Hopp til innhold

Time kårer Greta Thunberg til årets person

Greta Thunberg tok nok et kraftig oppgjør med verdens ledere under klimamøtet i Madrid. I dag ble klimaikonet kåret til «årets person» av det prestisjefylte nyhetsmagasinet Time Magazine.

Faksimile av Time-forsida med Greta Thunberg

Det amerikanske nyhetstidsskriftet har i nesten hundre år hatt en årlig kåring av personer som har påvirket verden. I 2019 kåret de den svenske 16-åringen, Greta Thunberg.

Foto: AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Den svenske 16-åringen ble kjent da hun satte i gang skolestreik for klima i august i fjor. Hun har inspirert ungdommer over hele verden til å engasjere seg i klimasaken.

Greta Thunberg

Klimaaktivist og ikon Greta Thunberg gjentok sitt budskap om at verdens ledere må handle nå om vi skal ha en sjanse til å forhindre global oppvarming over 1,5 grad, som er målet verden ble enige om i Paris-avtalen.

Foto: SUSANA VERA
Laster Twitter-innhold

Siden den gang har tenåringen fått flere priser og talt verdens ledere midt imot i FN og i Verdens økonomiske forum.

– Den største faren er når ledere later som om de handler, men ingenting annet skjer enn kreativ PR, sa Thunberg fra talerstolen på klimatoppmøtet COP25, til stor applaus i salen onsdag.

Ifølge 16-åringen preges forhandlingene mer av spill og forsøk på å unngå smertelige klimakutt.

Thunberg fortalte at hun for halvannet år siden var en tenåring som knapt turte å snakke med noen.

– Nå har jeg fått en grunn til å tale, og har holdt mange taler. Jeg har lært at hvis man skal tale offentlig bør man starte med noe personlig eller med følelser for å få folks oppmerksomhet. Si ting som «vårt hus brenner», «jeg vil du skal få panikk» eller «hvordan våger dere», men i dag skal jeg ikke gjøre dette.

Greta Thunberg holder tale under FNs klimamøte i Madrid.

ETTERLYSTE HANDLEKRAFT: – Dersom du ser et barn stå midt i trafikken omringet av biler i full fart, snur du deg ikke bort fordi det er ubehagelig. Du løper umiddelbart ut i veien og redder barnet, sa Greta Thunberg under FNs klimamøte i Madrid.

Deretter fortsatte Thunberg med å ramse opp CO2-utslippstall og prognoser fra FNs klimapanel.

Hun hamret nok en gang inn budskap om at verdens ledere ikke gjør nok for å redusere klimagassutslipp og å forhindre en katastrofal økning av klodens temperatur.

– Dersom du ser et barn stå midt i trafikken omringet av biler i full fart, snur du deg ikke bort fordi det er ubehagelig. Du løper umiddelbart ut i veien og redder barnet.

Ei gruppe med engasjerte klimaungdom tok over scena under COP25 i Madrid onsdag. De tilhørte bevegelsen Fridays for Future-bevegelsen, startet av Greta Thunberg.

KREVDE KLIMARETTFERDIGHET: Ei gruppe med engasjerte klimaungdom tok over scena under COP25 i Madrid onsdag. De tilhørte bevegelsen Fridays for Future-bevegelsen, startet av Greta Thunberg.

– Hvis dere ikke kan reparere, slutt å ødelegge

Under paneldebatten påpekte ugandiske Hilda Flavia Nakabuye (22) paradokset at de som har råd til å være på FN-møtet i Madrid, ikke er dem som rammes hardest av klimaendringene.

Hilda Flavia Nakabuye

STREIKER FOR KLIMA: Hilda Flavia Nakabuye er en av mange elever verden over som har lagt fra seg skolesekken for å demonstrere for klima hver fredag. Her i Kampala i hjemlandet Uganda.

Foto: STRINGER / Scanpix

– Jeg er her for å snakke på vegne av millioner av unge afrikanere som bærer byrden av klimakrisa som er drevet fram av Vesten. Ekstremvær dreper i mitt hjemland Uganda.

Selv har 22-åringen kjent klimaendringene på kroppen. Kraftigere regnstormer kombinert med tørke har ødelagt familiens muligheter til å brødfø seg selv. Foreldrene ble tvunget til å selge unna land og husdyr for å overleve.

– La oss bety noe. Vi er mennesker som ikke fortjener å lide på grunn av en klimakrise vi ikke har skapt.

Også Nakabuye etterlyste handlekraft, og avsluttet med:

– Hvis dere ikke vet hvordan dere skal reparere det, vær så snill – slutt å ødelegge.

Hilda Flavia Nakabuye

Hilda Flavia Nakabuye var tydelig rørt under klimamøtet i Madrid og stod sammen med klimaaktivistene som tok over hovedscenen etter debatten.

Foto: SUSANA VERA / Scanpix

Ungdommer tok over hovedscena

Da paneldebatten var over, tok ei stor gruppe med ungdommer fra salen over hovudscena i protest mot skuffende resultater fra forhandlingane.

Ungdommene ropte i takt at de ønsket klimarettferdighet med hevede armer og knyttede never i lufta.

Gruppa var er en del av Fridays for Future-bevegelsen som blei startet av Greta Thunberg da hun oppfordret skoleungdom verden over til å skulke for klima hver fredag. Også Hilda Nakabuye har engasjert seg i bevegelsen i hjemlandet.

Greta Thunberg på klimamøtet i Madrid

Klimaaktivist Greta Thunberg har fått en naturlig plass blant verdenseliten i Madrid. Her sitter hun sammen med toppsjefen i Greenpeace Intrnational, Jennifer Morgan (t.v.) og miljøvernministeren i Spania, Teresa Ribera.

Foto: Eivind Molde / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt