Hopp til innhold
Urix forklarer

President Trump trer fram

AUSTIN, TEXAS (NRK): Fra i dag handler valgkampen i USA om Donald Trump og Hillary Clinton. Han lover å samle og utvide det Republikanske partiet. Hun lover å bygge videre på både Obamas og Bernie Sanders ideer. Valgkampen dem imellom vil bli historisk.

Donald Trump og Hillary Clinton

Etter nattens valg blir det mer og mer tydelig at det er Donald Trump og Hillary Clinton som vil møte hverandre i høstens presidentvalg.

Foto: Reuters / Reuters

Rolig og sindig kom Donald Trump ut på scenen i Palm Beach i Florida i natt.

Han lovet å samle, i tillegg til å vinne.

– Jeg føler meg veldig bra, og skal være veldig snill. Jeg er i ferd med å bli diplomatisk, sa han.

Deretter tok han mange spørsmål fra journalistene og skjelte dem ut mye mindre enn vanlig.

Trump gjorde det nesten så bra som han hadde ventet i natt. Riktignok vant Ted Cruz Oklahoma og Alaska i tillegg til hjemstaten Texas. Mens Marco Rubio, som den etablerte delen av partiet har kastet pengene sine etter de siste ukene, innfridde ikke. Han vant kun nominasjonsmøtene i beskjedne Minnesota. Men noe momentum til å kunne ta opp kampen mot Trump har han slett ikke.

Det neste store slaget i nominasjonskampen skal stå i Rubios hjemstat Florida.

Donald Trump var på plass der allerede i natt for å vise Rubio at han har planer om å knuse hans kandidatur en gang for alle 15. mars.

Nattens valg ser dermed slik ut samlet sett:

Laster innhold, vennligst vent..

– Bli skutt eller forgiftet?

For Republikanerne viser årets supertirsdag først og fremst et parti i krise. I tillegg til Donald Trump er det erkekonservative Ted Cruz som nå står igjen med noen betydningsfulle seire.

For partieliten er det en katastrofe. Som senator Lindsay Graham fra Sør-Carolina uttrykte seg nylig: Å velge mellom Trump og Cruz er som å velge mellom å bli skutt eller forgiftet.

Donald Trump ser det ikke slik. Han beveger seg stadig mer mot midten, og de neste to ukene vil vi se eksempler på hva vi kan vente oss i en valgkamp til høsten mellom han og Clinton.

Ted Cruz sammen med familien sin

Ted Cruz hadde med seg kona Heidi og døtrene til nattens valgvake i hjemstaten Texas. En av de to statene han vant.

Foto: ERICH SCHLEGEL / Afp

Florida er delstaten den som vil bli president i USA vanligvis må vinne, og som George W. Bush og Al Gore kjempet så bittert om i 2000.

Den heller stadig mer demokratisk, men Donald Trump har utvilsomt tenkt å bruke mye energi der.

Donald Trump talte til tilhengerne sine på valgvaken i Palm Beach i Florida.

VIDEO: Donalt Trump strakk ut en hånd til Cruz i sin tale og mener han vil forene det Republikanske partiet.

På skuldrene til Sanders og Obama

En lykkelig og ydmyk Hillary Clinton takket også velgerne fra en scene i Florida i natt.

Hun har festet grepet om nominasjonen, og nattens resultater gjør det umulig for Sanders å klare å slå henne. Han vinner i Colorado, Minnesota, Oklahoma og hjemstaten Vermont, men han klarer ikke å mobilisere de unge som har flokket til valgmøtene hans slik Clinton klarer å mobilisere afroamerikanerne i en sørstat som Georgia der hun vant stort.

Men Clinton, som ofte blir kritisert for å mangle en egen stemme, lånte stemmen til Sanders i natt.

– Dette landet tilhører alle, ikke bare de på toppen, sa hun. Sanders pleier å avslutte den signatursetningen med «en håndfull milliardærer», men ellers er den identisk.

– Vi har kommet så langt vi skal ikke stoppe her, sa Clinton og hørtes ut som Obama.

Hun lovet nok en gang å bygge på det han har fått til. Og hun lovet å forene landet, i stedet for å dele det.

Clinton vinner imponerende, hun har hatt is i magen og kan nå høste fruktene av det enorme valgapparatet hun har bygget opp i strategisk viktige delstater.

Bernie Sanders blir nok med et stykke til for å hjelpe henne med både å mobilisere unge og holde kursen mot venstre.

Hillary Clinton takket valgmedarbeidere i Miami ved tre-tiden (norsk tid) i natt.

VIDEO: Nattens store vinner er nok Hillary Clinton, som nå kan se frem mot valget i november.

Kjempe for de små

Både Hillary Clinton og Donald Trump lover å kjempe for vanlige folk. De som har sett reallønningene sine skrumpe inn de siste tiårene, som har sett arbeidsplasser forsvinne til Kina og Mexico og den amerikanske drømmen bli borte i horisonten.

De to tilbyr svært ulike løsninger. Clinton vil bygge videre på Obamas fordelingspolitikk og kanskje tenke litt ekstra på kvinner og minoriteter.

Trump vil bygge en mur mot immigrasjon fra sør, hente arbeidsplasser tilbake fra utlandet og senke skattene.

Men de to har også en del til felles. De kjenner hverandre fra New York. Han ga henne kampanjebidrag da hun var senator, hun var i hans siste bryllup.

De har rikelig med skjeletter i skapet og elsker å slåss.

Trump mot Clinton 2016 blir ikke en valgkamp for pyser.

Veien videre

Donald Trump har nå flere delegater enn Mitt Romney hadde etter «supertirsdag» i 2012 og nesten like mange som John McCain hadde i 2008. Det blir nærmest umulig å stoppe ham selv om Marco Rubio sier kartet blir bedre for ham framover med flere delstater i nord og i vest.

Men ryktene går om at Floridas egen senator Rick Scott vil gå inn for Trump slik Chris Christie gjorde i forrige uke, og stadig flere gir nå Trump sin støtte.

Den nye diplomatiske Donald Trump angrep ikke sine partifeller i natt slik han hadde gjort før.

Han angrep bare en person:

– Vi skal gå etter Hillary Clinton dersom hun får lov til å stille opp som presidentkandidat til høsten. Det bør hun ikke få lov til etter alt hun har gjort seg skyldig i, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt