Hopp til innhold

Dystre utsikter for jordskjelv-skadde i Nepal

– Jeg bor i fjellet, men kan knapt bevege meg på flatmark i dag, sier en 22 år gammel trebarnsfar i Nepal. Mange som ble hardt skadd i skjelvet har fått en vanskelig hverdag etter katastrofen.

 Sedar Taman

Sedar Tamang bor i telt sammen med familien sin etter jordskjelvet. Han kan ikke komme seg tilbake til landsbyen oppe i fjellene.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

To måneder etter det katastrofale skjelvet er det mange tusen skadde som strever. Benbrudd, tap av lemmer og amputasjoner gjør veien tilbake til et mer normalt liv vanskelig for mange av de rundt 22.000 som ble skadd.

Bir Bahadur Tamang

13 år gamle Bir Bahadur Tamang vet ikke når han kan trå på benet igjen.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

13 år gamle Bir Bahadur Tamang har operert bena og har fått beskjed om at han kanskje vil kunne stå på bena om sju måneder.

– Huset vårt er ødelagt. Jeg har ingen landsby eller skole å dra tilbake til, sier 13-åringen.

Klarer ikke skaffe familien mat

Trebarnsfaren Sedar Tamang mistet det venstre benet da det ble knust av en kampestein i jordskjelvet som rammet Nepal i april. Den første tiden var det overlevelse og ikke hvordan livet skulle bli videre som var det viktigste for ham, forteller han til nyhetsbyrået AP.

– Jeg bor i fjellet, men kan knapt bevege meg på flatmark i dag. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre nå eller hvordan jeg skal skaffe mat til familien, sier han der han står utenfor det blå og oransje teltet der han bor sammen med moren sin og kona og barna.

Narayan Biswokarma

11 år gamle Narayan Biswokarma får hjelp til å trene i sykehussenga.

Foto: AP

Mangler eksperter

På Trishuli District sykehus i nærhete jobber doktor Rajendra Lama. Området 80 kilometer nordvest for Katmandu ble hardt rammet av skjelvet.

– De skadde vil trenge fysisk behandling så de kommer seg, men vi har hverken ekspertisen eller utstyret til å gi dem det de trenger. Vi klarer knapt å gi den meste basale hjelpen, sier legen.

Myndighetene i Nepal har sagt at folk skal få hjelp til å bygge opp hjemmene sine, men ellers gitt lite informasjon om hvordan de mange skadde skal klare seg.

45 år gamle Pemba Tamang ligger i en seng på sykehuset etter at han måtte amputere høyrefoten eller skadene han fikk. Han forteller at han ikke har noe familie og at han ikke vet hvordan han nå skal klare seg.

Pemba Tamang

Pemba Tamang er en av de heldige som får fysikalsk hjelp etter at han måtte amputere en fot.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt