Hopp til innhold

Filmfestivalen i Berlin slår et slag for flyktningene

Årets filmfestival i Berlin er ikke bare et sted der filmer vises og konkurrerer om gjeve priser. I år jobber Berlinalen også for å integrere og inkludere flyktninger. De får gratisbilletter for å oppleve Berlins kulturliv.

GERMANY-CHINA-EUROPE-MIGRANTS-ART

REDNINGSVESTER: Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei har dekorert Schauspielhaus konserthus med de 14000 redningsvestene han fikk fra myndighetene på den greske øya Lesvos.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Da Berlins internasjonale filmfestival så dagens lys i 1951 var Tyskland traumatisert og delt etter fem år med krig og ødeleggelser. Hundretusener av tyskere hadde vært internt fordrevne og Nazi-tiden hadde skapt et enormt flyktningproblem i Europa.

Nå opplever Europa igjen en stor strøm av flyktninger, og migrasjon er et tema som preger hele filmfestivalen i år.

I 2015 søkte over 1 million mennesker asyl i Tyskland etter at forbundskansler Angela Merkel lenge holdt dørene åpne for dem som rømte fra krig og forfølgelse.

I år vil Berlinalen støtte dem som har søkt en trygg havn i Tyskland og først og fremst i filmbyen. Bare i fjor kom 80 000 flyktninger fra Syria, Afghanistan, Iran og Eritrea til Berlin.

Fribilletter

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE

ARABISK FILM: Før første gang konkurrerer en arabisk film om priser i Berlin. Skuespillerne Sabah Bouzouita, Majjd Mastoura og Rim Ben Messaoud spiller i 'Hedi', regissert av tunisiske Mohamed Ben Attia.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

I år er hundrevis av billetter forbeholdt asylsøkere. Frivillige oppfordres til å invitere med seg en flyktning til filmene. Målet er at syrere, afghanere og andre skal inkluderes i Berlins rike kulturliv.

I tillegg vil det også bli holdt arrangementer for å samle inn penger til flyktningorganisasjonene.

Ifølge Katharina Neumann, fra «Central Coordinator for the Refugee Initiative» på Berlinalen er de fleste reaksjonene svært positive, mens noen mener det er urettferdig at flyktningene får gratis billetter mens de selv må stå i lange køer for å kjøpe billetter og risiskerere at filmen blir utsolgt.

Redningsvester

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei har fått tak i 14 000 redningsvester fra den geske øya Lesvos. Det er forlatte vester myndighetene har plukket opp lange strendene.Med dem har han dekorert søylene til Schauspielhaus konserthall i Berlin for å minne alle festivaldeltakerne om alle dem som har mistet livet på den farlige ferden over Middelhavet.

TOPSHOTS-GREECE-TURKEY-EUROPE-MIGRANTS

En syrisk gutt jubler etter å ha kommet i land på øya Lesvos. Rundt ham ligger forlatte redningsvester.

Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / Afp

Film om Lampedusa

Flyktningkrisen preger også filmprogrammet. Den italiensk dokumentarfilmregissøren Gianfranco Rosi deltar i Berlinalens hovedkonkurransen med filmen «Fire at sea» om Lampedusa, middelhavsøya som har vært det første målet for så mange flyktninger. Filmen er bare en av mange om flyktningsituasjonen som vil bli vist under festivalen.

Flyktninger av alle typer har alltid spilt en rolle i Berlinalen, helt siden festivalens første år i datidens delte Vest-Berlin.

– Da var mange tyskere flyktninger og festivalen ble startet for å fremme forståelse i det tyske samfunnet og mellom land, sier festivalsjef Dieter Kosslick.

SISTE NYTT

Siste nytt