Hopp til innhold

Kina viser muskler: Sender ut atomubåter og advarer mot taiwansk selvstendighet

1,3 milliarder mennesker vil aldri tillate Taiwan å bli selvstendig nasjon, sier Kina. Samtidig vil landet sende atomubåter ut i Stillehavet som et motsvar til USAs nye rakettforsvarssystem i Sør-Korea.

Kina militærparade

Kina fastholder at Taiwan er en kinesisk provins og har et uttalt mål om at øya skal tilbakeføres under kinesisk styre.

Foto: POOL / Reuters

Kina har gjentatte ganger advart Taiwans nye president Tsai Ing-wen og hennes lite Kina-vennlige Demokratiske progressive partiet (DPP) mot de negative konsekvensene dersom partiet ikke anerkjenner Taiwan som en del av Kina under kinesernes Ett-Kina-prinsipp.

Tsai på sin side har uttalt at demokratiske prinsipper vil avgjøre Taiwans bånd til Kina, og oppfordret Kina i sin innvielsestale forrige uke til å «sette til side historiens bagasje», og innlede positiv dialog.

Kinas minister for forholdet til Taiwan, Zhang Zhijun, landet onsdag på Taiwan med mål om å forbedre forholdet mellom de to landene. I et møte med taiwanske forretningsmenn samme dag uttalte han at alt som går mot Ett-Kina-politikken kun kommer til å føre med seg spenninger og omveltninger i forholdet mellom landene.

Zhang Zhijun

Kinas minister for forholdet til Taiwan, Zhang Zhijun, sier landet aldri vil godta at Taiwan blir en selvstendig nasjon.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

– Det finnes ingen fremtid i Taiwans selvstendighet, og det kan derfor ikke være en mulighet for landets fremtid. Dette viser historien, sa Zhang til Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua, ifølge Reuters.

Anerkjenner ikke Taiwan som stat

Ministeren la til enkelte mennesker hevder at man må ta hensyn til folkeopinionen på Taiwan.

– Men det taiwanske samfunnet burde forstå og legge vekt på følelsene til 1.37 milliarder mennesker på fastlandet, sa han.

Kun et fåtall av verdens stater anerkjenner Republikken Kina, som er Taiwans offisielle navn. Kina fastholder at Taiwan er en kinesisk provins og har et uttalt mål om at øya skal tilbakeføres under kinesisk styre, om nødvendig med krig.

Atomubåter til Stillehavet

Samtidig står det kinesiske militæret klart til å sende ubåter med atomraketter inn i Stillehavet for første gang, og hevder at den økte spenningen i forholdet til USA er årsaken, melder The Guardian.

Kineserne mener de ikke har noe valg etter at USA har bestemt å sende rakettforsvarssystemer til Sør-Korea.

USA holder på sin side fast at rakettforsvaret ikke er rettet mot Kina, men er et svar på nordkoreanske tester av ballistiske raketter som kan bære atomvåpen.

Trøbbel i Sør-Kinahavet

Pentagon er forberedt på det kinesiske mottrekket. I en rapport departementet leverte til Kongressen nylig, heter det at Kina sannsynligvis vil gjennomføre sin første patrulje i Stillehavet i løpet av året.

Kinesiske ubåter i området vil øke landets militære beredskap, siden de gjør det mulig å gjennomføre et atomangrep mot USA raskere. Kina har imidlertid tidligere slått fast at landet aldri vil bruke atomvåpen først.

USA og Kinas militære styrker har vært innblandet i en rekke hendelser i Sør-Kinahavet, senest i forrige uka da to kinesiske militærfly var svært nær et amerikansk overvåkingsfly nær øya Hainan.

SISTE NYTT

Siste nytt