Hopp til innhold

Eksplosiv økning av mutantviruset i Danmark

Det muterte viruset som kommer fra England sprer seg i voldsom fart i Danmark. Myndighetene advarer om at selv de meget strenge tiltakene i landet ikke vil greie å holde det tilbake.

Koronaviruset SARS-CoV-2

Koronavirus i mikroskopet. Det muterte viruset som sprer seg i Danmark har en rekke endringer i taggene. Det er beregnet til å gjøre virusvarianten mer smittsom. Varianten øker nå sterkt i Danmark.

Foto: NIAID

Utviklingen i Danmark er et forvarsel om hva som kan skje i Norge. Virusvarianten som er antatt å være spesielt smittsom er oppdaget en rekke ganger også her i landet, men det er i folk som har direkte tilknytning til Storbritannia.

– Variantene er ikke så langt funnet i ordinære overvåkingsprøver, melder Folkehelseinstituttet.

Norske myndigheter er likevel bekymret. En av grunnene til at regjeringen nå utreder lovverket i forbindelse med portforbud, er trusselen fra den nye virusvarianten.

– Dersom vi får et stort innsig av mutert virus fra utlandet, så kan det samme skje i Norge, som i Danmark, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Pressekonferanse med justisministeren og helseministeren

Espen Nakstad opplyser at danskene har funnet så mange eksemplarer av det sterkt muterte viruset fordi danskene undersøker arvematerialet til store mengder virus. Det er alle disse forekomstene som gjør at danskene har god oversikt over andelen virusvarianten utgjør i det totale smittebildet.

Foto: Berit Roald / NTB

– Perfekt eksempel

Bekymrede forskere i Danmark har sett at den nye virusvarianten dukker opp oftere og oftere. De undersøker virus fra store mengder prøver fra dansker som har testet positivt. De melder at andelen den nye varianten utgjør i prøvene har doblet seg hver eneste uke den siste måneden.

Forsker Mads Albertsen ved universitetet i Aalborg

Forsker Mads Albertsen ved universitetet i Aalborg står midt i stormen som den nye virusvarianten har dannet i landet.

Foto: Jacob Kjersgaard

– Vi har i Danmark det som ser ut som et perfekt eksempel på eksponentiell vekst de siste fire ukene, sier genom-spesialisten Mads Albertsen ved universitetet i Aalborg til Science.

I uke 49 i fjor fant de varianten i 0,2 prosent av prøvene. I uke 52 hadde dette steget til 2,3 prosent.

Vil snart dominere

I en ny risikorapport kommer nå det danske Statens Serum Institut med en rekke klare advarsler.

– Den nye varianten kan allerede om 40–50 dager utgjøre halvparten av alle smittetilfeller i landet, skriver instituttet.

Det vil få store konsekvenser, mener instituttet. Danskene har gjennom de harde tiltakene greid å nå et spredningstall – altså R – på 0,96. Det betyr at epidemien går meget sakte ned.

Statsminister Mette Fredriksen beordrer lockdown i syv danske kommuner

Den danske statsministeren Mette Frederiksen har flere ganger forklart at befolkningen må godta nye restriksjoner. Nå blir hund bedt om å gjennomføre enda strengere tiltak.

Foto: Philip Davali / AP

– Vil likevel vokse

Denne nedgangen vil bli ødelagt av den nye varianten, frykter instituttet. I takt med at andelen av varianten øker, så vil hele epidemien bli vanskeligere å kontrollere.

– Vi forventer å se en kraftig vekst i det samlede smittetallet i midten av februar dersom ikke R kommer under 0,8, skriver instituttet.

Instituttet anbefaler at det blir innført enda strengere tiltak som kan få R ned til 0,7. De mener Danmark må inn i den tilstanden landet var i våres.

Line Vold

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, opplyser at de aktivt leter etter den nye virusvarianten i Norge. Hun mener det sannsynligvis bare er snakk om tid før den er etablert i landet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Venter på det i Norge

Folkehelseinstituttet mener det bare er snakk om tid før virusvarianten etablerer seg i Norge, dersom den ikke allerede er aktiv. Det kan bety at vi må ta mye mer aktive grep for å ha kontroll.

I Norge er R nå langt høyere enn det er i Danmark. Gjennomsnittet for R i tiden 21. desember til i dag er på 1,36.

Faktisk.no: Usikker på hva R-tallet betyr? Her får du svaret

– Nå har vi innført nye tiltak og vi har hatt juleferie. Ut fra erfaring vet vi at R vil gå ned, sier professor i statistikk ved Universitetet i Oslo, Arnoldo Frigessi.

Han er medlem av modellgruppa ved Folkehelseinstituttet. Det er de som beregner R.

Han sier de vil studere R meget grundig. Den kan avsløre om den nye virusvarianten gjør noe med smittebildet i Norge.

– Jeg tror R vil falle i de neste to ukene. Dersom det ikke gjør det, så kan det være at vi ser en effekt av den nye virusvarianten, sier Frigessi.

SISTE NYTT

Siste nytt