Hopp til innhold

Her har oljesølet nådd land

Oljen har hittil i liten grad nådd land etter katastrofen i Mexicogolfen, men i går var det tydelige spor etter oljesøl da NRK ble med Greenpeace ut til de sårbare områdene i Mississippi-deltaet.

Video GREENPEACE-180510-DR1900_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: Greenpeace arrangerte pressetur i Mississippi-deltaet. (Reporter: Tore Tollersrud)

Vasking av fugler etter oljeutslipp i Mexicogolfen

Flere sjøfugler måtte vaskes etter at de hadde blitt tilsølt av olje.

Foto: Alex Brandon / AP
Undervannsbilde viser oljelekkasjen i Mexicogolfen

Undervannsbilde av oljelekkasjen i Mexicogolfen.

Foto: - / Afp

På vei nedover Mississippi-elven ble journalistene nektet å gå i land av kystvakten, men det tok ikke lang tid før man fant flere steiner med klatter av oljesøl som etter alt å dømme stammer fra oljebrønnen i Mexicogolfen.

Ifølge Greenpeace er det et bevis på at det er umulig å hindre oljen i å nå land.

– Dette viser at omfanget av oljesølet kommer til å bli enormt, sier marinbiolog Paul Horseman til NRK.

Fugler spesielt utsatt

Våtmarksområdene i Mississippi-deltaet er svært sårbare, og oljen kan medføre skader som er vanskelige å reparere. Fugler er spesielt utsatt.

– Det påvirker fuglene på to måter. Den ene er at de blir tildekket av olje, den andre er at de blir syke fordi de prøver å rense seg selv. Hos sjøfugler ødelegger oljen den naturlige beskyttelsen de har, slik at de kan dø av lungebetennelse eller rett og slett synke i vannet, sier Horseman.

Les: Frykter katastrofe for dyrelivet

Selv om enorme mengder olje fortsatt strømmer ut i Mexicogolfen, har ikke store mengder nådd land. Hvor omfattende skadene blir til slutt, kan ta flere måneder eller år å kartlegge.

Kystområdene rundt Mississippi-deltaet er nesten umulige å rense dersom de grises til av olje.

Les også: Døde skilpadder skylt i land

– Fanger opp 40 prosent av oljen

BP har nå klart å installere et rør i oljebrønnen, som skal lede oljen vekk og opp i et tankskip på overflaten.

Les: Kunne dekket to norske fylker

Oljeselskapet anslår at de nå klarer å fange opp rundt 2000 fat olje daglig, noe som tilsvarer 40 prosent av det som renner ut i havet hver dag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters satser BP på å øke oppsamlingen gradvis. Redningsmannskaper prøver fortsatt å stenge av hele brønnen ved hjelp av undervannsroboter.

Les: Prøver å kjøpe seg unna søksmål

Florida frykter oljekatastrofe

Oljeutslippet i Mexicogolfen

Kraftige strømvirvler kan sende olje helt til Florida i øst, og Texas i vest.

Foto: NASA / Ap

Oljen har ikke truffet land og gjort like store skader som fryktet i delstatene Louisiana og Mississippi, men tirsdag ble det oppdaget tjæreklumper langs kysten av Florida.

Det er fortsatt usikkert om de stammer fra oljeutslippet etter «Deepwater Horizon»-ulykken, men myndighetene er i full beredskap, skriver Reuters.

Les: Nye problemer i Mexicogulfen

Man frykter nå oljeflaket skal havne i en av de sterke strømningene som befinner seg mellom Cuba og Mexico, og bli spredd langs hele kysten, skriver CNN.

I Florida kan oljesølet lamme turistbransjen langs kysten, og ødelegge fastlands-USAs eneste levende korallrev.

Skal granskes

Ifølge amerikanske medier er det ventet at president Barack Obama snart vil offentliggjøre planer om å opprette en kommisjon som skal granske ulykken.

Les: Obama langer ut mot oljeselskapene

Foruten lederne i BP og TransOcean kommer blant andre innenriksminister Ken Salazar til å måtte forklare seg for Senatet i forbindelse med departementets respons etter ulykken.

Les: Her starter oljemarerittet

BPs administrerende direktør Tony Hayward sier til Sky News at han ikke tror oljelekkasjen vil føre til mer enn «svært beskjedne» miljøødeleggelser, skriver NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt