Hopp til innhold

Dette er Al Qaida

Det siste drøye tiåret har Osama bin Ladens Al Qaida-nettverk vært synonymt med frykt og terror.

Video Al Qaidas historie

Al Qaidas historie

USAs ambassade i Nairobi

USAs ambassade i Nairobi ble utsatt for et terrorangrep i 1998.

Foto: Sayyid Azim / Ap

Selv om verden for alvor ble introdusert for Osama bin Laden og Al Qaida 11. september 2001, har gruppen holdt det gående siden slutten av 80-tallet.

En gruppe fundamentalistiske islamister med bakgrunn fra krigen mellom Sovjet og Afghanistan, stiftet i 1988 organisasjonen Al Qaida (arabisk for «Basen»). Den sunnimuslimske gruppen hadde som mål å sørge for et mer fundamentalistisk styre i Afghanistan, og fant sammen gjennom et felles hat mot USA, Israel og muslimske land som samarbeidet med amerikanerne.

Osama bin Laden var fra første stund Al Qaidas frontfigur og bidro både økonomisk og ideologisk til gruppens virksomhet.

Ambassadeangrepene

Ti år senere, 7. august 1998, slår Al Qaida til mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam. Med få minutters mellomrom meldes det om eksplosjoner ved begge ambassadene. 224 mennesker mistet livet, blant dem 12 amerikanere.

Dette var det største angrepet på amerikanske siden 1993, da den Al Qaida-tilknyttede Ramzi Yousef detonerte en lastebil med eksplosiver i World Trade Center i et forsøk på å legge bygget i ruiner. Seks mennesker mistet livet.

12 oktober 2000 angrep Al Qaida til mot det amerikanske hangarskipet USS Cole som lå til havn i Aden i Jemen. 17 av besetningsmedlemmene mistet livet.

Angrepet på World Trade Center

Ni måneder senere angriper gruppen på nytt USA innenfra, i det som blir det verste terrorangrepet i landets historie.

11. september 2001 tar kaprere over fire fly i USA. To av dem flys med 17 minutters mellomrom inn i hvert av de to tårnene i World Trade Center.

En drøy halvtime senere styrter et tredje fly inn Pentagon. Et fjerde fly krasjlandet på et jorde i Shanksville, Pennsylvania. Passasjerene skal om bord klarte å overmanne kaprerne, som trolig hadde planer om å styrte flyet inn i Det hvite hus eller kongressbygningen.

Minst 3000 mennesker mistet livet i angrepet som førte til at USA under kommando av George W. Bush innledet krigen mot terror og intensiverte jakten på Osama bin Laden.

Slo til mot Europa

I kjølvannet av terroraksjonen 11. september, gjennomfører Al Qaida en rekke terroraksjoner i muslimske land.

Et drøyt år senere, 12. oktober 2002, mistet 202 mennesker livet da to nattklubber på den indonesiske turistøya Bali ble rammet av to bombeangrep. Angrepet ble knyttet til gruppen Jemaah Islamiyah som har bånd til Al Qaida.

Togbombe i Madrid

191 mennesker mistet livet da terrorister sprengte ti bomber på tog i rushtrafikken i Madrid.

Foto: PAUL WHITE / AP

11. mars 2004 mistet 191 mennesker livet og 1800 ble skadd da ti bomber gikk av på flere tog i den spanske hovedstaden Madrid i rushtiden. Spanske myndigheter slo fast at terroraksjonen ble gjennomført av en Al Qaida-sympatiserende gruppe.

– Er trolig i Norge

I dag er Al Qaida et internasjonalt islamistisk terrornettverk med forgreininger, undergrupper og celler i minst 60 land.

Institutt for Strategic Studies (ISS) anslo i sin årsrapport for 2004 at nettverket har 18.000 medlemmer og også sannsynligvis har etablert seg i Norge.

Under krigen i Irak gjorde Al Qaidas avdeling i landet sitt for å drive amerikanske og britiske styrker ut av landet. Gruppen har stått bak et rekker angrep mot amerikanske og andre mål i landet.

Gruppens leder Abu Musab al-Zarqawi ble drept i et amerikansk bombeangrep i 2006. I dag er det trolig egypteren Abu Ayyub al-Masri som sitter som leder for Al Qaida i Irak.

I Somalia har også nettverket fått fotfeste. I februar i fjor innrømmet islamistgruppen Al Shabaab at de kjemper for samme mål som Al Qaida, ifølge BBC.

Al Shabaab

Den somalske islamistgruppen Al Shabaab sympatiserer med Al Qaida.

Foto: ABDURASHID ABIKAR / Afp

USA har også beskyldt den somalske gruppen Al Ittihad for å ha tilknytning til nettverket. I 2006 tok militsgruppen Rådet for islamske domstoler (UIC) konbtrollen i store områder av det sørlige Somalia. IC består av 11 uavhengige islamske grupper.

USA hevder at det er forbindelser mellom UIC og Al Qaida, og at UIC beskytter terrorister som er ansvarlige for aksjonene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania

Mislykket trusebombing

Ett av de ferskeste tilskuddene til Al Qaida-nettverket er Al Qaida på den arabiske halvøy som har sitt utspring fra Jemen.

1. juledag 2009 forsøkte nigerianeren Umar Farouk Abdulmuttallab å detonere sprengstoff i undertøyet sitt om bord i et passasjerfly på vei fra Europa til Denver i USA. Abdulmuttallab innrømmet i avhør å ha fått opplæring i Jemen, og Al Qaida på den arabiske halvøy tok også på seg ansvaret for det mislykkede angrepet.

Video nsps_upload_2010_1_4_18_36_40_2661.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: USA trapper opp kampen mot Al-Qaida i Jemen.

Gruppen knyttes også til militærpsykiateren Nidal Malik Hasan, som sto bak skytemassakren på den amerikanske militærbasen Fort Hood 5. november 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt