Hopp til innhold

Folkevalgte gasser parlamentet

Slik reagerer opposisjonen når politikerne skal debattere forsoning med den gamle fienden Serbia. Kosovos statsminister vil ikke la tåregass og hissige protester ødelegge.

Opposisjonen kaster tåregassgranater inne i nasjonalforsamlingen i Kosovo

Video fra nasjonalforsamlingens egne kameraer viser parlamentarikere som bruker tåregass for å stanse plenumsmøte.

For andre gang på en uke har nasjonalister klart å stanse et møte i Kosovos nasjonalforsamling med tåregass. Tidligere har de kastet egg og brukt fløyter for å overdøve diskusjonen om fredsavtalen EU har forhandlet fram.

Kosovos statsminister Isa Mustafa i parlamentet i juni 2015

Kosovos statsminister Isa Mustafa oppfordrer opposisjonen til å støtte statsbyggingen, men blir møtt med egg og tåregass.

Foto: HAZIR REKA / Reuters

Kosovos statsminister Isa Mustafa sier at hans regjering er fast bestemt på å fortsette dialogen med Serbia til tross for voldelige protester fra opposisjonen.

Historisk avtale

Gjennombruddet kom i 2013. EUs daværende utenrikssjef Catherine Ashton hadde hatt hemmelige møter i to år med partene i et forsøk på å skape ro på Balkan. Avtalen mellom Serbia og Kosovo skulle være starten på en normalisering mellom de to gamle fiendene og en vei inn i EU for begge landene.

Forhandlere fra Serbia og Kosovo håndhilser for første gang under EUs oppsyn

EUs utenrikssjef Catherine Ashton får æren for 2013-avtalen mellom Serbia og Kosovo. Her håndhilser statsministrene Ivica Dacic og Hashim Thaçi etter årelang konflikt.

Foto: Yves Logghe / Ap

Nå prøver den unge nasjonen sakte, men sikkert å holde sin del av avtalen. Det tredje største partiet, Vetëvendosje, frykter for Kosovos selvstendighet. De mener staten skal ha dialog direkte med kosovoserberne framfor dialog med Beograd. Opposisjonen ble angivelig ikke tatt med på råd før avtalen ble undertegnet og har tatt kampen inn i nasjonalforsamlingen.

Også utenfor har det vært opptøyer.

Tåregass i Pristinas gater

Gateprotester i Kosovos hovedstad etter at en av opposisjonspolitikerne ble pågrepet for å ha løsnet tåregassen inne i parlamentet.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

Avtalen skal blant annet gi den serbiske minoriteten i Kosovo større rettigheter, tilgang til finansiering fra Serbia og utvidet selvbestemmelsesrett.

I sommer fikk Kosovo egen landskode før telefonnummeret og inngikk også energiavtaler med Serbia.

Statsminister Mustafa mener EUs framforhandlede kompromiss er til «det beste for Kosovos og dets innbyggere» fordi EU og USA er garantister for forsoningsprosessen.

Krever ny grenseavtale

Opposisjonen protesterer også på grenseavtalen Kosovos regjering undertegnet med Montenegro i august. De mener naboen i vest fikk for stor del av den tidligere serbiske provinsen.

Kosovo har nå grenseavtaler med alle nabolandene på Balkan bortsett fra Serbia.

Vil isolere Kosovo

Landet med 1,8 millioner innbyggere har søkt om EU-medlemskap og forsøker å bli medlem av flere internasjonale organisasjoner.

Serbias president Tomislav Nikolic

Serbias president Nikolic driver kampanje for å hindre at Kosovo tas opp i internasjonale organisasjoner.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

I dag innkalte Serbias president ambassadører fra 80 land, ifølge nyhetsbyrået Ap, for å be dem stanse Kosovos forsøk på å bli medlem av FN-organisasjonen UNESCO.

Den ultranasjonalistiske presidenten Tomislav Nikolic mener Kosovos inntreden i UNESCO vil gjøre det anspent og få negative følger for forsoningsprosessen.

– Det er som å la ulven passe på sauene, sier Nikolic, ifølge Ap.

Mye av den serbisk-ortodokse kirkens religiøse og kulturelle arv ligger i Kosovo.

Norge hørte kritikken

Norges ambassadør Arne Bjørnstad

Arne Bjørnstad er Norges ambassadør i Serbia.

Foto: Utenriksdepartementet

Norges ambassadør Arne Bjørnstad bekrefter overfor NRK at han var til stede på møtet. Han lager nå en rapport fra brifingen, som sendes til Oslo for videre behandling.

Kosovo erklærte seg selvstendig fra Serbia i 2008. Nasjonen er anerkjent av over 100 land, men ikke Serbia.

Spania er det eneste største EU-landet som ikke vil godta Kosovo fordi de frykter for egne uavhengighetsbevegelser i Baskerland og Catalonia.

SISTE NYTT

Siste nytt