Hopp til innhold

Fem drept under bombing av sykehus i Gaza

Totalt 13 personer, deriblant flere barn, har blitt drept i israleske angrep på et sykehus og et bolighus mandag. Utenriksminister Børge Brende kaller angrepene på sivile i konflikten «hjerteskjærende».

Røyk fra Al-Aqsa-sykehuset

Dette TV-bildet skal ifølge nyhetsbyrået Reuters vise røyk som stiger opp fra Al-Aqsa-sykehuset etter angrepet.

Foto: Reuters / Reuters

En talsmann for sykehuset, Ashraf al-Qudra, sier ifølge nyhetsbyrået AFP at minst 70 personer ble skadd, i tillegg til de fem som skal ha blitt drept i angrepet mandag ettermiddag. Ifølge AFP skal det være Al-Aqsa-martyrenes sykehus i området Deir al-Balah som har blitt beskutt av israelske tanks.

Mads Gilbert

Lege og Rødt-politiker Mads Gilbert mener situasjonen i Gaza nå har utviklet seg til å bli «absurd».

Foto: Privat

Like før klokken 16.00 norsk tid, bare kort tid etter angrepet på sykehuset, melder AFP at ytterligere åtte personer skal ha blitt drept i et angrep på et bolighus det sentrale Gaza. Nyhetsbyrået melder også at fire av de drepte skal være barn.

Gilbert: – Absurd

Den norske legen Mads Gilbert arbeider ved et annet sykehus i Gaza by, Shifa-sykehuset. Han sier til NRK at det skal være flere pasienter blant de drepte ved Al-Aqsa-sykehuset, i tillegg til en ambulansemedarbeider.

– Dette er et stort og viktig kirurgisk sykehus, som ligger i midtdelen av Gaza. Sykehuset har vært overfylt, etter å ha fått inn pasienter fra de sørlige områdene, sier Gilbert på telefon til NRK.

Gilbert sier han har fått opplyst at store deler av toppetasjen ved Al-Aqsa-martyrenes sykehus er skadet etter angrepet. I tillegg skal heisene på sykehuset være ødelagt, slik at helsepersonell ikke får fraktet sengeliggende fra de øverste etasjene.

Ifølge Gilbert har bombingen av Gaza vært intens de siste dagene, og han reagerer særlig sterkt på at det nå er et sykehus som har blitt angrepet.

– Dette er selvfølgelig en helt absurd utvikling. Dette har kommet til et punkt hvor jeg må be utenriksminister Brende om et klart og tydelig initiativ. Nå må sykehusene i Gaza få internasjonal beskyttelse, og bombingen må stoppe. Dette går ikke lenger, sier Gilbert, som lenge har engasjert seg i Israel-Palestina-konflikten.

Brende: – Hjerteskjærende

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende mener det haster å få på plass en fredsavtale mellom Israel og Hamas.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Antallet palestinere som er drept etter at Israel startet sin offensiv mot Gazastripen 8. juli har passert 500, opplyste palestinske helsemyndigheter tidligere mandag.

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at det er «helt forferdelig og totalt uakseptabelt» at det nå er et sykehus som har blitt angrepet.

– Det som vi nå ser fra Gaza generelt når det gjelder angrep på sivile er hjerteskjærende, og viser hvor viktig er det er å få på plass en våpenhvile. Dette kan bare ikke fortsette, sier Brende, som befinner seg i Doha i Qatar.

Det er i Qatars hovedstad det nå pågår intense forhandlinger for å få til en for å på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Brende sier til NRK at han mandag har hatt samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, med Qatars utenriksminister, og med palestinernes president Mahmoud Abbas. Abbas har en løpende kontakt med Hamas-ledelsen, som holder til i Qatar.

Brende har tidligere påpekt at arbeidet er krevende, og legger ikke skjul på at det har blitt verre etter Israels bakkeoffensiv på Gazastripen, som han mener har ført til en polarisering fra begge sider.

– Det er viktig nå at palestinerne og Israel kan bli enige om en våpenhvile. De må nå virkelig forstå hvor mye som står på spill, det er helt avgjørende. Vi har ingen tid å miste, for hver time som går er det flere sivile som blir drept i en forferdelig humanitær katastrofe, sier Brende.

Tidligere mandag ble det også kjent at USAs utenriksminister John Kerry har landet i Qatar, for å holde i kontakten med Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Shijaiyah

Nyhetsbyrået AFP melder at totalt åtte personer skal ha blitt drept i flere angrep i Gaza mandag. Bildet viser røyk som stiger opp fra Shijaiyah-området.

Foto: Khalil Hamra / Ap

– Situasjonen har blitt mer spent

Hans Erik Tyssen er for tiden på Vestbredden, som menneskerettsobservatør for EAPPI, ledsagerprogrammet til Kirkens Nødhjelp. Tyssen sier de omfattende angrepene på Gazastripen har satt sinnene i kok blant palestinere.

– Situasjonen er veldig spent, og har blitt enda mer spent nå. Det har skjedd en endring blant folk, der også mange som hater Hamas til vanlig nå sier at det ikke handler om Hamas, men om palestinere, sier Tyssen, på telefon til NRK.

Tyssen befinner seg i Øst-Jerusalem, og snakket med NRK før meldingene om angrepet på sykehuset kom inn mandag. Tyssen forteller at han har snakket med flere palestinere som har familie på Gazastripen. Mange av disse har brutt ut i gråt når de forteller om bilder og annen informasjon de har fått fra de hardest rammede områdene.

– De siste angrepene har forandret situasjonen mye for den jevne palestiner. Det er et sinne som bygger seg opp, og en følelse av tragedie, særlig blant dem som har vært i kontakt med familien, sier Tyssen, og legger til:

– Noen ber om at krigen skal slutte, andre mener partene bare må slåss det ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Erik Tyssen på Vestbredden

Hans Erik Tyssen i EAPPI (The Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) mener den siste kamphandlinger gjør det verre å få til en fredsavtale mellom partene.

Foto: Julia Rahlff / Privat

– Et enormt sinne

Søndag ble 13 israelske soldater drept på Gazastripen. Dermed er totalt 18 israelske soldater drept etter at offensiven begynte. Hamas har tidligere hevdet at de har tatt en israelsk soldat som gissel i kampene på Gazastripen. Dette har senere blitt avvist fra israelsk hold.

Tyssen i EAPPI holder først og fremst til i Øst-Jerusalem, der organisasjonens utsendte observerer situasjonen. I tillegg reiser medlemmene til landsbyen Yanoun, der man utøver såkalt «beskyttende nærvær».

Tyssen forteller at EAPPI har trakk seg ut fra Gazastripen for flere år siden, ettersom området ble vurdert som for farlig. Heller ikke Norsk Folkehjelp eller Unicef har norske statsborgere inne i Gaza nå, opplyser organisasjonene til NRK.

Tyssen sier til NRK at den siste tidens voldshandlinger ikke har gjort ham mer optimistisk med tanke på å få til en fredsavtale.

– Det er en enormt sinne blant det palestinske folket etter det som har skjedd. Det er ikke tvil om at det skjer en radikalisering på begge sider, og de som møtes for å forhandle fram fred blir latterliggjort og truet av mange, sier Tyssen.

SISTE NYTT

Siste nytt