Hopp til innhold

Havnivået stiger raskere enn på 2800 år

Den menneskeskapte, globale oppvarmingen fører til at havnivået har steget flere ganger raskere enn de siste 2800 årene, ifølge nye studier.

Grønland

SMELTER: Smelting av is på Grønland er ventet å spille en stor rolle for hvor mye havet stiger fremover.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det globale havnivået var rimelig stabilt i rundt 3000 år, men begynte å stige på slutten av 1800-tallet etter den industrielle revolusjonen, viser to undersøkelser som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

Den internasjonale forskergruppen har rekonstruert havnivåene fra 24 ulike steder rundt om i verden.

Havet steg 14 centimeter

Robert Kopp

Klimaforsker Robert Kopp ved Rutgers universitet i USA er en av mange anerkjente klimaforskere bak studien. Her er han avbildet under en matkonferanse i 2015.

Foto: Neilson Barnard / Afp

I perioden mellom år 1000 og 1400 sank havnivået med rundt 8 centimeter, og i samme periode gjennomgikk planeten en global nedkjøling på rundt 0,2 grader.

– Det er påfallende at vi ser sammenheng mellom endringer i havnivået i lys av denne lille globale nedkjølingen, sier klimaforsker Robert Kopp ved Rutgers universitetet i USA.

Den globale gjennomsnittstemperaturen er til sammenligning i dag rundt 1 grad høyere enn den var på slutten av 1800-tallet.

– Vi kan si med 95 prosent sannsynlighet at økningen i det tjuende århundret var raskere enn noen av de tidligere 27 århundrene, sier Kopp til Washington Post.

Ifølge resultatene har havnivået steget rundt 14 centimeter fra 1900 til 2000. Siden 1993 har havet steget rundt 30 centimeter per hundre år.

Isen på Grønland og Antarktis spiller stor rolle

I den andre studien regner forskerne med at verdenshavene vil stige mellom 28 og 131 centimeter innen 2100, avhengig av hvor store de menneskeskapte utslippene er, skriver nyhetsbyrået Ap.

Hovedårsaken til havøkningen er smelting av isbreer og innlandsis.

Forskerne peker spesielt på isen på Grønland og Antarktis som trolig kommer til å spille en vesentlig rolle i framtida, skriver Washington Post.

Klimaforsker: – Dystrere bilde

Bjørn Hallvard Samset

Klimaforsker Bjørn Samset sier studien viser havnivåene i mye større detalj enn forskerne tidligere har sett.

Foto: CICERO / CICERO

– Hele bildet blir bare dystrere og dystrere, sier klimaforsker Bjørn Samset ved senter for klilmaforskning, Cicero.

Han har ikke selv deltatt i studien, men sier den virker grundig, og at Proceedings of the National Academy of Sciences er et av de tøffere vitenskapelige tidsskriftene å få noe publisert i. Mange anerkjente klimaforskere står bak undersøkelsene.

– Studien bekrefter mye av det vi allerede vet, men gir oss nok en puslespillbit, og gjør oss i bedre stand til å forutsi havnivåstigningen fremover. Vi har ikke sett havnivåene i så stor detalj før.

SISTE NYTT

Siste nytt