Hopp til innhold

Jubler for USA-ja til homoekteskap

WASHINGTON (NRK): Høyesterett har avgjort at delstater ikke kan forby likekjønnede ekteskap, noe som innebærer at slike ekteskap blir lovlig i alle USAs delstater.

Kathy Woodrell og Cindy Attwood

EKSTATISKE: Kathy Woodrell og Cindy Attwood jubler etter at det har blitt kjent at USAs høyesterett sier ja til homoekteskap.

Foto: Gro Holm

Med fem mot fire stemmer har landets øverste domstol bestemt at grunnloven gir homofile rett til å gifte seg over hele landet.

– Homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg, skal ikke «fordømmes til et liv i ensomhet, utestengt fra en av sivilisasjonens eldste institusjoner. De ber om den samme verdighet i lovens øyne», skriver høyesterettsdommer Anthony Kennedy i avgjørelsen.

President Obama om vedtaket i høyesterett

Stor stemning

NRK er til stede i Washington, og det oppsto spontane gledesscener da vedtaket ble kjent. Stemningen var helt elektrisk da vedtaket kom. Folk jublet, klemte, kysset og vaier med regnbueflagg.

– Vi er overlykkelige, sier Kathy Woodrell og Cindy Attwood til NRK.

De har vært partnere i 19 år, og planlegger å gifte seg snart.

– Vi hadde ikke ventet at seieren skulle komme så raskt, for bare tre år siden var likekjønnede ekteskap forbudt i de fleste delstatene.

Phil Attey, som også hadde møtt fram utenfor høyesterett i Washington, sier at de var redde for at en negativ dom i høyesterett ville ført til at homofile og lesbiske ekteskap kunne bli annullert.

– Hos oss har domstolene akseptert slike ekteskap bare fordi de har bøyd seg for beslutninger i føderale domstoler. Nå har den øverste domstolen tatt en beslutning en gang for alle, sier han, og legger til at det vil ta tid før den katolske kirken i USA kommer etter.

USAs høyesterett har bestemt at likekjønnede ekteskap skal tillates i alle landets delstater.

Et stort skritt

USAs president Barack Obama sier at høyesteretts avgjørelse om å gjøre ekteskap mellom homofile lovlig er et stort skritt mot mer likhet i USA. Han ble i 2012 den første sittende president som gikk ut med støtte til homoekteskap.

Laster Twitter-innhold

Høyesterettsjustitiarius John Roberts var blant de fire dommerne som var imot fredagens kjennelse. Høyesterettsdommer Antonin Scalia tok også dissens og kaller beslutningen for en «trussel mot amerikansk demokrati».

Meningsmålinger viser at de fleste amerikanere er i dag for likekjønnede ekteskap. I dag har 14 delstater forbud mot homoekteskap.

Elektrisk

Anette Trettebergstuen

I SAN FRANCISCO: Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sier at dette er en historisk dag.

Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet

Den homofile stortingspolitikeren Anette Trettebergstuen (Ap) befinner seg nå i San Francisco i forbindelse med arrangementet San Francisco Pride, som starter i dag.

– Dette er en historisk dag, og det blir utrolig spennende og flott å oppleve dette herfra. Selv om klokka bare er kvart på åtte om morgenen her, strømmer folk ned til rådhuset, og gatene fylles opp. Stemningen kommer til å være elektrisk, og feiringen kommer til å ta helt av, sier hun til NRK.

Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås, som også er homofil, sier at dette er en historisk dag.

– Å ha rett til å gifte seg er et helt grunnleggende prinsipp dersom man er opptatt av likestilling og menneskerettigheter. Det er en omstridt rettighet, og derfor er denne dagen så gledelig.

SISTE NYTT

Siste nytt