Hopp til innhold

Jordskjelvet i Nepal: – En strøm av sårede

Rundt femti personer har fått akuttbehandling i dag på det norske feltsykehuset i Chautara, som ligger få mil fra episenteret for jordskjelvet.

Jordskjelvet 25. april var katastrofalt for byen Chautara

Byen Chautara var i ruiner allerede etter jordskjelvkatastrofen som rammet byen for to uker siden. I dag raste enda mer av den sammen i et nytt, kraftig jordskjelv.

Foto: Manish Swarup / Ap

Åsne Havnelid i Nepal

Åsne Havnelid er selv på plass i Nepal.

Foto: Norges Røde Kors

– Vi får stadig vekk inn sårede fra områder rundt med helikopter, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid.

Hun er nettopp kommet frem til Chautara, hvor flere hundre personer er i sving for å hjelpe de mange skadde på det norske feltsykehuset, etter at et nytt jordskjelv rammet Nepal i dag.

Feltsykehuset ble etablert etter det katastrofale jordskjelvet som rammet Nepal 25. april og drepte rundt 8.000 mennesker.

– Nå kommer de akkurat med flere folk, og legene løper til helikopteret, sier Havnelid.

Hun beskriver traumatiserte mennesker som på kort tid har opplevd to sterke jordskjelv.

– Vi ser frykten, hvor redde de er, hvordan de løper ut på gatene, og søker til åpne plasser, sier Havnelid.

Minst fem personer i byen er døde, og på toppen av de sammenraste husene fra katastrofen 25. april, ligger det nå enda flere ruiner.

– Veldig mange av de husene som var skadet er nå fullstendig falt sammen. Det er store ødeleggelser, forklarer hun.

– Rett på operasjonsbordet

Ødelagte hus i Nepal

Store deler av Chautara er ødelagt etter dagens jordskjelv.

Foto: Norges Røde Kors

Det norske feltsykehuset har det meste som trengs, med røntgen, intensiv, operasjonsstue og fødeavdeling. Nå er mange planlagte operasjoner satt til side for å hjelpe ofrene fra i dag.

– Jeg møtte, akkurat da jeg kom, en ung jente som hadde fått en stygg skade i foten. Hun ble lagt rett på operasjonsbordet, så det er flott å se at vi også kan hjelpe når vi er til stede her, sier Havnelid.

Hun var selv underveis da jordskjelvet rammet og så hvordan mennesker flykter ut i frykt for å få bygninger som raser over seg. Det kom store jordras, og kampesteiner sperret veiene.

Ingen har foreløpig oversikt over hvilke landsbyer som nå ligger i ufremkommelige områder.

– Folk er veldig redde, de har mistet hjemmene sine, de har mistet alt de har, enda en gang, sier hun.

– Håper å sove i natt

Rundt 30 norske delegater er på stedet. De jobber sammen med utsendinger fra Island og Hongkong, samt lokale krefter og legepersonell.

– Vi har hatt folk fra feltsykehuset ute umiddelbart etter jordskjelvet som løp ned med bårer i landsbyen. De har reddet ut mennesker og fraktet dem opp til sykehuset.

Heller ikke de få husene som står igjen føles trygge.

– Jeg møtte en familie på 8 og 11 år som var på veg opp til sykehuset, ikke fordi de var skadet, men fordi de håper å sove trygt i natt, forteller Havnelid.

SISTE NYTT

Siste nytt