Hopp til innhold

Frykter at 30.000 er savnet

Så mange som 30.000 mennesker kan være savnet i Libya i forbindelse med revolusjonen i landet.

Savnet i Libya

Opp mot 30.000 mennesker kan være savnet i Libya i forbindelse med revolusjonen.

Foto: Giulio Petrocco / Ap

Et stort antall mennesker er meldt savnet i Libya i kjølvannet av revolusjonen.

Det er vanskelig å verifisere hvor mange som ikke har kommet til rette, men den halvt år lange, blodige revolusjonen kan ha kostet svært mange menneskeliv.

Ifølge legen Aman Said Hamad, som koordinerer arbeidet med å kartlegge hvor savnede er, kan 30.000 mennesker være savnet.

Tror mange er døde

Aman Said Hamad

Legen Aman Said Hamad frykter at opp mot 30.000 kan være savnet, og at et stort antall av disse er drept.

Foto: EBU

Pårørende henger nå opp bilder og etterlysninger av sine kjære på sykehus i Tripoli.

Aman Said Hamad tror at mange av de savnede er døde og aldri vil bli funnet.

- Jeg håper de bare er savnet, men jeg tror at mange av dem er døde, sier hun til Sky News.

Mange kan være drept i kampene - andre kan ha blitt tatt til fange av Gaddafi under kampene om hovedstaden. I etterkant av at byen ble tatt av opprørerne, har det blitt avdekket flere massakrer hvor Gaddafis menn skal ha slaktet ned meningsmotstandere. I et tilfelle ble et stort antall av Gaddafis fanger massakrert bare minutter før opprørerne ville satt dem fri.

Savnet i Libya

På sykehus i Tripoli henger pårørende opp etterlysninger etter sine kjære.

Foto: EBU

Frykter blodig slag

Opprørerne i Lybia forbereder seg på et blodig slag om byen Bani Walid - hvor man tror Muammar Gaddafi kan ha gjemt seg.

Den 50.000 innbyggere store byen, 150 kilometer sørøst for Tripoli, er en bastion for den styrtede diktatoren. Opprørerne tør ikke erklære full seier før Gaddafi er pågrepet og en by som Bani Walid er under kontroll.

Forhandlingene med de Gaddafi-lojale styrkene i byen har brutt sammen, og et angrep kan være nært forestående. Men å skulle innta byen kan bli en blodig affære.

Gaddafi-lojale snikskyttere skal være utposisjonert i byen som nå mangler både strøm og vann. Opprørene håper de slipper å måtte gå til angrep på byen, og de Gaddafi-tro styrkene har derfor fått utvidet fristen med å overgi seg til ut denne uka.

Opprørere på vei mot Bani Walid

Opprørere er nå på vei mot Gaddafi-kontrollerte Bani Walid, men de regimetro har fått ut denne uka med å overgi seg.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Hvor gjemmer han seg?

Det store spørsmålet for opprørerne er hvor Gaddafi gjemmer seg. Verken overgangsstyret eller USA sier de har noen grunn til å tro at han har rømt landet.

Utover nevnte Bani Walid, er dette hete alternativer:

  • Tripoli: Gaddafi kan ha valgt den risikable taktikken å gjemme seg der få venter å møte ham - midt blant sine egne fiender i millionbyen og hovedstaden.
  • Sirte: Gaddafis fødeby, som fortsatt kontrolleres av hans egen støttespillere. Har blitt ansett for å være hans mest sannsynlige skjulested, men overgangsstyret er ikke så sikre på dette lengre. Det trekkes fram at det vil være for opplagt å skjule seg der - i tillegg til at byen er omringet av opprørere.
  • Sabha: Ørkenby sør for Tripoli som også skal være Gaddafi-kontrollert, til tross for at han skal ha mye motstandere i denne byen.
  • Ghadamis: Ørkenby nær grensen til både Algerie og Tunis.

I tillegg spekuleres det i at han kan ha rømt via landjorda til andre afrikanske land, og Tsjad og Sudan trekkes spesielt fram da.

Ifølge den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera vet opprørerne hvor Gaddafi er . Al Jazeeras korrespondent siterer lederen for opprørernes militærråd i Tripoli, Abdul Hakim Belhadj.

Fjernsynskanalen nevner imidlertid ikke hvor overgangsrådet mener den styrtede libyske diktatoren befinner seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt