Hopp til innhold

Velger mellom en «bedratt» og en «bedrager», men ingen bryr seg

Den enes kone fant seg en ny mann under hans forrige valgkamp, den andre var utro da hans samboer var presidentkandidat for fem år siden. - Phuitt, sier franskmennene og bryr seg ikke.

Francois Hollande (t.v.) og Nicolas Sarkozy

Privatlivene til Francois Hollande (t.v.) og Nicolas Sarkozy ville neppe vært akseptable i en amerikansk valgkamp.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Kristian Elster i Paris
Segolene Royal og Francois Hollande

Fra presidentvalgkampen i 2007. Sosialistens daværende presidentkandidat kysser sin samboer, og far til parets fire barn, daværende generalsekretær i Sosialistpartiet, Francois Hollande, under et møte Limoges 29. mars 2007.

Foto: MICHEL EULER / AP
Fransk bokcover

Constance Vergara har skrevet boken «Valérie, Carla, Cécilia, Bernadette et les autres, en campagne»

Foto: Faksimile

Avsløringene rundt Dominique Strauss-Kahns seksuelle eskapader var forventet å føre til mer fokus på offentlige personers privatliv i Frankrike.

Etter at det kom frem at «alle» hadde visst om hans aggressive opptreden i årevis, tok flere til orde for at det var legitimt å også se på politikeres privatliv.

Tross alt var det grunn til å stille spørsmål ved et system der man var nær ved å velge en president som, frivillig eller ikke, hadde oralsex men tilfeldig stuepike på et hotell i New York.

Historiene til begge de to hovedkandidatene ved årets valg, president Nicolas Sarkozy og Sosialistpartiets Francois Hollande, er da også spennende nok for de som vil trekke privaltivet inn i politikken.

Utro mot kandidaten

Kanskje mest «fransk» er historien om sosialistenes Francois Hollande ved forrige valg.

Han var da samboer med Sosialitstpartiets daværende kandidat, Segoulene Royal.

De to traff hverandre på eliteuniversitet Science-Po for over 30 år siden, og hadde vært samboere i over 20 år.

Paret hadde fire barn sammen, og mens hun var partiets presidentkandidat så var han det samme partiets generalsekretær.

De to stilte opp på en rekke valgarragmenter sammen våren 2007, og opptrådte smilende og kyssende sammen på bilder.

Det verden ikke visste, var at Hollande allerede to år før, i november 2005, hadde innledet et forhold til journalisten Valerie Trierweiller.

Noen måneder etter at Segoulene Royal tapte valget for Nicolas Sarkozy, ble det kjent at Hollande og Royal gikk fra hverandre.

I dag er det det 47 år gamle Valerie Trierweiller som vil bli Frankrikes nye ”førstedame” om Hollande vinner valget, selv om de to ikke er formelt gift.

Skilte seg rett etter valget

Mens Hollande kan kalles «bedrageren» i den forrige valgkampen, stod Nicolas Sarkozy igjen som den «bedratte».

Han drev valgkamp i 2007 som lykkelig gift med Cécilia Sarkozy, som han da hadde vært gift med ti år og hadde en sønn med.

En liten pikant detalj er at Cécilia og Nicolas første gang traff hverandre i 1988, da han viet henne til hennes første mann.

Bare dager etter at valget var over ble det imidlertid offentligjort at ekteskapet var over, og fransk ukepresse skrev at grunnen var at Cécilia Sarkozy hadde hatt et flere år langt forhold til en annen mann.

Cécila og Nicolas Sarkozy ble endelig skilt 15. oktober 2007. Da hadde han allerede truffet modellen og sangerinnen Carla Bruni, og de to giftet seg tre og et halvt år senere.

– Visste hvem hun giftet seg med

Constance Vergara har skrevet boken «Valérie, Carla, Cécilia, Bernadette et les autres, en campagne» eller på norsk «Valerie, Carla, Cecilia, Bernadette og de andre under valgkampen».

Cecilia refererer her til Sarkozys forrige kone, mens Bernadette er Bernadette Chirac,, konen til tidligere president Jacques Chirac.

Hun tar avstand fra et bilde av Valerie Trierweiller som en kvinne som en ambisiøs kvinne.

– Da hun ble forelsket i Francois Hollande i 2005 var han inne i en vanskelig periode politisk, På den tiden ville ingen ha tippet at han skulle være favoritt i presidentvalget i 2002, sier Constance Vergara.

Hun peker på at situasjonen var annerledes da Carla Bruni innledet sitt forhold til Sarkozy.

– I hennes tilfelle forelsket hun seg i Frankrikes president. Jeg trekker ikke noen spesiell konklusjon, men hun er kanskje en kvinne som blir mer tiltrukket av makten, sier forfatteren Constance Vergara.

Ingen reaksjoner

Der slike privatliv ville vært nærmest automatisk diskvalifiserende for en amerikansk presidentkandidat, ser ikke franske velgere ser ikke ut til å reagere i det hele tatt.

Ingen medier synes særlig opptatt av kandidatenes privatliv, selv om det er en del nysjerrighet knyttet til Valerie Trierweiller som ny «førstedame».

Det nærmeste NRK.no klarer å få av en forarget reaksjon er fra medisinstudenten Jean-Yves i Paris.

– Phiutt, sier han først for å vise hvor meningsløst spørsmålet er.

–Saken rundt Dominique Strauss-Kahn handlet om noe helt annet. Det var ikke snakk om at han hadde sex med andre enn sine kone, det var snakk om at det ble fortiet at han hadde en lang historie som kvasivoldelig overfor kvinner, sier Jean-Yves til NRK.no.

«Etter oss kommer syndfloden»

Madame de Pompadour

Den mest berømte elskerinnen av dem alle. Madame de Pompadour var elskerinnen til Ludvig XV. Malt av Quentin de La Tour i 1755.

Å ha elskerinner har da også en lang tradisjon i fransk offentligghet.

To av landets mest kjente konger Ludvig XIV (1638-1715) og Ludvig XV (1715-1774) hadde begge minst 15 navngitte elskerinner, hvis navn er kjent den dag i dag.

Den mest kjente er Madame de Pompadour, eller Jeanne Antoinette Poisson, som hun egentlig het.

Hun ble Ludvig XVs elskerinne som 24-åring til tross for at hun ikke var av adelig herkomst. Det løste kongen ved å gjøre henne til markise.

Madame de Pompadour hadde betydelig innflytelse, både politisk og kulturelt.

Hun er var innflytelsesrik da Frankrike og Østerrike inngikk en fredsavtale i 1756, og hun var med på endre sensurlovene slik at Den store franske encyklopedien, opplysningstidens storverk, kunne bli utgitt.

To familier på en gang

Mitterands elskerinne og datter

Mitterands elskerinne Anne Pingeot (t.h.) klemmer deres datter Mazarine under begravelsen til Francois Mitterand 11. januar 1996.

Foto: REUTERS

I moderne tid er det President Francois Mitterands to paralelle familier som er mest kjent.

Mens han offisiellt var gift med sin Danielle og hadde tre sønner med henne, hadde han også en annen familie i hemmelighet.

Han og Anne Pingeot hadde et flere tiår langt forhold og fikk i 1974 datteren Mazarine Pingeot sammen.

Presidenten skjøttet begge sine familier, den ene offentlig, den andre i hemmelighet, uten at media skrev om det.

Først da han døde kom hemmeligheten frem i dagen, på et berømt bilde står de to familiene sammen ved Mitterands kiste i hans begravelse.

Datteren Mazarine skrev i 2005 en bok som handlet om hvordan det er å vokse opp med en far som ingen må vite at hun har.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mitterrands familie i begravelsen.

Det berømte bildet av de to familiene til Francois Mitterrand under hans begravelse 11. januar 1996. Foran fra venstre: Barnebarna Justine og Pascale, konen Danielle, sønnen Jean-Christophe , datteren (Mitterand hadde med elskerinnen) Mazarine, elskerinnen (og Mazarines mor) Anne Pingeot og sønnen Gilbert.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters


Hevnet seg i Playboy

I nyere fransk politikk er den mest skandaleombruste skilsmissen den til høyreekstreme Jean-Marie Le Pen i 1987-

Etter at de ble skilt stilte hans eks-kone tte Lalanne opp som nakenmodell i den franske utgaven av Plaboy for å nedverdige ham.

Også den skandalen forsvant fort, Le Pen fortsatte i politikken, og har vist seg fint i stand til å lage skandaler på egen hånd.

Meningsmåling fredag 20. april (siste før valget)

Navn

Prosent

Francois Hollande

30 %

Nicolas Sarkozy

27,5 %

Marine Le Pen

14  %

Jean-Luc Melenchon

14 %

Francois Bayrou

10 %

Eva Joly

2 %

Kilde: Le Parisien

 

SISTE NYTT

Siste nytt