Hopp til innhold

Diplomatisk floke løst i siste time

Kina forlanger unnskyldning fra USA etter at den amerikanske ambassadøren bekreftet at de har beskyttet den blinde dissidenten Chen Guangcheng. Utenriksminister Hillary Clinton på Kina-besøk lover at USA fortsatt vil holde en hånd over Chen.

Chen Guangcheng

Den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng trilles inn på Chaoyang-sykehuset i Beijing i dag, etter å ha blitt fulgt dit av den amerikanske ambassadrøren Gary Locke personlig.

Foto: Jordan Pouille / Afp

En anonym amerikansk tjenestemann bekrefter at Chen ikke lenger er på ambassaden.

Aktivisten er på Chaoyang-sykehuset der han skal få medisinsk hjelp og hvor han er gjenforent med sin familie, ifølge den ambassadeansatte.

Samtidig sier en kinesisk tjenestemann til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at «Chen Guangcheng har forlatt ambassaden av egen fri vilje, etter å ha tilbrakt seks dager der.

Chen skal ha blitt eskortert ut av ambassaden og til sykehuset i følge med den amerikanske ambassadøren Gary Locke, noe som er høyst uvanlig.

Locke bekreftet overfor avisen The Washington Post at han var sammen med Chen i bilen som tok dem fra ambassaden og til sykehuset.

Avisens korrespondent fikk også veksle noen få ord med Cheng, som sa at han var OK og på vei til et sykehus.

Clinton i Beijing

Chen Guangcheng er en av Kinas mest internasjonalt kjente dissidenter og samfunnsrefsere. Han har anklaget kinesiske myndigheter for tvungne senaborter og tvangssterilisering i forbindelse med ettbarnspolitikken.

Det siste halvannet året har han sittet i husarrest i hjemprovinsen Shandong, før det sonet han en fire år lang fengselsstraff.

Det som har gjort saken ekstra delikat, er at USAs utenriksminister Hillary Clinton skulle på sitt årlige besøk til Kina. Hun landet i Beijing tidlig i dag morges, sammen med finansminister Timothy Geithner.

Chen Guangcheng har vært ett av navnene som hvert år har stått på utenriksminister Clintons liste når hun har diskutert menneskerettigheter med det kinesiske lederskapet.

Det har de siste dagene vært jobbet på høygir i det amerikanske diplomatiet for å finne en utgang på saken som gjør at kinesiske myndigheter ikke mister ansikt men som også ivaretar Chens sikkerhet.

Få timer etter at utenriksministeren hadde satt foten på kinesisk jord, kom beskjeden om at Chen hadde forlatt ambassaden, men altså i følge med amerikanere.

Chen skal ha snakkket direkte med Clinton på telefonen.

– Jeg ønsker å gi deg et kyss, skal han ha uttalt ifølge en av tjenestemennene som overhørte samtalen.

Clinton skal ha forsikret Chen om at USA fortsatt vil holde en beskyttende hånd over ham og hun gjentok løftet i en offentlig uttalelse, hvor det også «het at USA og Kina har kommet til en felles forståelse om behandlingen av den 40 år gamle aktivisten».

Hillary Clinton i Beijing

Hillary Clinton kom til Beijing i dag morges. Før hun dro ut på offisielle oppdrag, var det viktig at floken rundt Chen Guangcheng ble løst.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Ber om unnskyldning fra USA

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua krever Kina at USA ber om unnskyldning for å ha bragt aktivisten til ambassaden og latt ham bli der, da han søkte hjelp for seks dager siden.

– USAs handlemåte er en innblanding i interne anliggender, noe Kina ikke aksepterer, sa Liu Weimin, talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet til Xinhua, og la til at Kina er sterkt misfornøyd med hvordan USA og amerikanske tjenestemenn har opptrådt.

Chen Guangcheng

Chen Guangcheng har skapt diplomatiske kontroverser mellom USA og Kina.

Foto: GBAPTN
Yuan Weijing til Chen Guangcheng

Kona Yuan Weijing skal møte ektemannen i Beijing.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kinesiske myndigheter krever at amerikanske myndigheter gransker hendelsen, lar det få konsekvenser for de personene som har vært involvert og forsikre at det aldri skal skje igjen.

Den forsikringen har de allerede halvveis fått.

– Dette var en ekstraordinær hendelse under ekstraordinære omstendigheter, og vi tror ikke at noe lignende vil gjenta seg, sier en amerikansk tjenestemann med inngående kjennskap til begivenhetene i dag.

Det kinesiske kravet om en offisiell unnskyldning ønsker han ikke å kommentere.

Kina venter fortsatt på en offisiell unnskyldning fra Norge, for at den norske Nobelkomiteen tildelte en annen dissident, Liu Xiabobo, Nobels fredspris, før de vil normalisere forholdet mellom Norge og Kina.

Kina på sin side skal ha lovet at Chen Guangcheng får reise til et sikkert sted med familien, hvor de kan få studere ved et universitet og at flukten fra husarresten ikke får konsekvenser for ham.

Chen selv har uttrykt håp om å kunne forbli i Kina, noe han holder fast på, ifølge de amerikanske kildene.

Men det spekuleres i om han vil bli fløyet til USA, for et kortere eller lengre opphold. Besøket på sykehuset i Beijing kan være opptakten til at han trenger «komplisert medisinsk behandling» som han vil motta ved amerikanske sykehus, og deretter kan returnere til hjemlandet etter at det har gått en viss tid.

USAs har også tidligere gitt både beskyttelse i ambassaden og asyl til dissidenter som er uønsket i Kina. Matematikkprofessoren Fang Lizhi og hans kone tilbragte ett helt år i det store ambassadekomplekset etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989, før de slapp ut av landet.

Fang ble regnet som politisk mentor for mange av studentene som laget opprør. Også flere av studentlederne fra den gangen bor nå i USA.

Da Chen og det amerikanske følget ankom Chaoyang-sykehuset i ambassadørens bil, ble de vist veien til VIP-delen av sykehuset hvor inngangen var voktet av sikkerhetsvakter og sivilkledd politi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Voktere utenfor Chaoyang-sykehuset i Beijing

Hit men ikke lenger kom internasjonal presse som fulgte ambassadebilden fra den amerikanske ambassaden til Chaoyang-sykehuset.

Foto: Vincent Thian / Ap

Venner pågrepet

Den amerikanske ambassaden har ikke – før nå – bekreftet at de åpnet dørene for Chen Guangcheng da han i forrige uke bad om beskyttelse.

Derimot fortalte vennen Hu Jia, en annen fremtredende dissident, i går etter nær en uke med spekulasjoner, at Chen befant seg i den amerikanske ambassaden. Hu møtte selv Chen etter hans dramatiske flukt.

Flere av Chens venner og politiske allierte, som hjalp til under flukten og som skjulte ham underveis, er pågrepet og avhørt av kinesisk sikkerhetspoliti.

Det har inntil i dag vært helt tyst i offisielle kinsesiske medier om Chens flukt og tilflukt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

USAs ambassade i Beijing

Den amerikanske ambassaden i Beijing som er stridens kjerne.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Bad statsministeren beskytte kona

Kort tid etter at Chen lurte sine voktere og tok seg ut av hjemmet, la han ut en video på Internett hvor han fortalte om omfattende fysisk mishandling fra politimennene som voktet ham.

Han bad statsminister Wen Jiabao sørge for at kona, deres barn og hans mor ble beskyttet fra den ventede gjengjeldelsen samt straffe de ansvarlige bak mishandlingen.

De amerikanske forhandlerne skal ha fått løfte fra sentralmyndighetene at de vil undersøke Chens påstander.

Kona Yuan Weijing og de to barna skal ha ankommet Beijing, ifølge menneskerettighetsadvokaten Teng Biao. Teng har foreløpig ikke fått informasjon om hvordan de har blitt behandlet etter at Cheng forsvant 21. april

SISTE NYTT

Siste nytt