Hopp til innhold

Kamper der nordmann holdes som gissel

Åtte opprørere og en regjeringssoldat skal være drept i sammenstøt på Filippinene, i området der nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) trolig holdes som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen.

Kjartan Sekkingstad

BORTFØRT: 56 år gamle Kjartan Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort øyen Samal.

Foto: Privat

Ifølge en talsmann for den filippinske regjeringshæren fant sammenstøtene stad i Patikul-området på øya Jolo, der Abu Sayyaf antas å holde Sekkingstad, to canadiske statsborgere og den filippinske kjæresten til en av canadierne som gissel.

– Vi følger situasjonen på Filippinene nøye. Vårt fokus er på gislenes liv og helse, og vi er i kontakt med våre samarbeidspartnere for å undersøke om Kjartan Sekkingstad og de andre gislene er berørt av trefningene, sier pressetalsmann Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NRK.

Bortføringen av nordmannen og de andre skjedde på feriestedet Oceanview Resort øyen Samal natt til den 22. september.

Kjemper mot 100 terrorister

Kampene fortsetter sent tirsdag kveld lokal tid. Ifølge nyhetsbyrået AFP kjemper den filippinske regjeringshæren mot rundt 100 væpnede Abu Sayyaf-terrorister.

– Minst en soldat er drept og fire er skadd, sier talsmann for det filippinske militæret, major Filemon Tan.

Hæren skal ha aksjonert etter etterretning om at gruppen planla å gjennomføre flere terrorangrep på nyttårsaften. Tan vil ikke svare på spørsmål om gislenes status.

Nekter på prinsipielt grunnlag

Gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS). Gruppen har 300 soldater.

I en video som ble sendt ut i begynnelsen av november, ba gislene for sine liv og leste opp gisseltakernes krav om løsepenger.

Kravet lød opprinnelig på 1 milliard peso for hver av gislene, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner, men er siden redusert til 165 millioner kroner per gissel, ifølge filippinske medier.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.

Bodd på Filippinene i mange år

Sotra-mannen utvandret til Filippinene for mange år siden og har de siste årene kun hatt sporadisk kontakt med familien hjemme i Norge.

Men nyheten om bortføringen har gått kraftig inn på Sekkingstads pårørende, som nå holdes løpende orientert av Utenriksdepartementet (UD) om siste nytt i bortføringssaken.

SISTE NYTT

Siste nytt