Hopp til innhold

Gambia forbyr kjønnslemlestelse av jenter

Å kutte i kvinnelige kjønnsorganer, å fjerne kjønnsleppene og klitoris blir forbudt i Gambia med umiddelbar virkning.

kjønnslemlestelse

Med et barberblad går de til verks for å fjerne de ytre kvinnelige kjønnsorganene. Resultatet kan være fatalt

Foto: Lucy Murunga / Plan Norge

Gambia har annonsert at de vil forby kjønnslemlestelse etter avisen The Guardian lanserte en global kampanje for å avslutte praksisen.

Presidenten i Gambia Yahya Jammeh

Presidenten i Gambia Yahya Jammeh vil ha slutt på kjønnslemlestelsen i landet

Foto: SEYLLOU / Afp

Gambias president, Yahya Jammeh, sa til den britiske avisen mandag kveld at det kontroversielle inngrep vil bli forbudet umiddelbart. Nå setter de i gang med å endre loven slik at forbudet kan håndheves.

Omfattende helseproblemer

Kvinnelig kjønnslemlestelse innebærer å kutte i kvinnelige kjønnsorganer, ofte når jentene er svært unge. Fjerning av kjønnsleppene og klitoris fører ofte til livslange helsekomplikasjoner som blødninger, infeksjoner og infertilitet.

Mer enn 130 millioner verden over er utsatt for lemlestelsen i Afrika og Midtøsten. I Gambia har 76 prosent av kvinnene vært utsatt for kjønnslemlestelse, over halvparten av dem mens de var under 14 år.

Negativt for presidenten

– Det utrolige er at det er valgtid i Gambia. Dette kan koste president noen stemmer. Det viser han bryr seg mer om kvinner enn å miste folks stemmer. Det sier Jaha Dukureh en av aktivistene som har hatt møter med statsråder i Gambia og sendt dem artikler fra The Guardian for å informere om problemet.

LES OGSÅ: Safia, ridder av første klasse

– Det er veldig positivt at en president går ut og er så tydelig, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge. Organisasjon jobber mot kjønnslemlestelse i flere land

Holder ikke med forbud

– Men dette er ikke nok, frykter Øie. Ofte er det parallelle samfunn med lokale lover og skikker som følges. Derfor blir det viktig å alliere seg med lokale høvdinger, meningsbærere, familier og ikke minst jentene selv. Loven til presidenten må også være tydelig.

Generalsekretær i Plan Norge Kjell Erik Øie

Generalsekretær i Plan Norge Kjell Erik Øie mener det ikke holder å bare vedta en lov mot kjønnslemlestelse

Foto: Plan Norge

– Vår erfaring er at holdningsskapende arbeid og informasjonsspredning er ekstremt effektivt når det gjøres med kløkt og av ansatte og rollemodeller som kjenner tradisjonene, forklarer generalsekretæren.

I beste mening

Øie er opptatt av å ikke demonisere familiene som lar jentene gjennomgå kjønnslemlestelse. De gjør det i beste mening, de tror det er mulig å kontrollere den kvinnelige seksualiteten, ære spiller også inn.

– Kunnskap er nøkkelen til å nå fram med at dette er et problem sier Øie. Han håper at stadig flere land vil gjøre som Gambia, og viser til at bærekraftsmålene som alle verdens land må forholde seg til har vedtatt at det ikke skal finnes kjønnslemlestelse.

Ifølge The Guardian er støtten for kjønnslemlestelse utbredt i Gambia, men rapporter har vist at offentlig støtte til praksisen har falt de siste tiårene blant kvinner i alle aldersgrupper.

SISTE NYTT

Siste nytt