal bringe landet ut av uføret?

KRISE OG DYRTID

Tilliten til politikerne er på et bunnivå her i Brasils største favela, Rocinha.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dilma Rousseff er den verste presidenten vi noen gang har hatt her i Brasil, sier den 60 år gamle advokaten Rita Maria de Frontém.

NRK møter henne i den rike bydelen Ipanema i Rio de Janeiro, et område der hatet mot presidenten er glødende.

HATER DILMA

Advokaten Rita Maria de Frontém håper presidenten blir fjernet så raskt som mulig – om nødvendig ved riksrett.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Hun er helt udugelig, en typisk partipamp som har gjort karriere i det radikale arbeiderpartiet PT. Hun passer ikke til å styre landet, sier advokaten, som hisser seg mer og mer opp mens hun snakker. Til slutt nærmest skriker hun ut ordene:

– Dilma er den viktigste grunnen til at Brasil er havnet i en så håpløs politisk og økonomisk situasjon, og hun leder et parti som er tvers gjennom korrupt.

Under 10 prosent

Brasils økonomi har de siste månedene forverret seg kraftig. Landet er i øyeblikket i sterk resesjon, og ekspertene spår en nedgang i økonomien på minst 3 prosent dette året.

I tillegg har et av de tre store ratingbyråene i USA, Standard & Poor’s redusert landets kredittverdighet til «søppelstatus».

Mindre enn 10 prosent av brasilianerne mener nå at Dilma Rousseff gjør en god jobb som president – den laveste oppslutning en toppleder i Brasil noensinne har hatt. Og to tredeler av landets innbyggere mener hun må gå av.

– Må fjernes

De siste månedene har millioner av mennesker gått ut i gatene i Brasil og krevd presidentens avgang. De hevder at årsaken til problemene er den sittende regjeringens enorme statlige pengebruk og dens detaljstyring av næringslivet.

VENNELØS

Mindre enn 10 prosent brasilianerne mener at president Dilma Rousseff gjør en god jobb, Nå trues hun med riksrett.

Foto: Eraldo Peres / Ap

En viktig grunn til protestene er den omfattende korrupsjonen som er avslørt i statsoljeselskapet Petrobras, og demonstrantene hevder at presidenten har beriket seg, selv om det ikke er funnet beviser mot henne.

Helst ser de at hun går frivillig – hvis ikke må hun stilles for riksrett. Og i verste fall, mener noen av dem, bør hun fjernes med militærmakt.

Samtidig er det politiske grunnlaget til regjeringen i ferd med å bli borte.

For riksrett?

De siste månedene har Dilma Rousseff mistet støtte fra flere av sine regjeringspartnere, og dermed er det blitt stadig vanskeligere å få vedtatt saker i landets nasjonalforsamling. Dette har langt på vei gjort Brasils leder handlingslammet.

Og nå trues presidenten av en enda mer alvorlig trussel. Hennes politiske motstandere, som den siste tiden har vært på febrilsk leting etter et grunnlag for å bli kvitt henne, fikk i forrige uke sin store sjanse:

En domstol som tilsvarer den norske Riksrevisjonen slo fast at regjeringen trikset med budsjettene foran fjorårets presidentvalg, noe som kan gi grunnlag for å stille presidenten for riksrett.

Og de siste dagene har det pågått et intenst politisk spill med sikte på å starte en slik prosess.

– Uverdig spill

Mange brasilianere gleder seg over utsiktene til å bli kvitt den upopulære presidenten. Men det er også mange som advarer, og mener grunnlaget for riksrett er altfor tynt.

I Rio de Janeiros største slumområde, Rocinha, der Arbeiderpartiet fortsatt har mange tilhengere, mener folk jeg snakker med at det er et uverdig politisk spill som nå pågår:

UVERDIG SPILL

– I Brasil blir man politiker for å berike seg, sier førtidspensjonisten Leila Albino i favelaen Rocinha i Rio de Janeiro.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Jeg er også misfornøyd med Dilma Rousseff som president, men de som nå vil stille henne for riksrett er kjeltringer som bare er opptatt av egen makt, sier Leila Albino, 57 år gammel førtidspensjonist i Rocinha.

– I Brasil blir man politiker for å berike seg, med høye lønninger og gjennom omfattende korrupsjon, sier hun.

– Stopp tyven

Og førtidspensjonisten i Rocinha har det store flertallet av brasilianerne med seg i sin knusende dom over landets politiske klasse. Lønningene for Brasils folkevalgte er nærmest ufattelige for en nordmann.

Medlemmene i nasjonalforsamlingen tjener 50 ganger mer enn gjennomsnittslønna i landet, og hele 80 ganger mer enn minstelønna.

I tillegg har de folkevalgte alle sine utgifter dekket; fra bolig, transport og klær, til hushjelp og privatsjåfør. Og de har langt mer fritid enn folk flest, med bare tre arbeidsdager i uka og fire måneder ferie i året.

Aller verst er det likevel at Brasils politikere ustanselig beriker seg på omfattende korrupsjon. Derfor kjenner alle brasilianere denne vitsen: Når noen i parlamentet roper «stopp tyven», så begynner alle å løpe.

Kongressens leder

Et av de store paradokser ved den planlagte riksrettsprosessen er at mannen som har makt til å starte en slik prosess, kongressens leder Eduardo Cunha, sitter til halsen i anklager om grov korrupsjon. I forbindelse med skandalen i statsoljeselskapet Petrobras er han tiltalt for å ha tatt imot flere titalls millioner kroner i bestikkelser.

DESPERAT

Lederen i kongressen, Eduardo Cunha, kjemper en desperat kamp – mot beskyldninger om grov korrupsjon, og for å bli kvitt landets president.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Cunha benekter riktignok kategorisk at han har stjålet penger, men etter at myndighetene i Sveits nylig avslørte at han har overført mer enn 40 millioner kroner til en hemmelig konto i landet, er det knapt noen som tror ham.

Til og med hans politiske venner i Kongressen krever nå at han trekker seg som leder, men de vil gjerne at han starter en riksrettsprosess mot presidenten først.

– Mange skurker

– Cunhas rolle og spillet rundt ham viser jo hvor tragisk dette er, sier Leila Albino i favelaen Rocinha.

– Dette handler ikke om Brasils interesser, eller om en kamp mot korrupsjon og misbruk av makt. Det handler først og fremst om egeninteresser og personlige ambisjoner.

Og hun mener det er mye dobbeltmoral hos dem som demonstrerer for å bli kvitt dagens president:

– Tenk at denne Eduardo Cunha er en helt for rike brasilianere som demonstrerer. De roper slagord om at regjeringen er korrupt, og de krever en ny moral i dette landet. Dette blir jo en dårlig spøk når de samtidig hyller den største skurken av dem alle.

– Det store problemet når det gjelder politikere her i Brasil er dessverre at vi har veldig mange skurker, og nesten ingen helter, fastslår pensjonisten i favelaen Rocinha.

DYRE VANER

Denne lekre Ferrari-en var noe av beslaget da politiet slo til mot ex-president Fernando Collor de Mello, en av de mistenkte i Petrobras-skandalen.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt