Hopp til innhold

Ekstremismeforsker: – Norske myndigheter opptrer som ubevisste rasister

Lars Gule mener det er svært uheldig at Utenriksdepartementet ventet med en offisiell markering overfor terrorofferet Bilal Hammouds familie.

Terrorangrep i Beirut/ Lars Gule

Terrorangrepet i Beirut rammet en nordmann og 43 andre, men fikk langt mindre oppmerksomhet enn tragedien som skjedde i Frankrike dagen etter. Forsker Lars Gule mener slik forskjellsbehandling skaper stigmatisering, utenforskap og ekstremisme.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Utenriksdepartementet utsatte offisielle kondolanser overfor familien til det norske terrorofferet Bilal Hammoud – som døde for snart to uker siden – fordi de ikke har fått dødsattesten tilsendt fra Libanon.

Ekstremismeforsker Lars Gule mener det tar seg dårlig ut – spesielt i lys av den tette oppmerksomheten som ble gitt i forbindelse med terroraksjonene i Paris.

– Jeg er redd at om det hadde vært en «Astrid Hansen» – som studerte i Beirut og ble drept i dette terrorangrepet – hadde det fått mye større oppmerksomhet, både i mediene og fra norske myndigheters side, sier Lars Gule til NRK.

Stumt fra Norge

– Vi må be om forståelse for at det er klare regler for hvordan dødsfall i utlandet skal rapporteres og håndteres av norske myndigheter. Vi håper ikke dette misforstås som mangel på engasjement, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl, til NRK.

Bilal Hammoud og det libanesiske flagget

Da Frankrike ble rammet av terror strømmet det på med kondolanser fra hele verden og Facebook gjorde det mulig for folk å vise sin respekt ved å legge det franske flagget til sin profil. Libanon fikk langt mindre oppmerksomhet. Storebror Jihad Hammoud har sendt oss dette bildet av Bilal som brutalt ble drept i Beirut.

Foto: Privat

Gule erkjenner at myndighetene må forholde seg til regelverk, men mener hensynet til offerets familie og signaleffekten av å støtte dem offentlig, må veie tyngst.

– Hvis det ikke er tvil om at en nordmann har dødd så er det helt urimelig formalistisk å skulle vente på en eller annen informasjon fra libanesiske myndigheter, sier Gule.

Utenriksdepartementet var tidlig ute med å tilby familien konsulær bistand – praktisk hjelp i forbindelse med begravelsen – og uttrykte medfølelse på telefon.

Men da sentrale personer fra libanesiske myndigheter kom for å vise familien respekt – var det stumt fra Norge.

– Jeg ønsker ikke å tro at det er det som ligger til grunn her, men det er ett eller annet med at man opptrer som ubevisste rasister, sier Gule.

– Bidrar til ekstremisme

Han mener Bilal Hammouds libanesiske bakgrunn har spilt en rolle i håndteringen av saken, og påpeker at forskjellsbehandling på bakgrunn av nasjonal opprinnelse, etnisitet og kultur, nettopp er definisjonen på rasisme.

– Den er ikke bevisst og den er ikke villet, og det er ikke noen systematisk politikk fra norske myndigheter, men når man ser at dette skjer, må man rette opp feilen så fort som mulig, sier Gule.

Skjermdump KafraOnline.com

Familien er i dyp sorg over tapet av Bilal Hammoud, som ble drept da han besøkte fødebyen Beirut.

Foto: Skjermdump KafraOnline.com

Forskeren roser nå statsminister Erna Solberg for endelig å ha sendt et kondolansebrev til Bilal Hammouds enke – trass i at dødsattesten enda ikke er mottatt.

– Dette er veldig bra, og viser at norske myndigheter er lærevillige, sier Gule.

Han utdyper at ved å skape et inntrykk av at mennesker har forskjellig verdi, hindrer man integrering, og bidrar til å skape stigmatisering, utenforskap og ekstremisme.

– Det er denne typen hendelser som bekrefter ekstremistens verdensbilde. Det lokker flere ungdommer inn i ekstreme posisjoner, sier Gule.

SISTE NYTT

Siste nytt