Hopp til innhold

Kongo: Minst 200 døde etter nytt ebolautbrudd

Opprørere hindrer myndighetene i å vaksinere befolkningen i det som er det verste utbruddet på over 20 år, ifølge landets helseminister.

Ebolautbrudd i Kongo

VAKSINE: En ung gutt blir vaksinert mot viruset etter å ha hatt kontakt med en ebolasmittet i landsbyen Mangina i Nord-Kivu-provinsen i Kongo i august i år.

Foto: Olivia Acland / Reuters

For tiende gang siden 1976 er Den demokratiske republikken Kongo rammet av et utbrudd av det dødelige ebolaviruset.

Det siste utbruddet startet i juli i år og tall fra myndighetene viser at det er bekreftet 291 tilfeller og 201 dødsfall som følge av viruset fram til nå, skriver BBC.

Dette er ifølge Verdens helseorganisasjon det største utbruddet siden 1995, da det ble påvist 317 smittetilfeller i landet.

– Helsearbeidere trakasseres

Rundt halvparten av de omkomne i det siste utbruddet kommer fra byen Beni i Nord-Kivu-regionen ved grensen til Uganda. Byen har 800.000 innbyggere og myndighetene har igangsatt et vaksinering for å stanse smittespredningen.

Så langt er 25.000 mennesker blitt vaksinert, men ifølge helsemyndighetene i landet har væpnede opprørere hindret vaksinasjonsarbeidet. Flere væpnede grupper kjemper om kontrollen øst i landet der utbruddet startet.

I september måtte helsearbeidere innstille vaksinasjon og letingen etter personer som hadde blitt utsatt for smitte, etter et angrep fra en ugandisk islamistgruppe, ifølge BBC.

Helseminister Oly Ilunga sier opprørere fremdeles trakasserer helsearbeiderne som prøver å stagge utbruddet.

– De har opplevd trusler, vold, bortføring og gjentatte tilfeller av hærverk på det medisinske utstyret. To helsearbeidere er også drept i et angrep, sier Ilunga.

FNs fredsbevarende styrker i landet har bedt de væpnede gruppene om å ikke hindre helsearbeiderne som kjemper mot sykdommen.

I forrige uke uttalte generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom at sikkerhetssituasjonen i Kongo utgjør den største hindringen i arbeidet med å bekjempe sykdommen.

Frykt og uvitenhet

Det nye utbruddet er delvis et resultat av befolkningens motvilje mot tiltakene som må til for å få kontroll, har landets helseminister Oly Ilunga tidligere uttalt.

Frykt og uvitenhet om det dødelige viruset har skapt mistenksomhet mot helsearbeidere utenfra, og myndighetene har måttet sette i verk tiltak for å beskytte helsearbeiderne etter en rekke tilfeller av overfall der folk er blitt skadd.

Området helsearbeiderne er i er så farlig at det beskrives som en «krigssone». Daglig hører helsearbeiderne skudd som løsner, og de må eskorteres inn og ut av de mest utrygge områdene før sola går ned i frykt for angrep, opplyste Røde Kors til NTB i forrige måned.

En av utfordringene til nødhjelpsorganisasjonene i det rammede området er å forklare at de tradisjonelle formene for begravelser ikke er trygge nok.

En død ebolasmittet person er svært smittsom og kan smitte andre om liket ikke bli håndtert riktig. men trygge begravelser er en utfordring for myndighetene når rasende familiemedlemmer avviser at helsearbeidere blir involvert i det som er et svært personlig øyeblikk.

Røde Kors frykter at viruset skal spre seg til nabolandene og har derfor trappet opp ebola-beredskapen i Burundi, Rwanda, Sør-Sudan og Uganda.

Beni i Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt