Hopp til innhold

Fire grunner til at oljeprisen faller

Mange tusen arbeidsplasser har forsvunnet, og i går sank Oslo Børs som en stein. NRK gir deg fire viktige årsaker til at oljeprisen er så lav.

Oljebrønn i USA

OLJEVEKST: USAs oljeproduksjon har vokst voldsomt de siste årene. Her fra en oljebrønn i Nord-Dakota.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Gårsdagens børsfall i Oslo var det verste på fire år. Det skyldtes først og fremst uro i Kina, der aksjemarkedet har stupt den siste tiden.

Men Børsen og Norges økonomi er i tillegg svært avhengig av oljeprisen, som også falt kraftig i går. Oljeprisene har slitt lenge og er på sitt laveste siden 2009.

Hvorfor er det slik?

1. Skiferrevolusjonen i USA

USA har nesten doblet oljeproduksjonen sin de siste seks årene. Ny teknologi har gjort det mulig å utvinne olje på en lønnsom måte fra bergarter, såkalt oljeskifer.

Det har revolusjonert oljebransjen og er kanskje den viktigste årsaken til at prisene har falt. USA har skapt overflod i markedet.

Thina Saltvedt

Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Skiferoljebransjen er også fleksibel og kan raskt sette i gang nye prosjekter når behovet melder seg.

– De har tatt markedsandeler på bekostning av Saudi-Arabia, sier Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.

2. Saudi-Arabia har tatt opp kampen

Så, hvordan har andre USAs konkurrenter svart på dette? Under tidligere prisfall har oljekartellet OPEC, med Saudi-Arabia i spissen, pleid å redusere produksjonen. Slik har de holdt prisene på et høyt nivå. Denne gangen har de latt være.

Tvert imot, Saudi-Arabia har økt sin produksjon. De vil ta tilbake markedsandeler. Landet har lave kostnader og kan presse ut dem med dyrere produksjon – som nettopp skiferolje, men også oljesand og dypvannsolje.

– Saudi-Arabia har tenkt: «Vi skal ha kontrollen. Vi kan produsere billig olje, det kan ikke konkurrentene våre», forteller Saltvedt.

3. Frykten for Kina

En annen årsak som spiller inn, er frykten for at etterspørselen i Kina skal falle. Oljesuget der har vært en viktig årsak til de gode prisene de siste årene. Nå frykter mange at Kinas vekst er på vei nedover.

Uroligheten i landets aksjemarkedet den siste tiden påvirker oljeprisen.

– Man er redd det er en boble i aksjemarkedet som vil sprekke, og at det smitter til kredittmarkedet. Da mister Kina vekstdriveren, sier Saltvedt.

4. Iran kommer på banen

Irans oljebransje har lenge vært rammet av harde sanksjoner. Disse fjernes hvis atomavtalen med USA og de andre stormaktene går i boks.

Allerede nå påvirkes prisene av dette. Og når iransk olje faktisk treffer markedet, vil det kunne bidra til at prisene forblir lave lenger.

– Iran har sagt at de ønsker sin markedsandel, uavhengig av pris. De kommer antageligvis med en betydelig kapasitet inn i et marked som allerede produserer for mye, sier Kristoffer Dahlberg, oljeanalytiker i Sparebank1.

Prisen på Nordsjøolje 1988-2015

Prisen på Nordsjøolje (Brent Spot) fra 1988 til 2015. Prisene for de forskjellige årene er fra første handledag etter 1. januar.

Foto: Grafikk: Kristian Elster / NRK

Kilder: Economist, The New York Times, Financial Times.

SISTE NYTT

Siste nytt