Hopp til innhold

Fengslet Uninor-sjef løslatt mot kausjon i India

Den korrupsjonstiltalte direktøren Sanjay Chandra i det Telenor-eide indiske mobilselskapet Uninor er løslatt etter syv måneder i varetekt i New Delhi.

Uninor

Det Telenor-eide selskapet Uninor i India er i hardt vært. Nå er imidlertid den korrupsjonstiltalte direktøren løslatt fra varetekt.

Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Det var indisk høyesterett som i formiddag indisk tid bestemte at fem av de tiltalte i den såkalte 2G-skandalen skulle settes fri mot ca. 50 000 kroner i kausjon.

2G

Korrupsjonsskandalen rundt tildelingen av de såkalte 2G lisensene for å bygge ut mobilnettet i India er kalt den mest alvorlige i sitt slag i landets historie.

En rekke ledende teledirektører, departementsansatte og politikere - med den tidligere teleministeren A. Raja i spissen - har sittet i fengsel siden april mens etterforskningen har pågått.

Tidligere søknader om løslatelse mot kausjon har blitt avslått av politiet og lavere rettsinstanser, og det føderale indiske etterforskningsorganet CBI har inntatt en overraskende steil holdning mot de arresterte VIP'ene og sagt at hvitsnippforbrytere ikke fortjener spesialbehandling.

Denne nye praksisen ble understreket da myndighetene nylig sendte en 85 år gammel tidligere statsråd i fengsel for flere tilfeller av korrupsjon. Retten kalte ham en "vaneforbryter" og bemerket at hans høye alder ikke var en formildende omstendighet og at en mild behandling ville sende feil signaler til den indiske befolkningen som er stadig mer frustrert over uhederlige folkevalgte.

«Extremely relieved»

Den Telenor-tilknyttede Uninor-direktørens advokat ga uttrykk for enorm lettelse da nyheten ble kjent i dag.

Teledirektøren selv vil etter alt å dømme spasere ut av det beryktede Tihar-fengselet i løpet av dagen. Løslatelsen medfører meldeplikt og andre restriksjoner, og dersom de forsøker å påvirke vitner eller på annen måte hindre videre etterforskning vil de bli sendt tilbake til Tihar.

Sanjay Chandras advokat har imidlertid forsikret at hun og hennes klient vil samarbeide med politiet på alle mulige måter da Chandra - i følge advokaten - ikke har vært delaktig i noe straffbart og derfor er uskyldig.

Påtalemyndigheten har sagt at det ikke er mulig å fastslå hvor mye penger det er snakk om i denne saken, men beløp opp mot 200 milliarder dollar har vært antydet. Andre anslag er adskillig lavere, men myndighetene ser alvorlig på 2G-skandalen og de tiltalte kan risikere livsvarig fengsel.

Telenor

Det var det indiske eiendomsselskapet Unitech som i 2008 - i strid med konsesjonsvilkårne og til redusert pris - fikk tildelt lisenser for å utvikle mobilnettet i India.

Telenor kjøpte seg etter hvert inn i Unitech Wireless, som det nystiftede teleselskapet het, og da Telenor satt med aksjemajoriteten ble navnet endret til Uninor.

Telenors velkjente blå propell - som også er Uninors logo - pryder en rekke husvegger, reklametavler og telefonbutikker i India, men Telenor var ikke inne i bildet på det tidspunkt Sanjay Chandra, i følge den indiske påtalemakten, deltok i ulovlige businesstransaksjoner.

Løslatelsen er i første omgang en personlig lettelse for de fem og deres familie og dagens avgjørelse vil - slik indiske medier fremstiller saken - åpne veien for de 12 andre tiltalte med den tidligere teleminister og hovedmann A.Raja som den mest høyprofilerte fangen.

SISTE NYTT

Siste nytt