Hopp til innhold

Tør ikke å bli med opp i New Yorks skyskrapere

Skuespilleren Anneke von der Lippe er i New York fordi hun er Emmy-nominert for rollen som tøff politietterforsker i NRK-serien "Øyevitne". Men hun er redd for terroraksjoner og vil ikke bli med døtrene opp i Empire State Building.

Anneke von der Lippe

Anneke von der Lippe er en av tre nominerte til den internasjonale Emmy-prisen i kategorien 'beste kvinnelige skuespiller'.

Foto: Gro Holm

Døtrene Elvira og Clara vil gjerne ha med mamma opp i skyskraperen som var verdens høyeste bygning fram til 1972, men Anneke sier tvert nei. IS har truet med aksjoner mot New York, det er nok for henne.

Familien von der Lippe og Cranner i New York

Anneke von der Lippe og ektefellen Morten Cranner med døtrene Elvira og Clara på New Yorks 'Highline', et nedlagt jernbanespor som er gjort om til vandresti på Manhattan

Foto: Gro Holm

Oscar for TV

– En Emmy-pris er det samme for fjernsynsdrama som Oscar er for film, sier Anneke. Prisen deles ut i morgen kveld, og hun er nominert som beste kvinnelige skuespiller for rollen som lensmann og politietterforsker Helen Sikkeland på Mysen. Serien gikk på NRK i fjor. Det er andre gang von der Lippe er Emmy-nominert.

Emmy medalje for nominasjon

Alle Emmy-nominerte får en slik medalje. Anneke var også nominert for 10 år siden

Foto: Gro Holm

Hun forsøker seg med kledelig norsk beskjedenhet og sier at "det viktigste er å være nominert".

– Men jeg vil jo gjerne vinne, innrømmer hun. Hun konkurrerer med 86-årige Fernanda Montenegro fra Brasil, som fikk Emmy for samme rolle i 2013, og med britiske Sheridan Smith for rollen som sangeren og TV-stjernen Cilla Black.

Les også: Norske skuespillere skaffer seg agenter for å slå gjennom i utlandet.

Ingen nordisk skuespiller har vunnet

Både Danmark og Sverige har hentet hjem den internasjonale Emmy-prisen for fjernsynsdrama og miniserier tidligere, men Norge har aldri vunnet. Ingen nordisk skuespiller, kvinne eller mann, har fått prisen i sine klasser. Anneke von der Lippe kan komme til å skrive historie.

Likte politiuniformen

– Jeg likte å gå i politiuniform, sier Anneke og forteller at hun til og med brukte den lånte politiautoriteten ved ett tilfelle, stikk i strid med norsk lov.

Øyevitne

Lensmann Helen Sikkeland på Mysen kjemper også periferiens kamp mot de store gutta ved Oslo politikammer. Det viser seg at også dreier seg om mer enn den vanlige sentrum-periferi konkurransen

Foto: NRK

– Vi var ute og kjørte og hadde dårlig tid da vi kom til en veisperring. Alle så på meg. Så gikk jeg ut til han som kontrollerte trafikken og spurte om vi kunne komme forbi. «Ja selvfølgelig», var svaret.

"Øyevitne" handler om å bli sviktet av sine nærmeste

Mot slutten av krimserien "Øyevitne" blir det klart at lensmann Sikkelands egen fostersønn, Philip (Axel Bøyum), sitter med nøkkelen til å oppklare en serie med drap, gjengoppgjør og pedofili. Philip lar være å fortelle om det han var vitne til fordi han har lovet kameraten Henning (Odin Waage) å ikke si noe. Henning frykter at vitnemålet også vil avsløre at de to har hatt et homofilt forhold.

Øyenvitne

Philip (til høyre) er forelsket i Henning, som vegrer seg mot å gå inn i et forhold. Men han er også livredd morderen, særlig etter at Henning blir skadet i en motorsykkelulykke som kan skyldes drapsmannen. Fostermor Sikkeland skjønner bare langsomt årsaken til fostersønnens stille protest og lidelse

Foto: NRK / NRK

– Serien handler om at en ikke kan stole på sine nærmeste, sier Anneke. Du kan ikke stole på sjefen din, på familien din eller på de andre kriminelle du opererer sammen med.

SISTE NYTT

Siste nytt