Hopp til innhold

EU mener Google bryter loven

Datatilsyn i EU-land har konkludert med at Googles nye personvernvilkår bryter med unionens lovgivning, sier EUs justiskommissær Viviane Reding.

EUs justiskommissær Viviane Reding

EUs justiskommissær Viviane Reding sier EU-landenes datatilsyn er dypt bekymret over Googles nye personvernvilkår og mener de bryter med EU-lovene.

Foto: Yves Logghe / Ap

Frankrikes datatilsyn, CNIL, har tidligere sådd tvil om lovligheten til de nye personvernvilkårene og har informert Google om at det ville ta initiativ til at EU-landenes datatilsyn undersøkte dette.

– De har konkludert med at de er dypt bekymret, og at de nye vilkårene ikke er i tråd med EUs lov, sier Reding, ifølge Reuters.

– Grunnleggende regel

Googles nye personvernvilkår trådte i kraft i dag. Google vil nå samle alle søkeresultater og andre innsamlede data om deg og bruke dem på alle sine plattformer, for på den måten å ha full kontroll over alt du gjør på tjenester som Youtube, Google +, Gmail og Google Talk.

Dette kan blant annet bety at man kun blir vist treff som passer dit eget verdenssyn, og blir skånet for treff som utfordrer det.

– Googles nye vilkår er ikke i overenskomst med våre personvernhensyn. Det bruker informasjon om privatpersoner for å bringe det videre til en tredje part, noe brukerne ikke har gitt tillatelse til, sier Reding.

– Å beskytte personlig data er en grunnleggende regel i EU. Det er ikke noe alternativ, understreker hun.

«Kakling og forvirring»

Google selv har publisert et innlegg på sin bloggside der de forsvarer endringene.

«Vi vet at det har vært en god del kakling og forvirring,» skriver selskapet og mener dets personvern er mye enklere å forstå nå.

For rundt en måned siden sendte Google ut en epost til sine brukere med informasjon om de nye forandringene:

«Vi fjerner mer enn 60 ulike personvernregler på Google og erstatter dem med ett sett som er mye kortere og enklere å lese. Disse nye retningslinjene dekker flere produkter og funksjoner, i tråd med ønsket vårt om å skape én herlig enkel og intuitiv opplevelse på hele Google.»

Datatilsynet i Norge kritisk

Også Datatilsynet i Norge har vært kritisk.

– Noen opplysninger gir du fra deg med vitende og vilje, andre samles inn uten at du tenker på det. Vi synes det er problematisk at så mange tjenester skal ha de samme standardiserte reglene. Dette gjør at regelverket blir for generelt, har Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet sagt til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt