Hopp til innhold

Frykten sprer seg blant folk i Misrata

FN har fått en avtale med Gadaffis regime om å slippe inn i den krigsherjede byen Misrata der minst 1000 mennesker skal være drept.

Kaostisk situasjon i Misrata

To libyske opprørere i Misrata har funnet rester av klasebomber i byen. Gaddafis styrker ghar beleiret byen i flere uker og mer enn 1000 mennesker skal være drept i kamper. Mange sivile er blant de drepte.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Hver dag bombarderes byen av granater. I tillegg forteller innbyggere og hjelpeorganisasjoner at Gaddafis styrker har brukt klasevåpen, noe som rammer sivilbefolkningen hardt.

– Kaotisk situasjon

– Det er en svært vanskelig situasjon i byen. Vi hadde en sykehusbåt inne ved havna der det var kamphandlinger like før vi ankom, sier lege Morten Rostrup fra Leger uten grenser til NRK.

Han er tilbake i Norge etter at han som en av få internasjonale hjelpearbeiderne som har vært i byen under krigshandlingene.

Det rapporteres om at minst 1.000 mennesker er drept og 3.000 såret i byen som i flere uker har vært under beleiring av Gaddafis styrker.

Ifølge direktør Khaled Abu Falgha ved byens største sykehus skal minst 80 prosent av de drepte være sivile, melder AFP.

– Det kan være et rikitg antall, men der er vanskelig anslå hvor mange som er drept og skadet. Det er kaotisk situasjon. Men kapasiteten på sykehusene er sprengt, sier Rostrup.

– Deler av byen er såpass herjet at også transporten for pasienter til sykehusene er meget vanskelig, sier Rostrup.

Rostrup forteller om store medisinske behov, og behov for mat og vann.

LES: – 100 raketter skutt mot Misrata

LES: – Gaddafi må gå - uten militærmakt

NETT-TV: Lege Morten Rostrup var i Misrata

Video Morten Rostrup om Libya

NETT-TV: Morten Rostrup om situasjonen i Misrata i Libya.

Flykter sjøveien

Stadig flere ønsker å rømme byen, men eneste utvei er sjøveien, ettersom byen er omringet. Mandag ventet om lag 10.000 mennesker, mange av dem vestafrikanske arbeidere, i havna med håp om å komme seg vekk, ifølge nyhetsbyrået TT.

Storbritannia planlegger nå å evakuere 5000 personer sjøveien fra Misrata. Evakueringen skal foregå med skip som skal leies inn for anledningen, melder en britisk FN-talsmann.

Rundt 1.000 mennesker ble evakuert av et gresk fartøy mandag ettermiddag, men det oppsto panikk i folkemengden da altfor mange forsøkte å komme seg om bord.

LES: Norge kan ta imot Libya-flyktninger

Fordømmer maktbruk

FNs spesialutsending til Libya, Abdul Ilah Al-Khatib, og FNs humanitære sjef Valerie Amos har møtt Libyas statsminister Mahmoud Al-Baghdadi og utenriksminister Abdel Ati Al-Obeidi.

– De gjentok verdenssamfunnets sterke fordømmelse av maktbruken mot sivile i Libya og har bedt libyske myndigheter om umiddelbart å stanse de militære angrepene mot alle deler av landet, og spesielt Misrata, sa FN-talsmann Frahan Haq mandag.

Valerie Amos

FNs humanitære sjef, Valerie Amos har fått en forsikring om at FN kan slippe inn i den krigsherjede byen Misrata.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Libyske myndigheter ble også bedt om å legge til rette for at humanitær hjelp skal nå fram til alle som trenger det, opplyser Haq.

Og FN har fått i stand en avtale med regimet om å slippe inn i den krigsherjede byen.

– Jeg har fått en forsikring fra den libyske regjering om at vi kan få sette opp en oversikt over behovene i Misrata, sier FNs humanitære sjef, Valerie Amos.

– Trolig klasevåpen

Ifølge sykehusdirektør Khaled Abu Falgha har legene ved sykehuset de siste dagene fått inn veldig mange med skuddskader i hode og nakkeregionen. De har også fått inn et stort antall sårede med skader som trolig stammer fra bruk av klasevåpen, hevder han.

Denne typen skader har ført til at legene har måttet gjøre et stort antall amputasjoner. Sykehuset er ifølge Abu Falgha helt fullt, og alle som kommer inn med mindre skader, blir sendt hjem etter å ha fått en minimum av behandling.

SISTE NYTT

Siste nytt