Hopp til innhold

Med skjult kamera under niqaben filmet hun kvinner i IS-byen

Mens studenten er ute og filmer blir hun tilsnakket for å være for dårlig tildekket. – Fjeset ditt vises. Allah elsker tildekkede kvinner, sier mannen som stopper henne.

Kvinner går forbi et skilt som beskriver hvordan de bør kle seg ut i fra et vers i Koranen, i Raqqa

Tildekkede kvinner passerer en plakat som bærer et vers fra Koranen som oppfordrer kvinner til å bære hijab i den nordlige provinsen Raqqa 31. mars 2014.

Foto: STRINGER / Reuters

France24.com har publisert et sjeldent opptak fra Raqqa, den syriske byen som omtales som hovedstaden til det terrorgruppa omtaler som den islamske staten.

I Raqqa er musikk og de fleste andre former for underholdning forbudt og det er strenge regler for hvordan folk skal oppføre seg. De blir kontinuerlig overvåket av IS-opprørere, skriver France24.

En kvinnelig student har filmet hverdagen for kvinner – inkludert en del franske kvinner – i byen. 150 franske kvinner har reist til Syria.

Med et kamera gjemt under niqaben tok studenten opptakene som viser hvordan kvinners liv er i det som nå er en av verdens farligste byer. Studenten er anonymisert av sikkerhetshensyn.

Våpen over alt

Antallet europeere som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til Den islamske staten (IS), har økt til over 3.000, ifølge EUs anti-terrorsjef, Gilles de kerchove.

Han forteller BBC at antallet også inkluderer alle som har reist til regionen og vendt tilbake, og alle som er blitt drept i kamper.

Opptakene, filmet i februar og april i år, utgir seg for å vise folk i gatene i den nordlige syriske byen, og man ser svært mange som bærer våpen.

I en scene ser man en kvinne iført niqab gående bortover gaten med et lite barn i retning parken. Over skulderen har hun hengende en AK47.

I en annen scene blir kvinnen som filmer i det skjulte kalt bort til en mann i en bil. Han forteller henne at ansiktet hennes er for synlig under sløret. Han ber henne være mer nøye når hun kler på seg.

Uvitende om at de blir filmet, ser vi også kvinner på en internettkafe som snakker via Skype på flytende fransk med familie hjemme i Frankrike.

– Jeg kommer ikke tilbake mamma, sier den ene kvinnen, kledd i niqab, på flytende fransk.

– Du må få det inn i hodet ditt, at jeg aldri kommer tilbake. Jeg er lykkelig her, sier hun.

Siden den såkalte islamske staten IS tok kontroll over byen i fjor har kvinner blitt tvunget til å bære en spesiell niqab, som omtales som Saudi-niqab.

Kvinnelige studenter i Raqqa, 31. mars, 2014.

Kvinnelige studenter i en gate i Raqqa, 31. mars, 2014. Terrororganisasjonen IS har pålagt strenge restriksjoner for kvinner. Blant annet må de bruke niqab, eller full ansiktsslør, når de er ute. Ellers kan de straffes 'i henhold til sharia', eller islamsk lov.

Foto: STRINGER / Reuters

Kvinner rekrutteres

Terrororganisasjonen IS har opprettet to kvinnefraksjoner. Den ene opptrer som moralpoliti, og den andre fungerer som et ekteskapsbyrå for å tiltrekke seg flere kvinner, skriver Aftenposten.

– Noen av de unge kvinnene som reiser fra Vesten, er gift eller sammen med IS-krigere, eller de blir det når de kommer ned, forteller seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen til NRK.

På sosiale medier driver vestlige kvinner i IS aktiv rekruttering ved å oppfordre andre til å emigrere til et muslimsk land.

Noen reiser for å ta seg av foreldreløse barn.

– Å gjøre dette settes høyt, og er derfor en attraktiv oppgave å ta på seg, sier Mathieu Guidere, spesialist i islamistiske organisasjoner til France24.com.


Fratas passet

Kvinner i samtale på en benk i Raqqa, 31.mars, 2014.

Kvinner i samtale på en benk i Raqqa, 31. mars, 2014.

Foto: STRINGER / Reuters

Fremmedkrigere for IS blir rutinemessig fratatt pass, eller er oppfordret til å brenne dem. Det gjør det vanskelig å komme seg ut av det krigsherjede området.

Dagsavisen skriver torsdag at avisen er kjent med at flere norske unge menn og kvinner, som har sluttet seg til IS i Syria, forsøker å dra hjem til Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere opplyst at mer enn 50 norske statsborgere har reist til Syria. 20 av dem skal ha kommet tilbake til Norge, og omkring ti har mistet livet i kamp.

Radikalisering til ekstrem islam skjer nå over hele Norge, ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland. Hun sier til Aftenposten at det haster med å få på plass lokale virkemidler for å stoppe utviklingen.

– Det er geografisk spredt over hele landet hvor vi har etterretning og opplysninger om at det pågår radikalisering, og at det er personer og miljøer som ønsker å dra til Syria og Irak, sier PST-sjefen ifølge NTB.

Raqqa

SISTE NYTT

Siste nytt