Hopp til innhold

Skal være enige om våpenhvile i Øst-Ukraina

Etter at det ukrainske presidentkontoret i formiddag meldte om en våpenhvile i Øst-Ukraina, har uttalelser med presiseringer gått som pingpongballer mellom Moskva og Kiev.

Petro Porosjenko og Vladimir Putin

Petro Porosjenko og Vladimir Putin under et økonomisk toppmøte i Hviterussland i forrige uke. Da klarte de to ikke å komme frem til en avtale.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko har blitt enige om en våpenhvile for deler av Øst-Ukraina, het det i den første uttalelsen fra det ukrainske presidentkontoret.

Ifølge Putin så skal avtalen være klar innen 5. september.

Putin sier at de ukrainske styrkene må stanse alle militæroperasjoner i Øst-Ukraina og at internasjonale observatører må sendes til området.

Russerne understreker også at fangeutveksling og opprettelsen av en humanitær korridor for flyktninger og nødhjelp må være blant tiltakene.

De to presidentene skal ha snakket sammen over telefon i dag morges, onsdag, og skal da ha blitt enige om en permanent våpenhvile som gjelder for Donbass-regionen.

– Det ble oppnådd enighet om hvilke skritt som skal tas for å få gjenopprettet freden, heter det i uttalelsen fra presidentkontoret.

Noen timer tidligere hadde talsmannen for den russiske presidenten opplyst om at de to presidentene hadde til dels sammenfallende synspunkter om hva som trengs for å få slutt på konflikten.

Men i uttalelse nummer to fra Kreml og presidentens talsmann, i etterkant av den ukrainske uttalelsen, heter det at man er enige i tiltakene som bør tas for å få slutt på konflikten, men at det ikke er inngått en våpenhvile mellom Moskva og Kiev fordi Russland ikke er en del av konflikten.

– Putin og Porosjenko diskuterte tiltakene som kan bidra til en våpenhvile mellom militsene og ukrainske styrker. Russland kan i prinsippet ikke inngå en våpenhvile fordi landet ikke er en part i konflikten, understrekes det.

Deretter fulgte en ny uttalelse fra Kiev, hvor det heter at presidentene er enige om rammeverket for en våpenhvile, men at selve avtalen gjenstår å få på plass.

Ultimatum fra separatistene

Midt oppe i denne ordvekslingen kom også de prorussiske opprørerne på banen.

En av opprørslederne sier til nyhetsbyrået Reuters at betingelsen for fred i Øst-Ukraina, er at regjeringshæren trekker seg tilbake.

– En våpenhvile er alltid av det gode, men vårt hovedkrav gjelder fortsatt: en tilbaketrekning av ukrainske soldater fra vårt territorium. Det er den eneste akseptable løsningen, sier Vladimir Antyufeyev som er visestatsminister i den selverklærte Folkerepublikken Dontetsk.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax er opprørerne villig til å diskutere en politisk løsning med regjeringen i Kiev – såfremt hovedbetingelsen blir oppfylt.

NRKs korrespondent Morten Jentoft kommenterer situasjonen:

Morten Jentoft

SE VIDEO: NRKs korrespondent Morten Jentoft om den mulige våpenhvilen.

Russiskdominert område

Donbass omfatter helt eller delvis tre sentrale fylker, oblast som det kalles på ukrainsk, de nordlige og sentrale delene av Donetsk fylke, den sørlige delen av Luhansk fylke og den østlige delen av Dnipropetrovsk fylke. Storbyen Donetsk regnes som den uoffisielle hovedstaden i Donbass.

Alle de tre fylkene har vært sentrale i striden som pågår mellom de sentrale ukrainske myndighetene i Kiev og regjeringshæren og de prorussiske opprørerne.

Opprørerne tok kontroll over store deler av Donbass-regionen da det dramatiske maktskiftet i Kiev kom i februar og erklærte siden selvstyre. Lokale myndighetspersoner ble brutalt skiftet ut, slik at opprørerne fikk hånd om samfunnsstrukturer og det ble deretter holdt en folkeavstemning om løsrivelse.

De siste ukene har regjeringshæren gjenerobret område for område, under til dels harde kamper, selv om de også har støtt på nederlag.

Regionen har en stor andel russisktalende befolkning, som den russiske presidenten Vladimir Putin har krevd beskyttelse av.

Men enda viktigere fra et ukrainsk synspunkt er at det meste av Ukrainas tungindustri ligger i Donbass, bygget opp under sovjettiden. Industrien der står for 18 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og er således svært viktig.

Bitter og blodig konflikt

Flere enn 2600 sivile og soldater har mistet livet og rundt en million mennesker har flyktet fra sine hjem i Øst-Ukraina siden konflikten startet.

Russland har hele tiden benektet at de støtter de prorussiske opprørerne med våpen, utstyr og trening og endog soldater. Ukraina på sin side mener bevisene etter hvert er blitt uomtvistelige.

I forrige uke, under et toppmøte i Hviterusslands hovedstad Minsk hvor den ukrainske presidenten også deltok, insisterte Putin på at Ukraina må løsen krisen i landet selv, og fastholdt at Russland ikke kan inngå noen våpenhvile fordi de ikke er en del av konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt