Hopp til innhold
Urix forklarer

Fem spørsmål etter nominasjonsmøtet i Iowa

Ted Cruz ble den store vinneren og Hillary Clinton den store taperen i Iowa.
Men det betyr først og fremst en ting: Kampen om Det hvite hus 2016 kan bli lang og komplisert.

Hillary Clinton, Chelsea Clinton og Bill Clinton i Iowa

SKUFFELSE: Hillary Clinton var regnet som favoritt i Iowa, men Bernie Sanders gjorde det ulidelig spennende.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Første nominasjonsmøtet er gjennomført i Iowa, og det viste seg å bli en virkelig spennende affære. Her er fem spørsmål som er verdt å merke seg etter hendelsene i Iowa.

1. Er Hillary Clinton i alvorlig trøbbel?

Allerede 2230 lokal tid erklærte Hillary Clinton at hun hadde vunnet med Bill og Chelsea stående rundt seg på scenen i Des Moines.

Men det var det ingen andre som gjorde.

Hun ville unngå å framstå som taperen hun var i her i 2008, men virket bare enda mer arrogant enn før. Først fem timer senere ble hun erklært som «sannsynlig vinner» i Iowa av NBC. Tirsdag kveld norsk tid kom meldingene om at hun var vinneren.

Sannheten er at hun på seks måneder har tapt kjempeledelsen på 20 prosent til Sanders i Iowa og at hun sliter med å vinne velgernes tillit.

Clinton sa hun var lettet i natt, men ingen trodde på henne. Nå må hun skape entusiasmen motkandidaten slår henne ned i støvlene på.

NRKs utenriksmedarbeider Wenke Eriksen forklarer veien frem til valget av presidentkandidatene. Det er ganske komplisert.

2. Hvor langt kan Bernie nå?

Bernie Sanders regner med å vinne i New Hampshire om en uke. Der er senatoren fra nabodelstaten Vermont på hjemmebane blant velgere som har fulgt «the Bern» lenge.

Etter nattens svært sterke resultat, undrer imidlertid mange på om han kan kopiere flere av Obamas bragder. Han får millioner av små donasjoner fra vanlige folk, og mange av dem er villige til å legge ned mange dugnadstimer for ham.

Kan han for eksempel også vinne blant unge og latinamerikanere i Nevada 20. februar?

Lenge har Clintonkampanjen og ekspertene spådd at Sanders vil få problemer i Sør-Carolina 27. februar og i sørstatene som stemmer på supertirsdag uka etter. Han mangler Clintons støtte blant afroamerikanske velgere.

Men mye tyder på at den demokratiske nominasjonskampen kan bli mye mer langvarig enn først antatt og at Sanders har både mer penger og flere frivillige enn han kunne drømme om for bare noen måneder siden.

Bernie Sanders i Iowa

BREDT GLIS: Bernie Sanders hadde all grunn til å være fornøyd etter nominasjonsmøtet i Iowa.

Foto: ALEX WONG / Afp

3. Er Ted Cruz den nye Obama?

Texas-senator Ted Cruz vant en rekordseier i Iowa. Aldri før har så mange republikanske velgere møtt opp for å stemme. Han vant klart over Donald Trump på grunn av en svært godt organisert valgkamporganisasjon og en veldig effektiv grasrotkampanje.

Det var slik Barack Obama vant Iowa i 2008 og bygget sin ustoppelige kampanje. Ekspertene mener det er mange likheter til Cruz. Staben hans har vært svært sikre på seier de siste dagene og fikk rett.

Ted Cruz' folk etterlater ingenting til tilfeldighetene, og regner med storeslem på supertirsdag i konservative sørstater og Cruz' hjemstat Texas.

Spørsmålet er hva den erkekonservative opprøreren som er dårlig likt blant mange i eget parti skal gjøre i delstater der det er få kristenkonservative velgere. Er han ikke for konservativ til å bli nominert?

Ted Cruz i Iowa

VANT: Ted Cruz ble vinneren på republikansk side, men eksperter lurer på om han er for konservativ til å ende opp som presidentkandidat.

Foto: Brendan Hoffman / Afp

4. Er Donald Trump for dårlig organisert?

Donald Trump lovet tilhengerne sine å kjøpe seg en gård i Iowa i natt.

Det er imidlertid ingen som tror milliardæren vil bli maisbonde med det første. Han fosser videre til New Hampshire der han har en langt større ledelse på meningsmålingene enn han hadde i Iowa.

Lærdommen fra Iowa kan imidlertid være at meningsmålingene ikke forteller hele historien om en kandidat som Trump. Han samler titusener til sine enorme folkemøter og folk SIER de vil stemme på ham, men møter de opp?

Valgkamporganisasjonen til Trump mangler det store frivillige apparatet og de skarpskodde tallknuserne som kan lage den beste strategien. At Trump nektet å stille opp i forrige ukes debatt, kan også ha skadet ham i Iowa.

Det Trump avskyr mest av alt er imidlertid tapere, og han vil utvilsomt gjøre absolutt alt for ikke å bli en.

Donald Trump i Iowa.

ANDREPLASS: Mest kontroversiell, men bare nest mest populær i Iowa.

Foto: JIM WATSON / Afp

5. Blir Marco Rubio kronprinsen som redder republikanerne?

Han er partiets sterkeste vinnerkort. 44 år gamle Marco Rubio fra solskinssdelstaten Florida snakker om håp og optimisme i valgtalene sine. Han er en slags Barack Obama med latinamerikansk bakgrunn. I går fikk senatoren lønn for strevet.

Med sine 23 prosent oppslutning gjorde han det neste like bra som Donald Trump og mye bedre enn ventet.

Rubio kan kanskje hente tilbake noen av de unge og latinamerikanske velgerne republikanerne har tapt ved de siste valgene. Han er ung og dynamisk og vil framstå som en svært sterk kontrast til Hillary Clinton om hun blir demokratenes kandidat.

Marco Rubio i Iowa

STERKT VALG: Marco Rubio gjorde det langt bedre enn ventet i Iowa, og regnes som republikanernes sterkeste vinnerkort.

Foto: Pete Marovich / Afp

Bartendersønnen med cubanske foreldre har en inspirerende livshistorie og framtida foran seg.

Først må han imidlertid vinne nominasjonen. Ekspertene har lenge spådd at Rubio kan vinne om støtten til andre tre moderate kandidatene samler seg bak ham. Jeb Bush, Chris Christie og John Kasich fikk imidlertid så få stemmer i natt at oppslutningen deres knapt syntes på resultatlistene.

SISTE NYTT

Siste nytt