Hopp til innhold

Frykter nye opptøyer i Stockholm

STOCKHOLM (NRK): Et knapt år har gått siden ungdommer i hovedstadens innvandrerbydeler satte fyr på biler, kastet steiner og gjorde omfattende hærverk. Nå er tillitsforholdet mellom ungdom og politi mer tynnslitt enn noen gang.

Reportasje i Dagsrevyen om situasjonen i innvandrerbydelene i Stockholm.

FRYKT: Biler i brann, steinkasting og hærverk. Det er dette mange frykter skal skje igjen i Stockholms innvandrerbydeler.

– Vi ligger på grensen hele tiden for at urolighetene skal bryte ut igjen, forteller Jörgen Karlsson, politisjef i Kista.

Jörgen Karlsson, politisjef i Kista.

PÅ BRISTEPUNKTET: Politisjef Jörgen Karlsson forteller om at de ofte blir angrepet på jobb. Situasjonen i Stockholms innvandrerbydeler har forverret seg betraktelig den siste tiden.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Her og i resten av Stockholms innvandrerbydeler, Rinkeby, Husby og Tensta har tilfeller av ran, innbrudd og hærverk økt kraftig de siste ukene.

Narkotikakriminaliteten er høy og barn helt ned i 12-årsalderen både selger og bruker det.

Folk som bor her sier de kjenner seg utrygge etter mørkets frembrudd. Situasjonen er på bristepunktet.

Snart ett har gått siden en mann ble skutt av politiet i Husby i mai i fjor, noe som utløste kraftige opptøyer i Stockholms innvandrerbydeler.

Over flere dager tente flere hundre ungdommer på parkerte biler, kastet stein og gjorde omfattende hærverk.

Ekstra politistyrker

Ibrahim Bouraleh, som er en av de frivillige fra den lokale moskeen, har intensivert patruljeringen på kveldstid i håp om å holde ungdommen i sjakk.

– Man analyserer alle hendelser ettersom det er ett år siden opptøyene. Da kjenner man på den følelsen – at det kan skje igjen, frykter han.

Styresmaktene lovet i fjor å hjelpe, men det største inngrepet i hverdagslivet så langt, er bygging av et større politihus.

Nå er 50 ekstra politifolk hentet ut til bydelene.

– Hat mot politiet

På kveldstid er det lite folk ute i gatene i de mest belastede bydelene, som er nært opp til rene gettoer.

Politisjef Karlsson forteller at de også blir angrepet på jobb.

– Mange av ungdommene uttrykker en forakt og et hat mot politiet. På kveldstid og i helgene er vi mye mer på vakt hvor vi blant annet med oss en ekstra bil. Dette for å dekke opp for hverandre, raskt gjøre inngrep, og raskt kunne forlate plassen før ungdommene samler seg rundt, forklarer han.

Videre forteller Karlsson om flere tilfeller av ungdommer som ringer inn falske alarmer for å få politiet til å komme til stedet. Når politiet dukker opp, strømmer 50–70 ungdommer ut og angriper dem med stener.

Det skjer også at ungdommer gjemmer seg på broer og slipper store stener når politibiler eller brannbiler kjører forbi, ifølge Karlsson.

– Ungdommen føler seg glemt

Ibrahim Bouraleh, som er en av de frivillige i utepatruljen, forteller at mange ungdommer føler seg glemt av styresmaktene.

– Det er mange som er misfornøyde fordi det ikke har skjedd noen forbedring og at politikerne ikke gjør noe.

Men ordføreren, Ann-Katrin Åslund sier de har iverksatt ulike prosjekter som skal få ungdommen på rett spor.

– Disse problemene har jo utviklet seg gjennom 20 år. Og jeg vil påstå at situasjonen har bedret seg de siste årene. Innimellom skjer det tilfeller av kriminalitet, men den som tror at det ikke kommer til å skje noe – den tror feil, tror Åslund.

Vil skape tillit

Politisjefen sier han håper at politiets arbeid, samarbeidet med kommunene og øvrige samarbeidsaktører skal minske risikoen for at nye opptøyer bryter ut igjen.

Men problemet er for lite penger.

– Vi strekker ikke til med alle våre oppgaver, og dermed får vi mindre tid i de belastede områdene. Her skulle vi hatt tid til å bygge relasjoner og skape tillit hos ungdommen – slik at de ikke trigges.

SISTE NYTT

Siste nytt