Hopp til innhold

Gir gaver til russiske julebukker for å bli lykkelige

VELIKIJ USTJUG (NRK): – Folk gir oss gaver for å få et lykkelig nytt år. Det sier Svetlana Botvina i folkemusikkgruppen Gornitsa, før hun stemmer i med en av de tradisjonelle Koljadki-sangene, en eldgammel tradisjon som kan sammenlignes med våre julebukker.

Gornitsa

Folkemusikkgruppen Gornitsa synger Koljadki-sanger på gaten i Velikij Ustjug

Foto: Jurij Linkevitsj

Svetlana Botvina er kledd i en vakker blå drakt med tradisjonelt stort russisk skjerf rundt hodet. Sammen med resten av gruppen Gornitsa synger og danser hun for NRK utenfor den imponerende St. Procopiokatedralen i Velikij Ustjug.

– Dette er sanger som handler om å gå rundt fra hus til hus midt på vinteren. Her i Russland er det i forbindelse med vår ortodokse julefeiring, fra 7. – 12. januar vi gjør dette, sier Svetlana Botvina til NRK.

– Julebukkene går fra hus til hus, synger de spesielle koljadki-sangene og de som bor i husene gir dem forskjellige gaver for dette.

Må kunne synge

De russiske julebukkene er ikke bare nødt til å synge, de må også kjenne til de mange sangene som er knyttet til den spesielle Koljadki-kulturen.

Mange av sangene går mange hundre år tilbake i tid, og de finnes i utallige varianter. Først og fremst i den slaviske delen av Øst-Europa, særlig i Ukraina og på Balkan, men også ikke-slaviske land som Romania og Litauen.

Gornitsa - Svetlana

Svetlana Gornitsa mener de som gir penger til Koljadki-sangere, får et lykkeligere liv

Foto: Jurij Linkevitsj

Selv ordet Koljadki finnes i flere land og kan stamme både fra det ur-slaviske ordet for vinterguden Koljada, eller fra Koliada som var den gudommeliuge kraften som sørget for at det blir lys hver dag.

I det førkristne Kroatia var Koleda et symbol på døden og gjenfødelsen midtvinters. Koledatradisjonen er derfor en av flere som tar med seg gamle skikker fra en førkristen tid inn i den kristne julefeiringen.

Julenissens hjemby

– Vi får mye positiv respons når vi går rundt og synger disse gamle sangene sier Svetalna Botvina i folkemusikkgruppen Gornitsa til NRK.

Gruppen holder altså i til i byen Velikij Ustjug som ligger der elvene Sukhona og Dvina møtes i Vologda fylke nord i Russland.

Denne gamle byen, som ble grunnlagt i 1147, har fått stor oppmerksomhet etter at russiske myndigheter i 1998 gjorde den til den russiske julenissens hjemby.

Nå har Gornitsa, som for øvrig betyr forstue, fått en slags offisiell status for å være med og markedsføre Velikij Ustjug.

Det gjør Svetlana Botvina og hennes medmusikanter i alle aldre med glede. Både ved å synge de gamle Koljadkisangene, men også gjennom å presentere nye sanger som bygger på den rike russiske folkemusikktradisjonen.

Velikij Ustjug

Velikij Ustjug har 28 kirker og er en av Russlands eldste byer.

Foto: Jurij Linkevitsj

SISTE NYTT

Siste nytt