Hopp til innhold

Colombia: Geriljaområder kan bli forskningseldorado

Colombianske forskere krysser fingrene for en fredsavtale med FARC-geriljaen. I geriljakontrollerte områder finnes trolig utallige sjeldne insekter, blomster og andre arter som ikke har blitt oppdaget på grunn av den over 50 år lange krigen.

COLOMBIA-ENVIRONMENT-TOURISM-TRAVEL COLOMBIA-ENVIRONMENT-TOURISM-TRAVEL

PÅ JAKT ETTER MEDISINPLANTER: Forskere håper en fredsavtale i Colombia kan føre til at nye planter oppdages. Her fra Amazonas i Colombia i 2010.

Foto: MAYELA LOPEZ / Afp

Colombias regnskogsområder regnes som et av stedene i verden med størst artsmangfold. Men frykten for å bli kidnappet eller drept, har holdt forskerne unna i årevis.

GRODA

GIFTIG FROSK: Denne frosken er et av verdens giftigste dyr og lever ved Stillehavskysten i Colombia.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters Creative

– Når du ser på Colombia-kartet med tanke på artsmangfold, ser du enormt store hull, sier biologen Brigitte Baptiste, direktøren for det anerkjente Humboldt instituttet til nyhetsbyrået Reuters.

Deler av jungelen har vært livsfarlig å bevege seg i, fordi geriljagrupper, kokainkarteller og andre kriminelle grupper har kontrollert store områder.

Baptiste måtte selv flykte fra feltarbeid nær elven Inirida i Amazonas på grunn av skuddveksling. Uten å være klar over det, hadde hun kommet farlig nær et hemmelig kokainlaboratorium.

COLOMBIA DRUGS

FARLIGE OMRÅDER: Colombiansk politi ødelegger en valmueplantasje. (2006).

Foto: DANIEL MUNOZ / REUTERS

Forskere drept

Andre forskere har vært mindre heldige. I 2011 ble to studenter drept under feltarbeid i et våtmarksområde nord i landet:

– Forskere er ikke alltid flinke nok til å bedømme risikoen og forstå at landet er i en alvorlig bevæpnet konflikt, sier Baptiste.

I 2004 kidnappet den venstreorienterte FARC-geriljaen ornitologen Diego Alarcon i Sierra del Perija nord i landet og tok han med flere hundre kilometer inn i jungelen.

Alarcon oppdaget mange nye fuglearter og tok notater i hemmelighet på sigarettpapir.

Fredsavtale

Den colombianske regjeringa og FARC-geriljaen håper å underskrive en fredsavtale i løpet av året.

For kort tid siden startet regjeringa også forhandlinger med den nest største geriljagruppa i landet, ELN. Det kan bety slutten på over 50 år med krig.

– Det vil gi forskningen mange nye muligheter, sier Alejandro Olaya, visepresident ved forskningsinstituttet Colciencias.

Cuba Colombia Peace Talks

FREDSSAMTALER PÅ CUBA: FARC-leder, Ivan Marquez, hilser på regjeringas representant, Humberto de la Calle, under fredsforhandlingene på Cuba.

Foto: Ismael Francisco / Ap

Ny forskning

Regjeringa har allerede i juni planlagt 22 ulike forskningsekspedisjoner til områder som er lite kartlagt på grunn av krigen. Håpet er å få en ny oversikt over landets økosystemer.

I tillegg håper de å finne arter som kan brukes i kosmetikk- og legemiddelindustrien og som kan gi landet nye inntekter, sier Olaya til nyhetsbyrået AFP.

En fredsavtale vil også gjøre områdene mer attraktive for gruveindustrien og det vil trolig komme en debatt om verneområder.

Geriljasoldater kan bli «naturgerilja»

Forskerne vil også ha tidligere geriljasoldater med på laget. Humboldt Instituttet har foreslått at demobiliserte geriljasoldater kan være med i forskningsprosjekter, siden de har spesialkunnskaper om regnskogen og fjellområdene der de har hatt baser i over 50 år.

COLOMBIA-FARC-CONFLICT-PEACE-FILE

FARC-SOLDATER: Geriljaen kan bli 'naturgerilja', mener forskere (1998)

Foto: MARCELO SALINAS / Afp

Baptiste mener geriljasoldatene kan få jobb innen både turisme, skogbevaring og fiskeprosjekter.

Men forskerne er mest spente på hva slags insekter og planter som gjemmer seg i de enorme regnskogene:

– Vi er overbevist om at 60 prosent av jordas arter fortsatt ikke har blitt oppdaget, og flesteparten av dem er i tropiske områder, sier Maria Angela Echeverry, leder for naturforvaltningsprogrammet ved Javeriana Universitetet i hovedstaden Bogota.

SISTE NYTT

Siste nytt