Hopp til innhold

Én av to syriske flyktningbarn går ikke på skole

Enorme summer trengs for å få syriske barn tilbake på skolebenken, men Norge er blant landene som har ønsket å bruke mer av bistandspengene hjemme.

Solberg på besøk i Jordan og Libanon

PÅ SKOLE I LIBANON: Statsminister Erna Solberg besøkte en skole i Libanon i november. Her går syriske flyktningbarn på skole for å lære engelsk, i regi av FN-organisasjonen Unicef.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Fire millioner syriske barn er på flukt internt i Syria eller i Syrias naboland. Halvparten av dem går ikke på skole.

Det viser en ny rapport fra Malala-stiftelsen, skriver BBC.

Nå advarer fredsprisvinner Malala Yousafzai om at barna kan bli en «tapt generasjon».

Malala på Oslo Plaza etter møtet med Nawaz Sharif

BEKYMRET: Nobelprisvinner Malala Yousafzai jobber for at barn skal få utdanning. Her er hun på besøk i Oslo.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Skoler blir systematisk bombet

Leder for utdanning i Redd Barna Norge, Nora Ingdal, deler bekymringen. Hun kom nylig hjem fra Libanon.

Nora Ingdal

BLIR BOMBET: Nora Ingdal i Redd Barna i Norge jobber i Syria og i områdene rundt, der skoler systematisk blir bombet.

Foto: Rebecca Shirin Jafari / Copyrighted: Rebecca Jafari. All rights reserved.

– Det er riktig som Malala påpeker at en hel generasjon med barn er i ferd med å miste all utdanning. I Syria blir skoler systematisk angrepet og bombet. Ofte er det utslagsgivende for at foreldre legger på flukt, sier Ingdal.

Et økende antall syriske jenter er allerede giftet bort som tenåringsbruder, eller de jobber i fabrikker eller på gårder.

– Mange familier ser seg ikke i stand til å ta vare på døtrene. Dermed blir de giftet bort. Ungdom er en veldig sårbar gruppe, sier Ingdal.

Norge ville kutte i bistanden

Ifølge rapporten mangler enorme summer for å få barna tilbake på skolebenken. Internasjonale donorer har bare gitt 37 prosent av støtten som trengs til skoleplasser og lærere. Totalt mangler 12,5 milliarder kroner.

Samtidig har de skandinaviske landene, som tradisjonelt har vært store giverland, signalisert at de ønsker å bruke større deler av bistandsbudsjettet på hjemmebane.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA Students attend a class inside Hosam Kamel school in the rebel-controlled area of Maaret al-Numan town in Idlib province, Syria

BOMBET SKOLE: Disse elevene var tilbake på skolen Hosam Kamel i Idlib-provinsen i oktober etter at skolen ble bombet og så gjenoppbygget.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

I høst foreslo også den norske regjeringen å kutte to tredjedeler av den langsiktige bistanden som går til frivillige organisasjoner og bruke dem på flyktninger i Norge. KrF og Venstre fikk reversert forslaget.

Redd Barna advarte om at det kunne bety at 450.000 barn mistet skoleplassen sin.

– Vi har advart mot å kutte ned på bistanden. Vi har et langsiktig ansvar for Syria. I tillegg er det billigere å finansiere skolegang i Syria enn å ta kostnadene når syrerne har flyktet til Norge.

Håper Norge holder fanen høyt

Neste uke starter giverlandskonferansen for Syria i London, som Norge arrangerer sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN.

– Redd Barna har forventninger om at Norge kommer til å holde fanen høyt. Regjeringen skal ha skryt for å ha satset mye på utdanning i sitt bistandsarbeid. Dessverre har andre store givere som de arabiske landene og USA ikke fulgt etter, sier Ingdal.

Utenriksminister Børge Brende (H) skriver følgende i en e-post:

– Utdanning og beskyttelse av barn i krise og konflikt er høyt prioritert fra norsk side. Ikke minst gjelder dette i den humanitære innsatsen i Syria og nabolandene som tar imot flyktninger. Norge mer enn fordoblet den humanitære støtten til Syriakrisen fra 2014 til 2015. 250 millioner kroner av 1,5 milliarder brukes på utdanningstiltak, skriver Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt