Hopp til innhold

Flere enn 800 mennesker smittet av pest på Madagaskar

NAIROBI/OSLO (NRK): Røde Kors er bekymret for at pesten nå har spredt seg til hovedstaden Antananarivo og andre tettbefolkede byer for første gang.

Madagaskar

En person sprayer desinfiserende middel i en gate i hovedstaden Antananarivo på Madagaskar. Pestutbruddet skal ha skjedd i slutten av august.

Foto: Rijasolo / AFP

Over 800 mennesker har blitt smittet av pesten og over 70 mennesker er døde.

Pestutbrudd på øya er ikke uvanlig og skjer vanligvis hvert år. Men øyas helsemyndigheter sier utbruddet i år startet tidligere enn vanlig. I tillegg er flere tettbefolkede områder rammet. Helsemyndighetene har også sett et uventet antall tilfeller av lungepest, som spres ved dråpesmitte.

Situasjonen for øyeblikket er bekymringsfull og uklar, sier Christine South, leder for akutthjelpen i Røde Kors på Madagaskar.

Hun sier til NRK på telefon fra hovedstaden at de er bekymret fordi sykdommen har spredd seg til urbane områder, og fordi denne varianten sprer seg fra person til person.

Fattigdom og dårlig hygiene

– I byene er befolkningen ekstremt fattig og hygienen er dårlig. Alt du trenger er noen få syke mennesker for at sykdommen skal spre seg, sier South.

Over 70 prosent av de smittede har fått påvist lungepest, den mest smittsomme formen av pesten. Flere har også fått påvist byllepest, som smitter gjennom loppebitt. Begge formene av pesten kan behandles med antibiotika om smitten oppdages tidlig.

South forteller at reaksjonene i hovedstaden er blandede.

– På en måte går livet videre som normalt, med folk på markedet som selger varene sine. Samtidig ser du mange som bruker maske, skoler er stengt og folk står i kø foran apotekene, sier South.

Kø ved apotek

Folk står i kø ved et apotek i Madagaskars hovedstad for å kjøpe munnbind og antibiotika.

Foto: Rijasolo / AFP

Skulle feire norsk kirke

Norsk Misjonsselskap startet en kirke på øya for 150 år siden, og hadde planlagt en jubileumsfeiring neste uke. Generalsekretær Jeffrey Huseby forteller at de valgte å avlyse feiringen etter anbefalinger fra lokale myndigheter.

– Myndighetene har gjort en del tiltak for å hindre spredning. De har blant annet anbefalt å avlyse eller utsette store samlinger, og her var det snakk om en stor feiring, sier han til NRK.

Selskapet har fem fastboende misjonærer og fire studenter utplassert på Madagaskar. Huseby forteller at de ikke har planer om å evakuere dem nå.

– Vi har kontakt med våre, og vi følger situasjonen hele tiden. Hvis FHI fraråder reise til øya så er det gode sjanser for at de blir evakuert.

– Et sårbart land

Folkehelseinstituttet opplyser på sine hjemmesider at de følger situasjonen. De fraråder ikke reise til Madagaskar per nå, men anbefaler «å ta den lokale situasjonen i betraktning når de vurderer om det er hensiktsmessig å reise på det nåværende tidspunkt».

Huseby kjenner godt til Madagaskar gjennom arbeidet i Misjonsselskapet.

– Madagaskar er ett av verdens fattigste land. Det er et sårbart land overfor en slik pest. Derfor er de interessert i hjelp fra det internasjonale samfunnet, sier han.

Over 2600 frivillige fra Røde Kors jobber nå med å spre informasjon om sykdommen, og oppretter nå et eget behandlingssenter for lungepest på Madagaskar. WHO har sendt 2 millioner doser med antibiotika til landet.

Madagaskar

Røde Kors og madagassiske helsemyndigheter informerer folk om pestutbruddet i hovedstaden Antananarivo.

Foto: Rijasolo / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt